Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu, στις Θερμοπύλες

Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών: Ένα καινοτόμο πολιτιστικό κέντρο, που σχεδίασε και παρήγαγε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, επισκέφθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Corina Creţu.
Το «Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών» αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του συνδυασμού της καινοτομίας και της σύγχρονης τεχνολογίας με την ιστορία και την παράδοση.
Το Σάββατο 23 Μαΐου η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Δημήτρης Εφραίμογλου, συνάντησαν την Ευρωπαία Επίτροπο, Corina Creţu, στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

 Η Ευρωπαία Επίτροπος και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης περιηγήθηκαν το υπερσύγχρονο κέντρο του Δήμου Λαμιέων, όπου οι επισκέπτες, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία (τρισδιάστατα γραφικά, εικονική πραγματικότητα, εικόνες αφής) έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όσα αφορούν στη Μάχη των Θερμοπυλών με έναν ιδιαίτερα βιωματικό τρόπο.
Αρχικά, ο επισκέπτης παρακολουθεί την εισαγωγική ταινία στην αίθουσα προκαταρκτικής ενημέρωσης «Λεωνίδας». Ακολουθεί η αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας «Διηνεκής», όπου ο επισκέπτης παρακολουθεί, με ειδικά γυαλιά τεχνολογίας κυκλικής πόλωσης, την προβολή της τρισδιάστατης ψηφιακής ταινίας για το στρατιωτικό εξοπλισμό Ελλήνων και Περσών. Στη συνέχεια, εισέρχεται στην αίθουσα διαδραστικών εφαρμογών, όπου σε οκτώ τραπέζια αφής παρουσιάζονται πολυμεσικές εφαρμογές με θέμα το ιστορικό πλαίσιο της μάχης και την απήχησή της ως σήμερα. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με ένα ταξίδι στο χρόνο: ο επισκέπτης μεταφέρεται στο πεδίο της μάχης και συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία των στρατιωτών πριν από τη σύγκρουση.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σχεδίασε και παρήγαγε το περιεχόμενο των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν για το «Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών» του Δήμου Λαμιέων και είχε την ευθύνη της ιστορικής και επιστημονικής τους επιμέλειας.
Η Επίτροπος έμεινε εντυπωσιασμένη από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του μουσείου και από το σχεδόν βιωματικό τρόπο με τον οποίο αναπαρίσταται η ιστορία του τόπου, χωρίς την έκθεση αρχαίων ευρημάτων, αλλά με την αποκλειστική χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.
Από τη μεριά της η κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου τόνισε ότι: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Corina Creţu. Αποτελεί ένα σημάδι στήριξης στην προσπάθεια ανάδειξης των χώρων πολιτισμού στην Ελλάδα».
Αντίστοιχα, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει επιπλέον υλοποιήσει δύο εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στη Βοιωτία: την εικονική αναπαράσταση του ιερού και του μαντείου του Τροφωνίου στη Λιβαδειά και το Μυκηναϊκό Ανάκτορο της Θήβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου