Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Παλάτι στην άμμο η Σχολή Θετικών Επιστημών στην Λαμία;

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με λύπη μας την εξέλιξη σχετικά με την Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία,μετά την απάντηση της Κας Νάντιας Βαλαβάνη σε ερώτηση του πρώην αν.Υπουργού Κου Χρήστου Σταικούρα πως η σχολή η οποία ιδρύθηκε το 2013, είναι μια σχολή χωρίς τα κλασσικά αντικείμενα μιας σχολής θετικών επιστημών,με δυο σχολές Πληροφορικής και Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, αποκομμένες από το υπόλοιπο σώμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγενείς μεταξύ τους.

Στην ίδια απάντησή της η Υπουργός αναφέρεται στα τεράστια δομικά και λειτουργικά προβλήματα της σχολής υπονοώντας πως το μέλλον της νεοϊδρυθείσας σχολής είναι αβέβαιο.

Αντι άλλης τοποθέτησης ξανααρτούμε τις θέσεις μας για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (14/11/2011) οι οποίες έχουν κατατεθεί επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον δημόσιο διάλογο και δυστυχώς είναι επίκαιρες όσο ποτέ.

Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας:Πως θα βγούμε από το αδιέξοδο;

Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης επανέφεραν, με δραματικό αλήθεια τρόπο, το θέμα της βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε την εποχή που η Ανώτατη Εκπαίδευση αντιμετωπίζονταν από τους πολιτικούς αλλά και από τη εκάστοτε τοπική κοινωνία ως μοναδικός, πολλές φορές, μοχλός ανάπτυξης και έτσι από το 1985 έως το 2009 πολλές τοπικές οικονομίες δεκάδων πόλεων μετατράπηκαν από παραγωγικές σε εξαρτώμενες από την κατανάλωση των σπουδαστών.

Στην δική μας περίπτωση λειτουργούν δύο τμήματα, ένα στην Λαμία (Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική) και ένα στην Λειβαδιά (Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης).

Αυτά τα τμήματα δημιουργήθηκαν όμως χωρίς καμία μελέτη ή έρευνα ενώ δεν υπήρξε κανένας στοιχειώδης σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την χρηματοδότησή τους. Παράλληλα εξέλειπαν ακόμη οι βασικές εκείνες υποδομές που είναι αναγκαίες για την απρόσκοπτη εκπαιδευτική λειτουργία του (Βιβλιοθήκη, Φοιτητική Εστία, Γυμναστήρια, internet,το ανεκπλήρωτο όραμα ίδρυσης Πανεπιστημιούπολης).

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η σημερινή κατάσταση που διαμορφώνεται και καθιστά αβέβαιο το μέλλον του Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα μέσα στην οικονομική δίνη που σήμερα βιώνει η Ελλάδα αφού το κόστος εξοπλισμού, λειτουργίας και διοικητικής υποστήριξης ανά σπουδαστή είναι δυσβάστακτα.

Στις τελευταίες συσκέψεις σε επίπεδο Περιφέρειας, Δημοτικών Παρατάξεων, Διοικούσας Επιτροπής και φορέων της περιοχής τονίστηκε η επιθυμία όλων να παραμείνει Πανεπιστήμιο στην Στερεά Ελλάδα και μάλιστα προτάθηκαν προς τούτο και διάφοροι τρόποι διεκδίκησης.

Όμως για τι είδους Πανεπιστήμιο συζητάμε, διεκδικούμε και πολεμάμε;

Στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας θεωρούμε πως για να είναι βιώσιμο, αυτοτελές και αυτοδύναμο ένα Πανεπιστήμιο θα πρέπει να εξασφαλίζονται ορισμένες προϋποθέσεις:

Το γνωστικό του αντικείμενο να είναι ενταγμένο στον εκπαιδευτικό εθνικό σχεδιασμό
• Να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί η χωροθέτηση του Πανεπιστημίου και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές
Το επιστημονικό προσωπικό να έχει άμεση σχέση με την τοπική κοινωνία και την φοιτητική κοινότητα και να μην επισκέπτεται την Λαμία μόνο για τις παραδόσεις των μαθημάτων
• Στην Διοικούσα Επιτροπή να συμμετέχουν θεσμικοί παράγοντες της περιοχής μας
Να συμμετέχει ενεργά στην πνευματική ανάπτυξη της πόλης

Πρόσφατα επαναπροβλήθηκε το χρόνιο αίτημα των επιστημονικών και εμπορικών φορέων της περιοχής μας για μετακίνηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Στερεά Ελλάδα και για την ίδρυση Σχολής Ελληνικού Πολιτισμού, με αναφορά που διαβιβάστηκε από τον Δήμαρχο Λαμίας στους αρμόδιους Υπουργούς.
Να σημειωθεί πως παρόμοια ερώτηση έγινε τον Ιούνιο στην Βουλή από την βουλευτή Κα Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη για να εισπράξει, από τον τότε Υφυπουργό Κο Πανάρετο, διφορούμενη απάντηση για συνέχιση της λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων τμημάτων, λόγω δυσαναλογίας εκπαιδευτικού έργου και επένδυσης δημόσιου χρήματος.
(Δείτε εδώ )

Καλό θα είναι λοιπόν πλέον, πέρα από ευχολόγια και επικοινωνιακές σκοπιμότητες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επεξεργαστεί άμεσα τεκμηριωμένες προτάσεις που θα απαντούν στις προϋποθέσεις λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ώστε να πειστεί το Υπουργείο πως και απαραίτητο και βιώσιμο είναι ένα Πανεπιστήμιο στην Στερεά Ελλάδα.
Να γνωρίζει επίσης πως η Ελλάδα έχει περισσότερες από 500 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ και είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά κάτοικο.Ρεαλιστικό είναι αντί να ζητάμε την λειτουργία νέων σχολών να ενισχύσουμε τις ήδη υπάρχουσες.

Η αδράνεια, ο εφησυχασμός και οι λανθασμένοι χειρισμοί του παρελθόντος που οδήγησαν στην πλήρη έως τώρα απαξίωση του ιδρύματος δεν δικαιολογούνται πλέον.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ''

Επίσης:
Τέλος χρόνου για το Πανεπιστήμιο Στερεάς ή αρχή για νέες διεκδικήσεις;(3/2/2013)
Παναγιώτης Στασινός:''Να παραχωρηθεί ο χώρος της ΠΑΒΥΠ στον Δήμο Λαμιέων''(ηχητικό αρχείο)(8/10/2014)

Διαβάστε στον Lamiafm1:
Παλάτι στην άμμο η Σχολή Θετικών Επιστημών;
Καραναστάσης:Εμείς στηρίζουμε το Πανεπιστήμιο,ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι προηγούμενοι.
Τρέχει και δεν φτάνει τώρα ο...Χρ.Σταϊκούρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου