Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ο Δήμος Λαμιέων για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες:''Το μίσος και η ξενοφοβία δεν είναι λύσεις''

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαμιέων 
για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες

Ενημερωτική συνάντηση- συζήτηση για τη λήψη απόφασης εορτασμού της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για τους Μετανάστες πραγματοποίησε χθες το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαμιέων.
Τα μέλη του Συμβουλίου έκαναν ομόφωνα δεκτή την πρόταση του Προέδρου του οργάνου Κωνσταντίνου Κερπινιώτη για την έκδοση δελτίου τύπου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Μετανάστες προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες.

Το δελτίο τύπου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών αναφέρει αναλυτικά:

Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες

Η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες. Είναι διαχρονικό φαινόμενο και έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Τις τελευταίες δεκαετίες η μετανάστευση αντλεί μια πρωτόγνωρη δυναμική που έχει τις ρίζες της στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους και στις συρράξεις και στην ελλιπή λειτουργία του κράτους δικαίου. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύονται σημαντικά από τη διεύρυνση της ανισότητας στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου.

Σήμερα υπάρχουν στον κόσμο μας περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες. Όλοι τους είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που δημιουργεί η διεθνής οικονομική ύφεση και η κρίση των αγορών, όπως η φτώχια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η κακοποίηση. Ταυτόχρονα, οι μεταναστευτικές πολιτικές γίνονται ολοένα και πιο περιοριστικές. Η ποινικοποίηση των μεταναστών συνεχίζεται. Πολύ συχνά, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των μεταναστών κυρίως από την πλευρά της ασφάλειας. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχει η αυξανόμενη τάση οι μετανάστες να τίθενται σε υποχρεωτική ή παρατεταμένη κράτηση, αν και σύμφωνα με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κράτηση πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Για να προφυλάξουμε τους μετανάστες από την κακομεταχείριση και να τους επιτρέψουμε να συμβάλουν στην ανάπτυξη των χωρών τους αλλά και των χωρών υποδοχής, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε ότι τα δικαιώματα των μεταναστών - όπως και όλων των ανθρώπων - πρέπει να περιφρουρούνται. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να επιβεβαιώσουμε το θεμελιώδη ρόλο του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το πλαίσιο που πρέπει να διέπει την εθνική και διεθνή πολιτική.

Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο για να ζήσουν και να εργαστούν. Μόνο εξασφαλίζοντας την προστασία τους μπορούμε να τηρήσουμε την υπόσχεση μας για την εφαρμογή όσων προβλέπει η Οικουμενική Διακήρυξη. Ότι η «έμφυτη αξιοπρέπεια, καθώς και τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων αποτελούν το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο».

Τα τελευταία 100 χρόνια ζήσαμε αλλεπάλληλα κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς του Ελληνισμού, ενώ πρόσφατα γίναμε εμείς, η δικιά μας πατρίδα, η Ελλάδα, προορισμός επιλογής πολλών και διαφορετικών πολιτισμών. Όσοι, για αυτά τα φαινόμενα, χτίζουν πάνω στον θυμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, απλά καλλιεργούν μίση. Και το μίσος δεν αποτελεί λύση. Αντίθετα δημιουργεί χάσματα, ρήξεις, βία και αδικία. Βία που θα αγγίξει εμάς και τα παιδιά όλων μας, σήμερα και αύριο. Είναι μια κακή επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας. Δημιουργεί αδιέξοδα, αποδυναμώνει τις κοινωνίες μας αντί να παρέχει λύσεις.
Λύσεις που πρέπει να βρεθούν για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε σε ένα κράτος με ισόνομους αλλά και δίκαιους όρους. Το μίσος και η ξενοφοβία δεν είναι λύσεις.


Για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Λαμιέων

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Κερπινιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λαμιέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου