Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

"Εκδηλώσεις βουνού Δίβρης" : Με επιτυχία και φέτος .

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκαν την  Κυριακή 21  Ιουνιου 2015 οι ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΝΟΥ ΔΙΒΡΗΣ,  δίνοντας χαρά στους μικρούς μας φίλους, αλλά και στους μεγαλύτερους!
Το φετινό πρόγραμμα περιελάμβανε πεζοπορία σε όμορφα μέρη κοντά στο χωριό, ποδηλατική διαδρομή σε χωμάτινους δρόμους και αναβίωση ομαδικών παραδοσιακών παιχνιδιών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άρχισαν να ανακαλούν μνήμες από το παιχνίδι των παιδικών τους χρόνων και πολλές εμπειρίες τους τις μετέφεραν στα μικρά παιδιά που με αφοσίωση και ζήλο τους παρακολουθούσαν και μάθαιναν έναν άλλο τρόπο ψυχαγωγίας και διασκέδασης που απέχει πολύ από το σύγχρονο ηλεκτρονικό-ψηφιακό παιχνίδι. Αρχικά έγινε η επίδειξη της «τσιλίκας» και όλοι ενθουσιάστηκαν!
 Ακολούθησε η «τυφλόμυγα», οι «βόλοι», η «αμάδα», η «σημάδα», το «εφτάπετρο», η κατασκευή παλιών παιχνιδιών όπως κούκλες και τόπα και βέβαια η «κύλα» που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στα παιδιά!


Το παραδοσιακό σχοινάκι, όπου οι μεγάλοι περίμεναν ανυπόμονα – πιο ανυπόμονα κι απ” τα παιδιά – να μπουν στον ρυθμικό χορό του, η αρχαία διελκυστίνδα, το μαρμαρωτό και το πιο γνωστό παιχνίδι σε όλους, το κουτσό! Τα μικρά παιδιά πολύ ευχαριστημένα, αλλά και εξουθενωμένα από το έντονο παιχνίδι, πήραν τον χρόνο τους στο διάλειμμα που ακολούθησε για να φάνε σάντουιτς, παραδοσιακές πίτες, γλυκά, ποπ κορν, παγωτά, που προσφέρθηκαν από τον Σύλλογό μας και το τμήμα γυναικών του Συλλόγου. Ευχαριστούμε αρχικά όλους όσοι ήρθαν στην πανέμορφη τοποθεσία «Πλατάνια» του χωριού μας και μαζί περάσαμε ένα πανέμορφο Κυριακάτικο πρωινό αναβιώνοντας παραδοσιακά παιχνίδια της περιοχής μας. Θερμές ευχαριστίες στον Πολιτιστικό Σύλλογο των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, που μέλη του εμπλούτισαν με την παρουσία και την εμπειρία τους την αναβίωση των παιχνιδιών, τον Δήμο Λαμιέων για την έμπρακτη συμπαράστασή του στο πολιτιστικό έργο μας, τον αντιδήμαρχο κύριο Κορέντζελο και τον δημοτικό σύμβουλο κύριο Τσεκούρα που ήρθαν στην εκδήλωσή μας, τον Νίκο Σπανό για τα ζεστά ποπ κορν που κέρναγε τα παιδιά, τον Νίκο  Φούντα για την επιμέλεια της μουσικής  αλλά και τις δραστήριες γυναίκες του Συλλόγου μας που με μεράκι έφτιαξαν νόστιμα φαγητά για όλους!

Μια υπέροχη μέρα από ανθρώπους (μικρούς και μεγάλους) που έγιναν όλοι μαζί μια παρέα και γεμάτοι γέλιο, ζωηράδα και ένταση έζησαν για μερικές ώρες συναισθήματα της κοινωνικής ζωής παλιότερων εποχών, εποχών ανέμελων, ξέγνοιαστων, όπου οι άνθρωποι ζούσαν συλλογικά και στις γιορτές ψυχαγωγούνταν με αμεσότητα και φιλική διάθεση… Το παιχνίδι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου