Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Βούτσης: Το 2016 η κατάργηση του Καλλικράτη – Έχουμε φακέλους με αποτυπώματα διαπλοκής σε συγκεκριμένους δήμους

Για το 2016 προσδιόρισε την «μεγάλη μεταρρύθμιση» στην Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκησης η συζήτηση για την οποία «ξεκίνησε χθες στη Βουλή με την λειτουργία της υποεπιτροπής Δημόσιας Διοίκησης», ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. «Σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση για μια μεγάλη μεταρρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η ΚΕΔΕ, όπως και η ΕΝΠΕ και η ΠΕΔ όλης της χώρας «θα κληθούν πρώτες σε μια άνετη διαβούλευση».

Ο κ. Βούτσης μίλησε για τομές και σε όλο το πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης «που δεν θα μυρίζει αίμα και απολύσεις, αλλά θα εστιάζει στον άνθρωπο χωρίς κανένας να μας το επιβάλλει».

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη Βουλή
ο κ. Βούτσης είχε μιλήσει για αύξηση του αριθμού από 325 έως 380 σε πρώτη φάση προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις κυρίως ορεινών και νησιωτικών δήμων, αλλά και για γενικότερες αλλαγές αναφορικά με την αποκέντρωση του κράτους με αιχμή τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Συνεχίζοντας σήμερα στο ίδιο μοτίβο μίλησε για «σύγχρονες δομές απολύτως απροκατάληπτες ως προς την εποπτεία και τους ελέγχους.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κοπούν οι έλεγχοι σκοπιμότητας από τις ΑΔ. Για πρώτη φορά αυτή οι οποίοι θα είναι επικεφαλής με πλήρη ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων που αρκετές από αυτές με τους πόρους τους θα πρέπει να περάσουν στις εκλεγμένες Διοικήσεις».

Κύκλος διαπλοκής στους δήμους

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε μήνυμα προς τους δημάρχους ότι «κλείνει ο κύκλος ενός πελατειακός συστήματος που υπήρξε, όπου υπήρξαν πελατειακές σχέσεις και επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις, εντάξεις και απεντάξεις έργων, πολιτικές παρεμβάσεις στις ΑΔ για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ακόμη και επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις για δήθεν θεομηνίες.

Στις ομιλίες ήμουν σαφής και προειδοποίησα ότι δεν θα κερδίσει κανείς εάν αυτοί οι φάκελο βγουν στη δημοσιότητα και δεν θα το κάνουμε, αλλά δυστυχώς σε αυτόν φάκελο υπάρχουν αποτυπώματα», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης. Δεσμεύθηκε, δε, ότι «όλα αυτά θα αλλάξουν.
Πάρτε αυτό το μήνυμα, και δεν πρέπει να ανοίξει ξανά αυτός ο κύκλος της διαπλοκής. Γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αυτοτέλεια της ΤΑ είναι κυρίως πολιτική και θεσμική».

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε ότι «δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα ξεκινήσουμε τον διάλογο μέχρι να δώσουμε λύσεις», ενώ για το «θέμα των αποτυπωμάτων», είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε τη διαφάνεια. Θέλουμε όμως και εάν υπήρχε κάποια περαιτέρω πελατειακή σχέση να δούμε ποιοι ήταν και τι κάνουν. Πρέπει να λέμε τις αλήθειες», κατέληξε.

Ο κ. Πατούλης ζήτησε από τον υπουργό να δώσει τα ονόματα στα οποία αναφέρεται, καθώς «πρέπει να μιλάμε με ονοματεπώνυμα».

Δείτε αναλυτικά την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου