Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο Βούτσης προειδοποιεί τους δήμους για τις επικίνδυνες παιδικές χαρές

Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Βούτσης κάλεσε τους δήμους μέσω απευθείας εγκυκλίου να σφραγίσουν ή να ξηλώσουν τις επικίνδυνες παιδικές χαρές στους χώρους αρμοδιότητας τους εφόσον δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη από τον νόμο πιστοποίηση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Βούτση και βάσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν σε ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.
Για το λόγο αυτό περιγράφεται αναλυτική διαδικασία πιστοποίησης σε προηγούμενη εγκύκλιο, όπου επιλύονται απορίες και ερωτήματα εμπλεκόμενων φορέων μέσω της ειδικής πλατφόρμας επικοινωνίας και διαλόγου, που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.


Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου. Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.

Βέβαια όπως αναφέρει ο κ. Βούτσης σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς.

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου