Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ο Παιδότοπος των νέων ηθών

Κάδο Παραντίσο. Ένας παιδότοπος για γονείς και παιδιά μάς μαθαίνει παίζοντας και δεν πετάει τίποτα.
Κι αν υπήρχε ένας παιδότοπος φτιαγμένος εξ ολοκλήρου με upcycled υλικά, μέσα στον οποίο η γνώση γίνεται παιχνίδι;
Στην καρδιά των Πετραλώνων, η ομάδα Fat Cut Upcycling έφτιαξε έναν ιδιαίτερο παιδότοπο που διδάσκει μέσω του παιχνιδιού και καλλιεργεί τη φαντασία μέσω της επαναχρησιμοποίησης.
Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ; Μαθαίνουμε παίζοντας, μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια ανακύκλωσης. Το 90% των πραγμάτων του παιχνιδότοπου είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν κατέληξαν στα σκουπίδια ή στον κάδο ανακύκλωσης, αλλά βρήκαν μια νέα χρήση: από τους κρυφούς φωτισμούς, τους τοίχους αναρρίχησης και την τσουλήθρα, που είναι φτιαγμένα από λάστιχα και σωλήνες pvc, τα παζλ από μπουκάλια, τα κάστρα και τα τραμπολίνο από ρόδες αυτοκινήτων, τον βοτανικό κήπο από αλουμινένια κουτάκια, μηχανικά παιχνίδια με πάσης φύσεως ξύλα και υλικά που ίσως να κατέληγαν στα σκουπίδια, παιχνίδια automata όπως ο μηχανικός δράκος που ίπταται πάνω από τα κεφάλια μας, μέχρι την οικολογική σόμπα το πάτωμα, που κι αυτό είναι φτιαγμένο από ξύλινες παλέτες.

Σε αυτόν τον χώρο θα γίνουν τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, όπως κατασκευές παιχνιδιών, κουκλοθέατρο, μουσική, εικαστικά, χοροθέατρο, φυσική, βιολογία, γεωγραφία, βοτανολογία, πολιτική αγωγή, με τρόπο όπου η γνώση θα προκύπτει πάντα μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού. Πώς; Με το να επεξηγούνται οι θεωρίες μέσω της πράξης: για παράδειγμα, ανεβαίνοντας το παιδί σε μια κούνια ή ένα ποδήλατο, θα δημιουργεί μέσα από την κίνηση ηλεκτρική ή μηχανική ενέργεια. Στη συνέχεια αυτό θα ξεδιπλώνει μια νέα δράση-αντίδραση, όπως για παράδειγμα θα παράγεται μουσική ή θα αυτοποτίζονται οι γλάστρες.
Επίσης προβλέπονται εργαστήρια που θα κάνουν τα μαθήματα που βαριόμασταν να διαβάζουμε, ζωντανά και ενδιαφέροντα. Εσείς το ξέρατε ότι μπορούμε να παίξουμε όλοι μαζί γεωγραφία;

doctv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου