Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος» του Χρήστου Αλεξανδρή

Ποιο πελατειακό κράτος και κουραφέξαλα λειτουργεί στους Δήμους;
Δεν θέλω να ακούω ανοησίες. Το δικαστήριο έκρινε – κατά δήλωση του πρώην Δημάρχου Λαμίας – ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για προσλήψεις παρά μόνο η μη εφαρμογή του νόμου.Επειδή στην Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη ένας νόμος που να λέει ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι, πολλοί Δήμαρχοι κάνουν αυτό που έκαναν επί τόσα χρόνια οι υπουργοί και οι βουλευτές.

 Βολεύουν κόσμο στο δημόσιο από το παράθυρο χρησιμοποιώντας κάθε φορά διάφορα προσχήματα. Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν Δήμαρχο να βγει ευθαρσώς και να δηλώσει ότι «τον προσέλαβα για να κάνω ρουσφέτι στον πελάτη μου - ψηφοφόρο». Αντίθετα οι προσλήψεις γίνονται για να εξυπηρετήσουν πάντα πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων ή για να λειτουργήσουν Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις. Τόσο Κοινωφελείς που το έργο τους παραμένει αόρατο!

Φυσικά γι’ αυτές τις προσλήψεις ο λογαριασμός πηγαίνει που αλλού στον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή στα κορόιδα τους εργοδότες και επιχειρηματίες που πληρώνουν φόρους και εισφορές. Όσοι ακόμη
πληρώνουν και δεν έχει εξαντληθεί η φοροδοτική τους ικανότητα.
Παράπονο το έχουν οι άνθρωποι. Δεν βγήκε ποτέ τόσα χρόνια ένα δικαστήριο να αποφανθεί ότι το ύψος των φόρων που πληρώνουν οι εργοδότες στην Ελλάδα είναι «παράνομο και καταχρηστικό».

Αλήθεια τα δικαστήρια στην Ελλάδα υπάρχουν για να δικαιώνουν πανηγυρικά τους πολιτικούς που διαχειρίζονται με ρουσφετολογικό τρόπο το δημόσιο ταμείο και για όλους αυτούς τους Έλληνες που καταφέρνουν και μπαίνουν στο δημόσιο από το παράθυρο;
Για την επαναπρόσληψη των απολυμένων του δημοσίου υπάρχουν πολλές αποφάσεις.Γιατί άραγε δεν βγάζουμε και μια δικαστική απόφαση για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων στα εργοστάσια που έκλεισαν; Έτσι θα λύναμε και το πρόβλημα της ανεργίας.

Αλλά εκεί είπαμε. Είναι οι αμείλικτοι και άκαρδοι νόμοι της αγοράς. Δεν μπορεί να επέμβει κανένας πολιτικός και κανένας Δήμαρχος.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα. Τι έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα αυτές οι Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις; Θα μας δώσει κανένας λογαριασμό; Θα μας μιλήσει κανένας για τη σχέση κόστους – ωφέλειας αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων; Ποιους κοινωνικούς σκοπούς εξυπηρετούν και χρειάζονται να προσλαμβάνουν κόσμο. Κινδυνεύει με κατάρρευση ένας Δήμος εάν δεν λειτουργεί η Κοινωφελής Επιχείρηση; Τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματικότητα;

 Χρήστος Αλεξανδρής
Λαμιακός Τύπος 23-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου