Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ακόμα δεν ξέρουμε ότι η σίτιση αδέσποτων επιτρέπεται;

Δύο αλλοδαπές φιλόζωες κατήγγειλαν στον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» ότι στην προσπάθεια τους να ταΐσουν αδέσποτες γάτες στην περιοχή του Ωδείου στο κέντρο των Χανίων, δέχθηκαν λεκτική επίθεση από περίοικους, λέγοντας τους ότι δεν έχουν το δικαίωμα να σιτίζουν αδέσποτα ζώα.
Τότε οι δύο γυναίκες κάλεσαν την αστυνομία και μετέβησαν στο σημείο δύο αστυνομικοί με μηχανές, οι οποίοι αφού έκαναν έλεγχο στα νομιμοποιητικά έγγραφα των δυο κυριών, τους είπαν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ταΐζουν αδέσποτα ζώα και ότι «αφού ενδιαφέρονται, ας τα πάρουν στο σπίτι τους».
Σημειωτέον δε ότι την ώρα εκείνη μια γάτα γεννούσε, και δεν επιτράπηκε στις δύο φιλόζωες να παρέχουν ούτε σε αυτήν τροφή.


Σύμφωνα με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» η μεροληπτική αλλά και παρά το νόμο συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων είχε ως αποτέλεσμα, οι περίοικοι, θεωρώντας ότι έχουν δίκιο να αντιμάχονται την σίτιση και κατ' επέκταση το δικαίωμα στην ζωή των αδέσποτων ζώων, να «εξαφανίσουν» τρία νεαρά γατάκια ηλικίας 1,5 μήνα περίπου.

Έχοντας διαπιστώσει το εχθρικό προς τα αδέσποτα ζώα κλίμα που δημιουργήθηκε, μία από τις καταγγέλλουσες, πήγε αργά το βράδυ και πάλι στο σημείο εκείνο, προκειμένου να απομακρύνει την γάτα και τα οκτώ νεογέννητα γατάκια.

Τότε δέχθηκε και πάλι λεκτική επίθεση από τους περίοικους, ενώ κλήθηκε και πάλι η αστυνομία.

Οι αστυνομικοί που μετέβησαν και πάλι δεν εξήγησαν στους περίοικους ότι:

1. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα αλλά και ηθική υποχρέωση να φροντίζει τα αδέσποτα ζώα.

2. Η σίτιση των αδέσποτων ζώων επιτρέπεται από το νόμο

3. Να τους επισημάνει ότι οποιαδήποτε πράξη σε βάρος των ζώων (κακοποίηση, δηλητηρίαση, εξαφάνιση κ.λπ.) απαγορεύεται και τιμωρείται ρητά από την κείμενη νομοθεσία.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν φυσικά να τρομάξουν τα ζώα και να μην καταστεί δυνατή η απομάκρυνσή τους, με προφανείς τους κινδύνους για την ζωή τους, σ' ένα τόσο εχθρικά προς εκείνα περιβάλλον.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απέστειλαν από κοινού επιστολή προς το Αστυνομικό Τμήμα Χανίων όπου αιτείται συνάντηση ώστε οι δύο φιλόζωες να εκφράσουν τα παράπονά τους στο Διοικητή αλλά και στους ίδιους τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς ο χειρισμός τους ουδόλως βοήθησε προς μια ειρηνική αλλά και προς την προστασία των ζώων λύση.

«Δυο χρόνια μετά την έκδοση της με αριθμό 1/2013 εγκυκλίου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου ρητά αναφέρεται ότι «η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα δεν παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου 4039/2012, είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στην ζωή», αλλά και μετά από τόσες παρεμβάσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του συλλόγου μας στα Χανιά,αλλά και ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν.4235/14 Άρθρο 46 όπου ρητά αναφέρεται ότι "την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων , την έχουν από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής" θα περίμενε κανείς ότι έχουν ενημερωθεί πλέον τα αρμόδια όργανα ότι η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα όχι μόνο είναι νόμιμη αλλά αποτελεί ηθική μας υποχρέωση».

Πηγή: Ιστορίες Αδέσποτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου