Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Από Τρίτη έρχονται τα πρόστιμα για τις χωματερές

Τον κίνδυνο να πληρώσουμε ως χώρα ακριβά το μάρμαρο των καθυστερήσεων στο κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών αντιμετωπίζουμε από την ερχόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου 2015. Ένα χρόνο μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τα πρόστιμα συνεχίζουν να απειλούν τη χώρα και οι αρμόδιοι προσπαθούν πλέον απλώς να περιορίσουν τη ζημιά, αφού δεν κατάφεραν στο μεσοδιάστημα να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις.
Στην Κεντρική Μακεδονία το ευτύχημα είναι ότι έκλεισαν όλες οι παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές. Έτσι κανένας Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων δεν είναι πλέον ενεργός (τουλάχιστον επισήμως). Για τυχόν ενεργούς ΧΑΔΑ που θα έκλειναν στο χρόνο αυτό η χώρα θα γλίτωνε 80.000 ευρώ.


Αντιστοίχως για καθέναν από τους ΧΑΔΑ που αποκαταστάθηκαν στο χρόνο που πέρασε από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου η χώρα γλιτώνει 40.000 ευρώ. Στην Κεντρική Μακεδονία πριν από ένα χρόνο εκκρεμούσε η αποκατάσταση 64 ΧΑΔΑ. Σήμερα έχουν απομείνει να αποκατασταθούν οι 49. Γι’ αυτές τις 49 χωματερές που δεν έχουν αποκατασταθεί η χώρα θα πληρώσει πρόστιμο 1.960.000 ευρώ.

Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις τόσο των αρμόδιων υπουργείων, όσο και των περιφερειών σε όλη τη χώρα, οι δήμοι, που ήταν και οι αρμόδιοι για να ολοκληρώσουν τα έργα αποκατάστασης, γι’ ακόμη μια φορά δεν ανταποκρίθηκαν.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμη και στη σύσκεψη που οργάνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, πολλοί δήμαρχοι έλαμψαν δια της απουσίας τους! Μάλιστα, το υπουργείο «κάρφωσε» με ανακοίνωσή του τους δημάρχους που έλειψαν από τη σύσκεψη (παρότι εκλήθησαν), περιλαμβάνοντας τους δημάρχους Βόλβης, Λαγκαδά, Νέας Ζίχνης, Σκύδρας και Χαλκηδόνας.

Ο κ. Βούτσης σε αυστηρό τόνο προειδοποίησε τους δημάρχους ότι «η χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων». Μάλιστα, όλη η ηγεσία του υπουργείου επισήμανε στους δημάρχους που έχουν στα διοικητικά όριά τους μη αποκαταστημένες χωματερές να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Το ίδιο επισήμανε και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, χαρακτηρίζοντας «αδικαιολόγητη» την καθυστέρηση των παρεμβάσεων και «ολιγωρία» τη στάση των δήμων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβάλει στη χώρα μας «καμπάνα» 14,5 εκ. ευρώ το εξάμηνο από τις 2 Δεκεμβρίου 2014 και μέχρι να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Το ζητούμενο πλέον είναι να ολοκληρωθούν όλα τα έργα αποκατάστασης των χωματερών μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο, αλλιώς οι μη αποκαταστημένες χωματερές δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους κοινοτικούς πόρους και για να αποκατασταθούν θα πρέπει τα χρήματα να δοθούν από τα ανύπαρκτα εθνικά κονδύλια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου