Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Νικήστε την επίδραση της καθιστικής ζωής με περπάτημα

Το περπάτημα για 2 λεπτά κάθε μια ώρα μπορεί ενδεχομένως να αναστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις του παρατεταμένου καθισιού στην υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το να κάθεται κάποιος για μεγάλο διάστημα καθημερινά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη και πρόωρο θάνατο.

Οι τρέχουσες συστάσεις άσκησης στις ΗΠΑ συμβουλεύουν τους ενήλικες να ασκούνται τουλάχιστον 2,5 ώρες με μέτρια ένταση κάθε εβδομάδα.

Τα νέα ευρήματα, αν επιβεβαιωθούν, υποδεικνύουν ότι ακόμα και μικρές περίοδοι ελαφριάς δραστηριότητας προσφέρουν οφέλη στην υγεία.

Ο ερευνητής Tom Greene, του University of Utah School of Medicine, στο Salt Lake city, δήλωσε ότι
η άσκηση είναι πολύ καλή αλλά στην πραγματικότητα η ποσότητα της έντονης άσκησης που μπορεί να επιτευχθεί είναι περιορισμένη. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ακόμα και μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση.

Η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία 3.200 ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν συσκευές για τη μέτρηση της έντασης των δραστηριοτήτων τους.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα οφέλη στην υγεία, μακρύτερης διάρκειας δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης, όπως η ορθοστασία, με ελαφριάς έντασης δραστηριότητες όπως το περπάτημα.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 3 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα πέθαναν 137 άνθρωποι.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το να στέκεται κάποιος περισσότερο μπορεί ενδεχομένως να μην είναι αρκετό για να εξουδετερώσει τους κινδύνους του παρατεταμένου καθισιού, αλλά οι σύντομης διάρκειας ελαφριές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το καθάρισμα και η κηπουρική μπορούν να ενισχύσουν την μακροβιότητα των ανθρώπων που κάθονται περισσότερο από τη μισή ημέρα.

Αν κάποιος ανταλλάξει 2 λεπτά καθιστικής ζωής με δραστηριότητα ελαφριάς έντασης, κάθε μια ώρα, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 33%, αποκάλυψε η έρευνα.

Ο ερευνητής, Dr. Srinivasan Beddhu, δήλωσε ότι με βάση τα ευρήματα θα συνιστούσε την προσθήκη 2 λεπτών βάδισης κάθε ώρα σε συνδυασμό με τις φυσιολογικές δραστηριότητες, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν 2,5 ώρες μέτριας άσκησης κάθε εβδομάδα.
Καθώς περνούν μέρες και εβδομάδες, τα οφέλη του βαδίσματος μπορούν να προστεθούν και να βοηθήσουν ανθρώπους που ακολουθούν καθιστική ζωή να πλησιάσουν τις εβδομαδιαίες συστάσεις άσκησης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Clinical Journal of the American Society of Nephrology.’’

Πηγές: ‘’Clinical Journal of the American Society of Nephrology.’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου