Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015

Τι περιλαμβάνει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων –Το παράδειγμα του δήμου Ηρακλείου

To δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής ενέκρινε ομόφωνα τις αρχές του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.

Με δελτίο Τύπου, ο δήμος Ηρακλείου, τονίζει ότι στην εποχή της διαδημοτικής συνεργασίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ο οποίος, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, επεξεργάζονται αυτή την περίοδο το σχετικό Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης.

Θυμίζουμε,
πως αυτή είναι η πολιτική που προωθεί και θα χρηματοδοτήσει η νέα διοίκηση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ο φορέας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα των δήμων του λεκανοπεδίου), όπως έχει εξαγγείλει η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Συνδέσμου, Ρένα Δούρου: ξεχωριστά τοπικά σχέδια διαχείρισης, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή.

Ένα ακόμα βήμα προς την παραπάνω κατεύθυνση έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής, το οποίο – όπως και τα αντίστοιχα των υπόλοιπων δήμων – ενέκρινε τις βασικές αρχές που θα διέπουν το επίμαχο Σχέδιο Διαχείρισης και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο, Νίκο Μπάμπαλο, για τις περαιτέρω ενέργειες. Στο ίδιο πλαίσιο, σύντομα θα συσταθεί από μέλη του Δ.Σ. ειδική, διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας.

Σύμφωνα με το κείμενο των αρχών, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, το Τοπικό Σχέδιο θα περιλαμβάνει:

Δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής στην πηγή, μέσω των οποίων επιδιώκεται η εκτροπή του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων με ορίζοντα το χρονικό διάστημα μέχρι το 2020. Σε αυτές συγκαταλέγονται: δίκτυο κάδων για την προδιαλογή οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών, δίκτυο «πράσινων» σημείων, σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς με μεταφόρτωση, κ.α.

– Δραστηριότητες κομποστοποίησης – διαλογής – διαχωρισμού σε επίπεδο δήμου ή ομάδας δήμων όπως: χώρους υποδοχής και διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων, αποκεντρωμένες μονάδες μηχανικής διαλογής, εργαστήρια ανάκτησης ανταλλακτικών, κ.α.

Δράσεις υποκίνησης της συμμετοχής των πολιτών.

Να σημειωθεί ότι οι δήμαρχοι των τεσσάρων γειτονικών δήμων έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών μεταξύ τους για την ανταλλαγή απόψεων, που κατέληξε σε συνάντηση με τη Ρένα Δούρου, η οποία έχει ταχθεί θετικά απέναντι στα σχέδια των δημάρχων.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου