Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ευρωπαϊκή προτεραιότητα η ασφάλεια διαδικτύου

Όλο και περισσότερο, βασιζόμαστε στο διαδίκτυο, καθημερινά, για τις τραπεζικές μας συναλλαγές, για τα ψώνια μας, για την απόκτηση γνώσης, για τις επικοινωνίες μας. Είναι σημαντικό να μπορούμε να χρησιμοποιούμε, το ίντερνετ, με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) ξεκινάει την εκστρατεία «Ευρωπαϊκός Μήνας για την Ασφάλεια του Διαδικτύου». Το ΚΕ.Π.ΚΑ., συμμετέχοντας στην εκστρατεία του ENISA, δίνει, κατά τη διάρκεια όλου του Οκτωβρίου 2014, συμβουλές, στους καταναλωτές, για ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Προστατέψτε τον προσωπικό σας υπολογιστή (PC) και τις φορητές συσκευές σας
Προσωπικοί υπολογιστές

Χρησιμοποιήστε τείχος προστασίας (firewall): Τα τείχη προστασίας προστατεύουν το δίκτυό σας από ιούς και πληροφορικούς πειρατές (hackers).
Εγκαταστήστε λογισμικό κατά των ιών: Το λογισμικό κατά των ιών αποτρέπει τη μόλυνση από ιούς και την εξάπλωση της μόλυνσης στον υπολογιστή σας.
Λαμβάνετε τις πλέον πρόσφατες επικαιροποιήσεις ασφαλείας: Διατηρείτε τις εφαρμογές σας και το λειτουργικό σας σύστημα ακμαία, υγιή και επικαιροποιημένα.
Σταματήστε το κατασκοπευτικό λογισμικό: Μην επιτρέπετε σε αγνώστους την είσοδο στον υπολογιστή σας, αποφεύγοντας ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και επισυναπτόμενα αρχεία.
Δημιουργείτε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αντίγραφα ασφαλείας (backups): Προστατέψτε τα δεδομένα σας από ενδεχόμενη καταστροφή.

Φορητοί υπολογιστές
Απενεργοποιείτε τις ασύρματες συνδέσεις, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, ή δεν τις χρειάζεστε.
Συνδέστε τον φορητό σας υπολογιστή σε αξιόπιστο δίκτυο, που θα επικαιροποιεί, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τους μηχανισμούς ασφαλείας σας.
Δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των πληροφοριών, που βρίσκονται αποθηκευμένες στον φορητό υπολογιστή σας.
Μην αφήνετε αφύλακτο τον φορητό σας υπολογιστή.

Οδηγοί USB
Χρησιμοποιείτε κρυπτογραφημένο οδηγό USB.
Ρυθμίστε τον οδηγό USB της μνήμης τύπου flash σε λειτουργία «μόνο για ανάγνωση» χρησιμοποιώντας το διακόπτη, για λόγους προστασίας από τη μετάδοση ιών. Ορισμένοι οδηγοί USB έχουν ένα διακόπτη για τη ρύθμιση της λειτουργίας «μόνο για ανάγνωση» προκειμένου να αποτρέπεται το ενδεχόμενο αντιγραφής, ή τροποποίησης των δεδομένων του οδηγού από τον φιλοξενούντα υπολογιστή.
Mετά την αντιγραφή φακέλων από μη αξιόπιστο ή/και μη εξουσιοδοτημένο σύστημα Η/Υ, σαρώστε τον οδηγό μνήμης USB τύπου flash, προκειμένου να αποφύγετε τη μετάδοση ιών.
Πριν τοποθετήσετε τον οδηγό USB στον υπολογιστή τρίτου προσώπου, διαγράψτε όλους τους φακέλους/αρχεία, που δεν είναι συναφή προς τη χρήση, που πρόκειται να κάνετε.
Δημιουργείτε στον οδηγό USB αντίγραφα ασφαλείας των πληροφοριών, που χρειάζεστε, ώστε να τις ανακτήσετε σε περίπτωση καταστροφής.
Προσαρτήστε στους οδηγούς USB κλειδοθήκη, ή λουράκι για την προστασία τους από ενδεχόμενη απώλεια: το μικρό μέγεθος του οδηγού μνήμης USB τύπου flash τον καθιστά εύκολη λεία για κλοπή ή απώλεια. Εξάλλου, η μεγάλη χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων αυτών των συσκευών αυξάνει και τον πιθανό όγκο των δεδομένων, που διατρέχουν κίνδυνο μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Οι οδηγοί μνήμης USB τύπου flash τοποθετούνται συνήθως σε τσάντες, σακίδια πλάτης, θήκες φορητών υπολογιστών, πανωφόρια, τσέπες παντελονιών, ή αφήνονται πάνω σε γραφεία, χωρίς επιτήρηση. Ο αριθμός των συμβάντων απώλειας, ατυχούς τοποθέτησης, δανεισμού χωρίς άδεια, ή κλοπής τέτοιων συσκευών αυξάνεται συνεχώς.

Κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές χειρός
Οι υπολογιστές χειρός, όπως οι συσκευές Windows Mobile, Palm, iPhone, Android και Blackberry, διατίθενται με συνδέσμους στο διαδίκτυο και ικανότητα αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Η ίδια η φορητότητά τους υπαγορεύει την ανάγκη να τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας.
Απενεργοποιείτε τις ασύρματες συνδέσεις (π.χ., Bluetooth και WLAN), όταν οι συσκευές δε βρίσκονται σε χρήση. Η τεχνολογία Bluetooth επιτρέπει στις ηλεκτρονικές συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα μέσω ραδιοζεύξεων από μικρές αποστάσεις.
Μην αφήνετε αφύλακτο το κινητό σας τηλέφωνο ή τον υπολογιστή χειρός σας, γιατί διατρέχετε τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων.
Χρησιμοποιείτε κωδικό πρόσβασης, ώστε να εμποδίζετε τους πληροφορικούς πειρατές να εισέλθουν, στο έξυπνο τηλέφωνό σας.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή των καταναλωτών.
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες,
ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου