Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

«Βρείτε μοντέλο για τα απορρίμματα», είπε ο Τσιρώνης στους δημάρχους

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) συζητήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τσιρώνης παρουσίασε τη φιλοσοφία και τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων που εισάγει ο νέος ΕΣΔΑ, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, την ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της ανακύκλωσης, τη μικρή κλίμακα μονάδων επεξεργασίας και ανάκτησης, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την επανεξέταση  όλων των σχεδίων ΣΔΙΤ που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα.
«Η λύση είναι στις τοπικές κοινωνίες. Είστε εσείς που έχετε δίπλα σας τον πολίτη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός απευθυνόμενος στους δημάρχους. «Ευελιξία και αλλαγή στόχευσης», είναι σύμφωνα με τον ίδιο τα δύο κρίσιμα σημεία αλλαγών στον σχεδιασμό. «Η ΚΥΑ ακόμα συντάσσεται. Μια καλή ιδέα θα ενσωματωθεί», ενημέρωσε, έχοντας νωρίτερα πει ότι έχει λάβει «θαυμάσιες ιδέες», από πλευράς δημάρχων στο πλαίσιο επαφών.


ΣΔΙΤ

Ως προς τα ΣΔΙΤ, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι «προσωπικά δεν έχω καμία εμμονή. Αυτό όμως που συμβαίνει στην Ελλάδα με τα ΣΔΙΤ, είναι έργα που παραβιάζουν την βασική αρχή ακόμα και του καπιταλισμού, τον ανταγωνισμό», στηλιτεύοντας ότι γεγονός ότι γίνεται επενδύσεις ιδιωτών με μηδενικό ρίσκο, με δημόσιο χρήμα, σε δημόσιους χώρους, δεσμεύοντας ρήτρες με εγγυημένες ποσότητες, εις βάρος των δημοτών, λόγω των τελών που θα απαιτείται να καταβάλλουν. «Ποιο φθηνά θα έρθει στον πολίτη ο ΧΑΔΑ και τα πρόστιμα. Είναι δυνατόν να δεσμεύουμε τον πολίτη με 70 ευρώ/τόνο και 15 ευρώ/τόνο για την μεταφορά για 27 χρόνια;» τόνισε χαρακτηριστικά. «Το πρόβλημά μου επομένως, είναι ότι δεσμεύει τον πολίτη», πρόσθεσε.

«Πρέπει να δούμε τι εξυπηρετεί τον κάθε δήμο. Αυτός είναι ο διάλογος που πρέπει να γίνει», τόνισε ο κ. Τσιρώνης, διευκρινίζοντας ότι ο ΕΣΔΑ «δεν είναι νόμος, ούτε θα γίνει, είναι μια ομπρέλα που θα στηριχθεί από τη νομοθεσία και τους ΠΕΣΔΑ. Μετά από δύο χρόνια θα έχουμε πιο φιλόδοξους στόχους για το καλό του πολίτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό επιδιώκεται να αποδεσμευτούν οι δήμοι από τους περιφερειακούς σχεδιασμούς. «Δεν μας άρεσε το “με το ζόρι”. Μπορούν βέβαια οι δήμοι να προχωρήσουν σε συμπράξεις», συμπλήρωσε.

Επομένως σε κάθε δήμο (ή ομάδες δήμων) εναπόκειται η λήψη των αποφάσεων για το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν.

ΚΕΔΕ

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, ο κ. Πατούλης, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αρμοδιότητα των δήμων, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να διασφαλιστούν από την Πολιτεία όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να φτάσουμε σε ένα αίσιο τέλος και οριστική λύση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, ωστόσο υπάρχουν και ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με πρώτο, η πληρωμή των προστίμων που έχουν ήδη επιβληθεί σε πολλούς μικρούς, κυρίως νησιωτικούς Δήμους, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται για την αδυναμία τους να διαχειριστούν το πρόβλημα των απορριμμάτων. Απαντώντας ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν πρόστιμα αυτοί που δεν έχουν ευθύνη.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα δίνουν στους δήμους τη δυνατότητα να χωροθετούν τους χώρους και τα «πράσινα σημεία» στα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

Παράλληλα τόνισε ότι στο νέο ΕΣΔΑ πρέπει να ενσωματωθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία καλών πρακτικών από πόλεις και χώρες που έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα της διαχείρισης ΑΣΑ, με βιώσιμα και κοινά αποδεκτά συστήματα.

Τέλος ανακοίνωσε ότι  στις 14 και 15 Ιουλίου η ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει στην Αλεξανδρούπολη διημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου αναμένεται να κατατεθούν αναλυτικά οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για τον νέο ΕΣΔΑ.

1 σχόλιο:

 1. Διαχειριστής17/6/15, 10:35 π.μ.

  Δείτε την πρόταση που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων,η οποία ανταποκρίνεται απόλυτα στις οδηγίες του Υπουργείου

  http://www.pepla.gr/poiotita-zois/diaxeirisi-skoupidion/651-lamia-xoris-skoypidia-mia-protasi-gia-ena-dimotiko-sxedio-diaxeirisis-ton-apobliton-disda.html

  Και ο σχεδιασμός για τον τρόπο που θα επιτευχθεί η πρότασή μας
  http://pepla.blogspot.gr/2015/05/blog-post_0.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή