Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Εικαστικά Εργαστήρια Δήμου Λαμιέων-Η επόμενη ημέρα


Σαν βόμβα έπεσε στην τοπική κοινωνία και μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε από την ομαδική παραίτηση της διευθύντριας και των εικαστικών εκπαιδευτικών των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Λαμιέων. Όμως όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναγνωρίζουν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτιστική αυτή δομή.

Προβλήματα που απορρέουν καταρχήν από την δημαρχοκεντρική άποψη των δημοτικών αρχών για την Πολιτιστική Πολιτική και την λειτουργία Καλλιτεχνικών δομών προς τους πολίτες αλλά και από το θολό τοπίο του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών- εικαστικών καλλιτεχνών στους ΟΤΑ .

Προβλήματα επίσης προκύπτουν από την εφαρμογή της περίφημης ‘’ανταποδοτικότητας’’  η οποία οδήγησε την τοπική διοίκηση σε εισπρακτικό ρόλο ακόμη και στα Κοινωνικά Αγαθά, αφού ο δημότης πληρώνει διπλά (φόροι και δίδακτρα) δημιουργώντας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας, μια μορφή δηλαδή εμπορικής δραστηριότητας. Ο Πολιτισμός ετσι γίνεται εμπορικό προϊόν που υπακούει στους νόμους της αγοράς και του ανταγωνισμού και διαμορφώνει τιμές και μισθούς.

Οι πρακτικές αυτές δημιουργούν βέβαια και πολλές στρεβλώσεις στις σχέσεις εργασίας των εμπλεκόμενων αφού
η μισθωτή εργασία γίνεται ψευτοαυτοαπασχόληση αλλά χωρίς τα δικαιώματα του εργαζομένου που απορρέουν από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Ο εργαζόμενος εκπαιδευτικός καλλιτέχνης έχει ετσι ευέλικτη σχέση εργασίας χαμηλού κόστους, με γνώμονα καθαρά τον εισπρακτικό χαρακτήρα  εις βάρος των μαθητών.

Έφτασαν λοιπόν στο τέλος τους τα Εικαστικά Εργαστήρια στην Λαμία;

Η Πολιτιστική δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική αφού συνεισφέρει στην επικοινωνία των δημοτών με τον πολιτισμό, αναδεικνύει την ερασιτεχνική δημιουργία, διαμορφώνει άποψη και κριτήρια απέναντι στην τέχνη , βοηθά στην κοινωνική μόρφωση και στην πνευματική καλλιέργεια και στην αισθητική.

Σε αυτή την σημαντική προσπάθεια καθοριστική είναι η συμβολή των Εικαστικών Εργαστηρίων που θα πρέπει να οχυρωθούν ουσιαστικά και να αναδιοργανωθούν με γνώμονα την αξιοκρατία(1) ,την εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και κάτω από το βάρος των νέων συνθηκών που επικρατούν στην Ελληνική Κοινωνία(2).

Με αφορμή λοιπόν αυτή την κρίση ας αποφασίσουμε την μορφή που θα έχουν από εδώ και στο εξής τα Εικαστικά Εργαστήρια και πως θα υπάρξει μια σαφής και ολοκληρωμένη πρόταση για τον πολιτισμό, που να περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου, και θα έχει ξεκάθαρο στόχο και μόνιμο χαρακτήρα.


Όμως μέχρι σήμερα στην Δημοτική Αρχή αναπτύσσεται ένας έντονος υπερσυγκεντρωτισμός στην λήψη των αποφάσεων ταυτόχρονα με την μεγάλη έλλειψη λειτουργίας των θεσμών της συμμετοχής καθώς και την μη συγκρότηση της Πολιτιστικής Επιτροπής. Έτσι οι σχεδιασμοί της Πολιτιστικής δράσης και της Πολιτιστικής λειτουργίας που λαμβάνονται φέρνουν αντιδράσεις , δέχονται μεγάλη κριτική και τελικά δημιουργούν έντονες δυσλειτουργίες στα Πολιτιστικά δρώμενα της Λαμίας.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών έχει καταθέσει επανειλημμένα τις απόψεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο και τον δημόσιο διάλογο για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος δράσης στον Δήμο Λαμιέων που θα στηριχθεί στην λειτουργία συμμετοχικών θεσμών στον πολιτιστικό τομέα και θα κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου μας, θα χρησιμοποιεί τα μέσα, τους χώρους  και τις υποδομές που διαθέτει η πόλη, θα αξιοποιεί την πνευματική μας κληρονομιά, θα έχει διάρκεια όλο το έτος και θα απευθύνεται σ’ ολόκληρη την κοινωνία.

Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών

1.     Οι εικαστικοί που προσλαμβάνονται στα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου θα πρέπει να είναι μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ώστε να έχουν τα επιστημονικά εχέγγυα ότι γνωρίζουν το αντικείμενο σε ανώτερο επίπεδο. ΄Αλλωστε βάσει του ν. 1218/91, Άρθρο 9,  «μόνο  μέλη του ΕΕΤΕ μπορούν να αναλαμβάνουν καλλιτεχνικές εργασίες για λογαριασμό των ΟΤΑ...»

2.     Η συμμετοχή των μαθητών στις υπηρεσίες του Δήμου στον Πολιτισμό (Θεατρικό Εργαστήρι, Μουσική, Εικαστικά Εργαστήρια κλπ) θα πρέπει να μην εμποδίζεται  από την ‘’ανταποδοτικότητα’’ αλλά να είναι δωρεάν
Η τέχνη είναι κοινωνικό αγαθό και οι Δήμοι θα πρέπει να παρέχουν στους κατοίκους τη δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία  χωρίς οικονομικές προϋποθέσεις, ελεύθερα, σήμερα ειδικά που ο λαός δοκιμάζεται από την ανέχεια.

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου