Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Γιατί πρέπει όλοι να βάλουμε μικροτσίπ στα κατοικίδια μας;

Και αν χαθεί ο σκύλος σας ή η γάτα σας ;
Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να επιστρέψουν στο σπίτι;

Ηλεκτρονική ταυτοποίηση
– microchip Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση ή microchip (τσιπάκι) όπως συνήθως λέγεται αφορά την εμφύτευση μιας μικροσκοπικής ηλεκτρονικής συσκευής μεγέθους κόκκου ρυζιού κάτω από το δέρμα του σκύλου. Η συσκευή αυτή αναγνωρίζεται από έναν δέκτη ο οποίος διαβάζει ένα νούμερο. Κατά την εμφύτευση του microchip συμπληρώνεται ένα δελτίο σε τρία αντίγραφα όπου και καταγράφονται τα στοιχεία του ζώου και του ιδιοκτήτη. Ένα αντίγραφο παίρνει ο ιδιοκτήτης , ένα μένει στην κλινική και ένα αποστέλλεται στη βάση δεδομένων του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Η μικροσυσκευή δεν μπορεί να ανιχνευθεί δορυφορικά, δεν φέρει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του ζώου και δεν εκπέμπει ραδιενέργεια όπως λανθασμένα πιστεύεται.

Αν το ζωάκι σας χαθεί
και κάποιος πολίτης ενδιαφερθεί να αναζητήσει τον ιδιοκτήτη του, τότε με μια επίσκεψη στον κτηνίατρο της περιοχής έχουμε το νούμερο του microchip. Κατόπιν ο κτηνίατρος τηλεφωνεί στο σύλλογο όπου και τον ενημερώνουν για τα στοιχεία του ιδιοκτήτη που αντιστοιχούν στο νούμερο. Τόσο απλά και εύκολα.

Η ηλεκτρονική ταυτοποίηση είναι ο ασφαλέστερος τρόπος επιστροφής στο σπίτι για ένα κατοικίδιο ζώο. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού το “χαμένο” ζώο περιπλανιέται και πολύ σύντομα μπορεί να βρεθεί δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή του. Ένας πολίτης που θα ενδιαφερθεί για το ζώο σας θα μπορεί έυκολα να σας εντοπίσει.



Τέλος να σημειώσουμε ότι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση είναι υποχρεωτική από το νόμο.

Μανώλης Βορρίσης κτηνίατρος Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων
http://syrosvets.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου