Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η Πρωτοβουλία για την οικονομική κατάσταση στον Δήμο Λαμιέων


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία
Τηλ 2231045910   6932837696  6937378138


Λαμία, 24.9.2014
Στη σημερινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου εκτός Ημερήσιας Διάταξης για τα οικονομικά του Δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Παναγιώτης Στασινός έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Το οικονομικό πρόβλημα του δήμου συνίσταται, με όσα έχουμε καταλάβει και κατά τα λεγόμενα του δημάρχου, στα ελάχιστα που ελπίζουμε να πάρουμε από κεντρικούς πόρους ΣΑΤΑ κλπ, στις ελάχιστες προσδοκίες από τις ανείσπρακτες οφειλές και στα επίδικα, που μπορεί να δημιουργήσουν τεράστιο οικονομικό ζήτημα της τάξης των δέκα και πάνω εκατομμυρίων ευρώ, όταν τελεσιδικίσουν.

Εμφανίζεται έτσι μια αδυναμία να γίνει ένας ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος - και όχι πλασματικός - προϋπολογισμός για το 2015, παρά τα όσα ακούγαμε κατά καιρούς και ακούσαμε και πρόσφατα από τον απελθόντα δήμαρχο τον κ Κοτρωνιά, με σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του Δήμου.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών είχαμε πολλές φορές αναφερθεί στα οικονομικά του Δήμου και κυρίως στις ανείσπρακτες οφειλές και τα υπόλοιπα των Βεβαιωτικών Καταλόγων, στην ανάγκη της ουσιαστικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, στη μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ και στον έλεγχο της είσπραξης των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κλπ κλπ

Χαρακτηρίσαμε διαχρονικό «έγκλημα» την μη είσπραξη των οφειλών των δημοτών μας, γιατί πέρα από την απώλεια εσόδων για το δήμο, η διόγκωση των οφειλομένων ποσών έγινε θηλιά στο λαιμό όλων όσων οφείλουν και αρχίζει να σφίγγει απειλητικά, γιατί δυστυχώς δεν χαρίζονται εύκολα χρήματα σήμερα. Αφήνουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά δεν εξυπηρέτησαν το σκοπό για τον οποίο έχουν θεσπιστεί ως τέλη, με αποτέλεσμα οι δημότες και η πόλη συνολικά να χάσουν τα προβλεπόμενα οφέλη σε ποιότητα ζωής και έργα ανταποδοτικά.

Η μη είσπραξη αυτών των ποσών δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης ή αν θέλετε μόνο της κρίσης. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής σκόπιμης πολιτικής και πρακτικής της ηγεσίας του Δήμου, που χαλάρωσε τον εισπρακτικό μηχανισμό «χαϊδεύοντας» τους οφειλέτες.

Η ηγεσία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής δεν είχε ως στόχο την είσπραξη των οφειλών και τη βελτίωση της κατάστασης στα Υπόλοιπα των Βεβαιωτικών Καταλόγων του Δήμου. Γι’ αυτό και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ούτε ήθελε να συζητήσει ή να ακούσει έστω, τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών. Ελπίζουμε η νέα Δημοτική Αρχή να το κάνει.

Κάποιες γενικές προτάσεις που πρέπει να προσέξουμε στα οικονομικά:
-       Να ενταθεί η διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία όσων μας οφείλει
-       Να βελτιωθεί η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με παραγωγικό τρόπο και σκοπό
-       Να μειωθούν οι σπατάλες γενικά και οι μη παραγωγικές και μη απαραίτητες επενδύσεις
-    Να βελτιωθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός και να παρθούν μέτρα είσπραξης των παλιών οφειλών
-    Να γίνει έλεγχος όλων των παροχών της ΔΕΗ και της ενεργειακής κατανάλωσης και να ελεγχθεί σε βάθος η είσπραξη των δημοτικών τελών που γίνεται μέσω της ΔΕΗ
-       Να οργανωθεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου