Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Παράνομοι σκουπιδότοποι στον Σπερχειό ποταμό

"Αφιερωμένο σ' αυτούς που λένε ότι καθάρισαν το Σπερχειό"

Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας της ΜΚΟ "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ" για τις ίνες του πλαστικού που έχουν κατακλύσει τις θάλασσές μας και ο κίνδυνος να περάσει στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών, ας αποτελέσει την αφορμή για μια γενικευμένη καμπάνια κατά της πλαστικής σακούλας και του πλαστικού γενικά, αλλά και κατά της χαοτικής παράνομης εναπόθεσης των σκουπιδιών "όπου νά' ναι".
Οι πλημμύρες του Σπερχειού λέμε ότι "καθαρίζουν" τους παράνομους σκουπιδότοπους κατά μήκος της κοίτης.

Όμως όλα αυτά σωρεύονται στον Μαλιακό και στον Βόρειο Ευβοικό, αλλά και στο Αιγαίο. Μια προστατευόμενη περιοχή στο Δίκτυο NATURA 2000 παρουσιάζει αυτές τις εικόνες, που είναι ένα ελάχιστον δείγμα.
Μια επιστημονική προσέγγιση του θέματος θα είχε να αναδείξει πολλά στοιχεία. Η ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών Οίτης - Σπερχειού - Μαλιακού σε Εθνικό Πάρκο με την εποπτεία αντίστοιχου Φορέα Διαχείρισης θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους και να βάλει μια "τάξη"

Οι εικόνες είναι αφιερωμένες σ' αυτούς που με έμφαση λένε ότι παρέδωσαν καθαρό τον Σπερχειό... Δυστυχώς έχουμε πολύ δουλειά ακόμα, κυρίως στο επίπεδο της κουλτούρας και της συμπεριφοράς, της νοοτροπίας και του ωχαδερφισμού...

"... ανήκουμε στη φύση, υπάρχουμε διαμέσου αυτής και η υπεροχή μας οφείλεται
στο ότι έχουμε το πλεονέκτημα , έναντι όλων των άλλων ζωντανών πλασμάτων, να μαθαίνουμε τους νόμους της φύσης και να τους εφαρμόζουμε σωστά".

Friedrich Engels

Στέφανος Σταμέλλος








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου