Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Αστικοί λαχανόκηποι: γινόμαστε “Κηπουροί στην πόλη”

Παρότι ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσει φρούτα ή λαχανικά στη βεράντα του, το 62% των πολιτών θα εμπλεκόταν στη δημιουργία και οργάνωση ενός αστικού λαχανόκηπου, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF.
Το πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα έρευνα της Public Issue, στο πλαίσιο της νέας καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για την αστική γεωργία και τα πολλαπλά της οφέλη. Το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες να γίνουν «Κηπουροί στην πόλη», να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά, φρούτα και αρωματικά φυτά και να πρασινίσουν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες και τις αυλές τους. Οι λόγοι άλλωστε είναι πολλοί και το περιθώριο για δράση μεγάλο.


Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ένας στους δύο πολίτες γνωρίζει για τους αστικούς λαχανόκηπους με τους νέους ηλικίας 18-34 να είναι οι πλέον ενημερωμένοι επί του θέματος. Μάλιστα, οι ερωτηθέντες πολίτες σε ποσοστό 62% αντιμετωπίζουν πολύ θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας, οργάνωσης και λειτουργίας ενός αστικού λαχανόκηπου.

Στον αντίποδα, όπως έδειξε η έρευνα της Public Issue, ένας στους δύο Έλληνες δεν έχει δοκιμάσει ποτέ να καλλιεργήσει λαχανικά ή φρούτα στον κήπο ή τη βεράντα του, με κύρια αιτιολογία την έλλειψη χώρου και χρόνου. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι 9 στους 10 πολίτες (91%) δεν έχουν κάδο κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων στο νοικοκυριό τους.

«Τα οφέλη της ενασχόλησης με την αστική γεωργία είναι πολλά, και μας αφορούν όλους: Από το να βιώσουμε τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοντέλου, μέσα από την επαφή με τη φύση και τις εποχές, μέχρι τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας μας, χάρη σε ένα ευχάριστο χόμπι. Το πρασίνισμα των πόλεων ωφελεί εμάς και τον πλανήτη», δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF – Καλύτερη Ζωή.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2015 η WWF – Καλύτερη Ζωή προσκαλεί τους πολίτες σε μία σειρά βιωματικών δράσεων που θα δείξουν ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε επίμονοι κηπουροί στην πόλη: επιτόπια εργαστήρια για μεγάλους και παιδιά, επισκέψεις σχολείων σε επιλεγμένους λαχανόκηπους, ένας καταπράσινος φωτογραφικός διαγωνισμός και μία πρωτότυπη εκδήλωση για τους αστικούς λαχανόκηπους σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη, περιμένουν τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων εκπαιδευόμενων καλλιεργητών.

–Μερικά στατιστικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 86% των ερωτώμενων σε αστικές περιοχές διατηρεί λουλούδια στον κήπο ή τη βεράντα. Το 21% αυτών είναι σε κήπο, το 60% σε βεράντα, το 18% σε κήπο και βεράντα και το 1% σε εσωτερικό χώρο.

Άνδρες και γυναίκες καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά στη βεράντα ή στον κήπο σε ποσοστό 44%, ενώ το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο στα άτομα ανώτατης εκπαίδευσης με 46% έναντι ποσοστού 39% στα άτομα κατώτερης εκπαίδευσης.

Ως προς τις ηλικιακές ομάδες, υψηλότερα ποσοστά καλλιέργειας καταγράφονται στην κατηγορία 18-24 ετών με 56% και τα χαμηλότερα στην κατηγορία 65 ετών και άνω με 36%. Στις υπόλοιπες κατηγορίες κυμαίνονται από 42% στην κατηγορία 35-44 ως 48% (55-64).

Καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά περισσότερο οι αυτοαπασχολούμενοι-εργοδότες σε ποσοστό 49% και σε χαμηλότεροι οι συνταξιούχοι με 40%.

Στην αστική γεωργία επιδίδονται περισσότερο οι ανύπαντροι που συζούν με 51% και λιγότεροι οι διαζευγμένοι και η χήροι με 36%, τα υψηλότερα ποσοστά (54%) καταγράφονται στις αστικές περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ σε γενικές γραμμές οι πολιτικές τοποθετήσεις των ερασιτεχνών γεωργών κλίνουν προς τα αριστερά.

Περισσότεροι από τους μισούς που δεν έχουν λαχανόκηπο επικαλούνται την έλλειψη χώρου, ενώ το απογοητευτικό είναι ότι εννέα στους δέκα δεν έχουν κάδο κομποστοποίησης στην περιοχή τους για να ρίχνουν τα οργανικά οικιακά απόβλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου