Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Κάπνισμα σε δημόσιους χώρους : Εφαρμογή του μέτρου τώρα .

Θετικός στο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συμμετέχοντας την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στην Παλαιά Βουλή.
Ο κ. Κουρουμπλής, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, επεσήμανε ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και του αλκοόλ.
«Πρόκειται για τρεις παράγοντες που προκαλούν πολλαπλά προβλήματα υγείας, η αντιμετώπιση των οποίων έχει υγειονομικό και κοινωνικό κόστος», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και προανήγγειλε ότι σύντομα θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τα πολιτικά κόμματα με στόχο τον σχεδιασμό και την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού.


«Ειδικά για το κάπνισμα, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος στο ακέραιο. Και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε όλα εκείνα τα σημεία της νομοθεσίας που μέχρι σήμερα είχαν εμποδίσει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ειδικών διατάξεων», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να συμβάλλουν στην ενημέρωση του κοινού για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος. «Με σχετική διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ, προβλέπεται η προώθηση της κοινωνικής διαφήμισης σε ώρες υψηλής τηλεθέασης, άρα έχουμε ένα τρόπο να περάσουμε το μήνυμα που θέλουμε», είπε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, κάλεσε την ιατρική και εκπαιδευτική κοινότητα να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην ενημέρωση των παιδιών για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία, το κάπνισμα και το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Σχολιάζοντας τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρας μας, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Β. Θάνου - Χριστοφίλου, εξήγησε ότι «κατά την άποψή μου ο νόμος γενικά εφαρμόζεται, ενώ παραβιάζεται κατά περίπτωση».

Η κ. Θάνου - Χριστοφίλου απέδωσε το φαινόμενο στην αδιαφορία των καπνιστών για τους μη καπνιστές, στην ανοχή της κοινωνίας απέναντι στον καπνιστή - παραβάτη και στους χαλαρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και πρότεινε την διαπαιδαγώγηση του πολίτη με πιο εντατικές ενημερωτικές εκστρατείες.

Στο έλλειμμα ενημέρωσης απέδωσε την αρνητική πρωτιά της Ελλάδας ως προς το κάπνισμα και ο καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτρης Κρεμαστινός.

«Στο υπόλοιπο προηγμένο κόσμο, οι χώρες όταν εξάντλησαν τα ενημερωτικά εργαλεία, πέρασαν στην εφαρμογή των μέτρων. Στην Ελλάδα, έχουμε έλλειμμα ενημέρωσης και πρέπει να επικεντρωθούμε πρώτα εκεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist το 2007, η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα ήταν 3.000 ανά άτομο. Το 2004 η χώρας μας είχε πέσει στην 11η θέση στην ΕΕ, ως προς το προσδόκιμο ζωής, με 79,5 έτη ζωής. Αν εφαρμοζόταν ο αντικαπνιστικός νόμος θα κερδίζαμε 4-5 επιπλέον χρόνια ζωής», τόνισε ο κ. Κρεμαστινός.

Ο καθηγητής Φυσιολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης, συμπλήρωσε ότι το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, παραβιάζει το βασικό δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή, όπως αυτό ορίζεται από τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει όλες αυτές τις διεθνείς συμβάσεις, και είναι υποχρεωμένη να τις εφαρμόσει. Συνεπώς, πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην υγεία των πολιτών της. Η χώρα μας έχει την πρωτιά και στο παθητικό κάπνισμα. Το 86,7% των παιδιών έχει βρεθεί σε χώρο με καπνό σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε παιδιά δημοτικού. Το 78% των Ελλήνων θεωρεί πολιτιστικό υποβιβασμό τη μη εφαμοργή του αντικαπνιστικού νόμου. Το 73,9% δηλώνουν θυμωμένοι από τη μη εφαρμογή του νόμου, όπως επίσης και το 45,6% των καπνιστών. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, πρέπει επιτελούς η Πολιτείας να κάνει πράξεις», κατέληξε ο κ. Μπεχράκης.

Μαίρη Μπιμπή

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου