Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Με ποιές διαδικασίες θα μπεί η ''Γέφυρα του Γοργοποτάμου'' στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Πρόσφατα η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας επανέφερε το θέμα της ''Ανακήρυξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου ως στοιχείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO'', κατά το στάδιο των ανακοινώσεων στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2014,ζητώντας να προωθηθούν οι ενέργειες για τη υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.(ΑΔΣ 30/2011)

Όμως τι σημαίνει ακριβώς αυτό και με ποιες διαδικασίες μπορεί να προετοιμαστεί ο φάκελος από τον Δήμο Λαμιέων ώστε να ενταχθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ο Γοργοπόταμος;

Το 1972, η Γενική Συνέλευση της UNESCO
ενέκρινε τη Σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς. Το κείμενο αυτό υπέγραψαν από τότε 158 κράτη, μεταξύ των οποίων και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης αυτής, οι χώροι με «εξαιρετική οικουμενική αξία» (π.χ. από ιστορική, καλλιτεχνική, επιστημονική, αισθητική ή ανθρωπολογική άποψη),μπορούν να εγγράφονται στον Κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς και να τυγχάνουν έτσι ειδικής προστασίας.
Στα υπογράφοντα κράτη εναπόκειται να επιλέγουν στο έδαφός τους πολιτισμικά και φυσικά μνημεία εξαιρετικής αξίας και να προτείνουν την εγγραφή τους στον Κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπου μετέχουν εμπειρογνώμονες από 21 χώρες, επιλεγμένοι από τα υπογράφοντα κράτη, αποφασίζει κάθε χρόνο ποιοι χώροι θα περιληφθούν σ’ αυτό τον Κατάλογο.

Υπογράφοντας τη Σύμβαση, κάθε κράτος αναλαμβάνει να προστατεύει και να συντηρεί τα στοιχεία εκείνα της παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται στο δικό του έδαφος και να μην λαμβάνει εκ προθέσεως μέτρα ικανά να τα βλάψουν άμεσα ή έμμεσα. Αφετέρου, η Σύμβαση υποχρεώνει τη διεθνή κοινότητα να συνεργάζεται για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς και να βοηθάει κάθε κράτος που το ζητεί, στην καταγραφή, προστασία, συντήρηση και παρουσίαση των στοιχείων της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης προϋποθέτει τακτικές εκθέσεις εκ μέρους των συμβαλλομένων κρατών σχετικά με τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που έχουν λάβει και σχετικά με τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν.

Για την ένταξη στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, και για λογαριασμό της UNESCO, γνωμοδοτεί το ICOMOS. Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, ICOMOS, από τα αρχικά της ονομασίας του στην αγγλική INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής επαγγελματικός Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, που έχει ως σκοπό την προώθηση της θεωρίας της μεθοδολογίας, της τεχνολογίας και της ενημέρωσης για την προστασία και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών των χωρών του κόσμου.

Το ICOMOS έχει μέλη ειδικούς επιστήμονες από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους και είναι ο τεχνικός σύμβουλος της σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με αυτήν την ιδιότητά του, εξετάζει τις προτάσεις των χωρών-μελών της UNESCO για την εγγραφή εθνικών μνημείων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Φυσικής και Πολιτιστικής).
Τα τελευταία χρόνια, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS απέκτησε μόνιμη έδρα στην Αθήνα

Στην Ελλάδα έχουν ενταχθεί στον κατάλογο 17 μνημεία – αρχαιολογικοί χώροι, μεταξύ των οποίων οι Δελφοί, το Άγιον Όρος, η Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Βεργίνα κ.ά. Υποψήφια ελληνικά μνημεία για ένταξη στον Κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι οι Φίλιπποι, η Νικόπολη, το φαράγγι της Σαμαριάς, το Λαύριο, το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στο Σουφλί, οι Πρέσπες με τα βυζαντινά μνημεία που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο, το όρος Όλυμπος κι η Κνωσός, εξαιρετικά μνημεία της φύσης ή της ανθρώπινης δημιουργίας, ανάλογα με την περίπτωση.

Επαναλαμβάνουμε ότι η «Γέφυρα του Γοργοποτάμου» ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η Έκθεση 2000/2036(ΙΝΙ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στα Ευρωπαϊκά κράτη: «να αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει σημαντική ή σημαντικές φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας» και επίσης «να συνδέεται άμεσα ή διακριτά με γεγονότα κ.λ.π. εξέχουσας παγκόσμιας σημασίας» και πως είναι υποχρέωση του δήμου μας να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες προετοιμασίες του φακέλου τεκμηρίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου