Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

΄Εκθεση-καταπέλτης του Συνήγορου του πολίτη για τον καταυλισμό-γκέτο των ρομά στην «Καμηλόβρυση».

Η Ανεξάρτητη Αρχή «εκθέτει» την προηγούμενη Δημοτική Αρχή  που διακήρυττε  ότι έλυσε το πρόβλημα των ρομά με την αναγκαστική μετεγκατάσταση τους στην «Καμηλόβρυση». Η νέα δημοτική Αρχή καλείται να δώσει λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο  δημοσίευμα του «Λαμιακού Τύπου» (23/9), άθλιες είναι  οι συνθήκες διαβίωσης των ρομά  στην «Καμηλόβρυση»  σε έκθεση -επιστολή του Συνήγορου του Πολίτη»  μετά από αυτοψία στον καταυλισμό.   Η Ανεξάρτητη αρχή  με την επιστολή  που έχει στα χέρια της η νέα Δημοτική Αρχή προειδοποιεί ότι κινδυνεύει η ζωή και υγεία των ρομά αλλά και ολόκληρου του πληθυσμού  και επισημαίνει ότι  ο  καταυλισμός είναι αποκομμένος ( 5,5 χιλ βόρεια της Λαμίας) έτσι ώστε να μην υπάρχει επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία, τα μικρά παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο και οι ηλικιωμένοι – ανήμποροι, να μην μπορούν να μετακινηθούν.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από τη Δημοτική αρχή να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας  του πληθυσμού και να εκπονήσει σχέδιο μετεγκατάστασης ώστε μακροπρόθεσμα να εξευρεθεί  μόνιμη λύση για το στεγαστικό πρόβλημα των ρομά. Παράλληλα από τις Αρχές που εποπτεύουν το Δήμο Λαμιέων,  ζητά να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος  για πως έγινε η μετακίνηση των ρομά από τον Ξηριά στην Καμηλόβρυση, τι χρήματα δαπανήθηκαν, από ποιους πόρους και αν αυτά χρησιμοποιήθηκαν  αποτελεσματικά βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των ρομά και εξαλείφοντας εστίες κοινωνικού αποκλεισμού.
Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις αφορά όχι μόνο τη διαβίωση των ρομά στην Καμηλόβρυση αλλά και των ρομά που διαμένουν στην Ανθήλη και το Παγκράτι.
Το θέμα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης το ρομά έχει στο παρελθόν απασχολήσει πολλές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας με την αντιπολίτευση να ζητά από τη δημοτική Αρχή ενδιαφερθεί για το θέμα. Μετά την χορήγηση  στεγαστικών δανείων  για αυτοστέγαση από προγράμματα της ΕΕ ένας μικρός αριθμός οικογενειών ρομά κατόρθωσε παρά τα προβλήματα στην υλοποίηση του και την εκμετάλλευση από επιτηδειους να αποκτήσει  κατοικία στην περιοχή της Ανθήλης . Δυστυχώς, η συνέχιση του προγράμματος αυτοστέγασης προσέκρουσε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών  που δεν ήθελαν τους ρομά στις γειτονιές τους στις πιέσεις των οποίων ανταποκρίθηκε η δημοτική αρχή και  έβαλε εμπόδια στη  στεγαστική αποκατάσταση των ρομά. Στη συνέχεια η βίαιη  διάλυση του αθλιου καταυλισμού στον Ξηριά  η οποία έγινε χωρίς να  υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των  άστεγων ρομά είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καταφύγουν κοντά σε συγγενείς τους στον καταυλισμό στην Ανθήλη. Η έλλειψη των απαραίτητων υποδομών και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ρομά στην Ανθήλη είχε σαν αποτέλεσμα  την όξυνση των υπαρχόντων προβλημάτων και την εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών σε βάρος των ρομά  από τους κατοίκους της πςριοχής.  Στην αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και Συλλόγων γονέων που εκδηλώθηκαν  προσέκρουσε και το δικαίωμα των παιδιών των ρομά στο αγαθό της εκπαίδευσης.  Ετσι έμεινε στα χαρτιά  η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για ίδρυση ειδικών τάξεων σε τέσσερα σχολεία της πόλης μας.
Η δημοτική Αρχή και ο πρώην Δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς επέμεινε στη λύση της «Καμηλόβρυσης»  και διαμόρφωσε ένα χώρο προσωρινής φιλοξενίας με λίγα κοντέινερ υλοποιώντας προγράμματα στέγασης των ρομά. Παρά τις αντιδράσεις για τον χώρο οι ρομά τελικά αναγκάστηκαν να μεταστεγαστούν    στην αφιλόξενη περιοχή της Καμηλόβρυσης  παίρνοντας διαβεβαιώσεις για έργα υποδομής ώστε να υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης οι οποίες όμως ποτέ δεν εξασφαλίστηκαν .
Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» (23 Ιουλίου 2013) που αναφέρει σχετικά: «Για ακόμα μια φορά είδαμε την αδράνεια της δημοτικής αρχής. Για μια ακόμα φορά οι υποσχέσεις του δημάρχου για έργα στη περιοχή της Καμηλόβρυσης ήταν κενές. Η δημοτική αρχή κρύβει υπάρχοντα προβλήματα κάτω από το χαλί εδώ και δεκαετίες και αρνείται συστηματικά να παρέχει τα απαραίτητα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά. Είναι προφανές ότι οι υποδομές που υποσχέθηκε ο Δήμαρχος για να μπορέσουν να ζήσουν με μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια έμειναν υποσχέσεις . Τα σκουπίδια συσσωρεύονται, πόσιμο νερό ουσιαστικά δεν υπάρχει, και με μια καταιγίδα παρασύρθηκε μεγάλη ποσότητα λάσπης η οποία κατέστρεψε τον καταυλισμό. Καλούμε τη δημοτική αρχή να αποκαταστήσει άμεσα τη λειτουργία του καταυλισμού, προχωρώντας παράλληλα στη δημιουργία υποδομών (αποχέτευση, πόσιμο νερό, συλλογή σκουπιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα, προστασία του καταυλισμού από την κίνηση στην εθνική οδό , έργα άρδευσης ομβρίων υδάτων κ.α.). Ας αναρωτηθούμε όλοι: αν το καλοκαίρι γίνονται τέτοιες καταστροφές στον καταυλισμό, όπου ζουν περίπου 150 οικογένειες, τι μπορεί να συμβεί το χειμώνα με βροχές και χιόνια;»
 Να σημειωθεί επίσης,  ότι  ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λμαίας  Παν. Στασινός ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να του δοθούν στοιχεία για τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν μέσω του Δήμου Λαμίας  τα τελευταία 10 χρόνια για τη στέγαση και εκπαίδευση του ρομά ,  τα οποία ποτέ δεν δόθηκαν.
Σήμερα η νέα δημοτική Αρχή καλείται να δώσει  λύση σε ένα δύσκολο κοινωνικό πρόβλημα , μια κατάσταση που μας προσβάλει όλους. Ο Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης  μετά την έκθεση-κόλαφος  του Συνηγόρου του Πολίτη και την επιτόπια επίσκεψη του αρμόδιου αντιδημάρχου Δ. Κορέτζελου που διαπίστωσε την τραγική κατάσταση στον καταυλισμό του Ξηριά,   ζήτησε σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  την συνδρομή της εισαγγελίας Λαμίας προκειμένου να  απομακρυνθούν οι ρομά από άλλες περιοχές που έχουν  εγκατασταθεί στον καταυλισμό. Είναι γεγονός    ότι ο καταυλισμός στην Καμηλόβρυση που έχει ορισθεί σαν «χωρος προσωρινής φιλοξενίας ρομά»   έχει περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας. Το θέμα είναι ότι τα κοινωνικά προβλήματα  ιδιαίτερα αυτά που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού δεν λύνονται με την συνδρομή της αστυνομίας αλλά με σχεδιασμό, κοινωνική ευαισθησία και καταπολέμηση των ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου