Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτά είναι τα...γυφτοπάζαρα;

Με αφορμή την διένεξη των εμπόρων της Λαμίας με την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας για την διοργάνωση εμποροπανήγυρης ή της Ελατοχώρας αναδεικνύεται ένα σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας και κακής συντεχνιακής αντίληψης.
Και τούτο δεν συμβαίνει μόνο με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες αλλά με κάθε επαγγελματική τάξη.
Θυμίζουμε ότι εδώ και χρόνια κατά καιρούς εγείρεται το θέμα της περιμετρικής για την χρέωση των ταξί και είναι γνωστά τα γεγονότα του παρελθόντος και πως το θέμα αυτό δεν το άγγιξε κανένας Δήμαρχος η Νομάρχης…
Τι κι αν με την μικρή έστω μείωση του κομίστρου στους χαλεπούς καιρούς μας θα έβλεπαν μια ελάχιστη οικονομική ανακούφιση χιλιάδες συμπολιτών μας.
Το ίδιο και την εποχή που η ΠΕΛ αποφάσισε την διοργάνωση της Ελατοχώρας ,οι έμποροι αντέδρασαν σφόδρα μόνο που στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος της ο κ.Γρανίτσας που δεν πολιτεύεται, το τράβηξε αλλά με τις αντιδράσεις και τις παρελκυστικές τακτικές όσων αντιδρούσαν και μιας φοβικής δημοτικής αρχής,έγινε πρόχειρα και βεβιασμένα.

Αλλά παρόλα αυτά εκατοντάδες ή και χιλιάδες συνολικά παιδάκια με τις οικογένειες τους πέρασαν τις περσινές γιορτές στο χώρο της ΠΕΛ διασκεδάζοντας με τα εορταστικά δρώμενα.
Αυτός ο κόσμος δηλαδή τα χιλιάδες παιδάκια, το πιο πιθανόν φέτος να μην έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν κατι ανάλογο στην Έκθεση και να αρχίσουν οι μαζικές εκδρομές για τα Τρίκαλα όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Ασφαλώς κάθε επαγγελματική τάξη ,ομάδα η συντεχνία έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψει τα συμφέροντα των μελών της , όχι όμως σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών, κατοίκων μιας ολόκληρης πόλης ή και ολόκληρου Νομού.
Στην Λαμία υπάρχουν περίπου 2000 έμποροι αλλά και 60.000 κάτοικοι, για αυτούς τους 60.000 κατοίκους ποιός θα νοιαστεί , ποιός θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα τους;
Η απάντηση βέβαια είναι απλή,μα οι εκλεγμένοι του λαού δηλαδή εν τω προκειμένω η δημοτική αρχή.
Αυτή έσπευσε πρώτη να ακολουθήσει τον ρόλο του Ποντίου Πιλάτου και εμμέσως να πάρει θέση, όχι πάντως υπέρ του λαού.
Κι ο λαός απάντησε,πριν 2 μήνες και καταδίκασε την στρουθοκαμηλική τακτική της απελθούσας δημοτικής αρχής που έδρεψε τον καρπό της, καταποντίστηκε στις πρόσφατες εκλογές!
Όταν αυτή η ανάλγητη κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα κυριολεκτικά εξόντωσης του εμποράκου, οι εκπρόσωποι των θιγομένων περιορίζονται σε φραστικές πομφόλυγες και συνθηματολογική τακτική.
Κάτι είναι κι αυτό, γιατί αν δούμε τα πράγματα στενά, τυπικά,όπως ακριβώς συνέβη με την ερμηνεία μιας πρόσφατης γνωμοδότησης του Υπουργείου, ότι η Έκθεση δεν μπορεί να κάνει παζάρια και άλλες εκδηλώσεις πέραν της γεωργικής έκθεσης, τότε υπάρχει θέμα πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης και των διοικητικών συμβουλίων όσων αντιδρούν.
Για παράδειγμα όταν σε έναν φορέα είναι εγγεγραμμένα 1700 άτομα και προσέρχονται στην κάλπη 80 πώς νομιμοποιείται ο οποιοσδήποτε να διατείνεται ότι εκπροσωπεί τον κλάδο;
Να μην ξεχνάμε το δόγμα περί «νομίμου και ηθικού».
Το παζάρι της Λαμίας όπως γίνονταν μέχρι πριν αρκετά χρόνια έπρεπε πραγματικά να καταργηθεί γιατί είχε μεταβληθεί σε εστία παρείσφρησης αρκετών αετονύχηδων έως και απατεώνων.
Αν ο απελθών δήμαρχος Γ.Κοτρωνιάς δεν ενέπλεκε στο παζάρι κάτι περίεργους τζιπάτους απατεώνες, ορισμένοι εκ των οποίων σήμερα… εγκαταβιούν σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, το παζάρι δεν θα είχε καταργηθεί.
Κατά τα άλλα ακόμη εκκρεμεί το χρέος κάποιων εκατομμυρίων δραχμών προς το δημοτικό μας ταμείο.
Καλό είναι επ΄αυτού κάποια στιγμή να πάρει θέση και ο πρώην ( όχι ο τέως) δήμαρχος Γιώργος Ντελής.
Κανείς εν τέλει δεν σκέφτεται ότι ο λαός σήμερα κυριολεκτικά πεινάει, το χειμώνα κόσμος κυκλοφορεί με κουρέλια ή και ελλιπώς ενδεδυμένος γιατί δεν έχει χρήματα να πάρει ψωμί, πόσο μάλλον ρούχα για να ντυθεί και  τρέχει στα κοινωνικά καταστήματα της Μητρόπολης να πάρει κανένα μεταχειρισμένο.
Από αυτή την άποψη και στην κρατούσα συγκυρία, ένα παζάρι θα πρόσφερε στον δοκιμαζόμενο λαό μια ευκαιρία αγοράς καινούργιων, φτηνών προϊόντων και ειδών εν γνώσει του ότι είναι το πιο πιθανόν κακής ποιότητας, αλλά θα κάλυπτε την γύμνια του για τους μήνες του χειμώνα.
Σε ένα χώρο που θα συναντούσε φίλους, συγγενείς , συγχωριανούς, θα ήταν μια μικρή ανάσα,μια ευκαιρία να ξεσκάζει κιόλας…
Θα ζημιωθεί η αγορά της Λαμίας, το λεγόμενο στεγασμένο εμπόριο;
Το πιο πιθανόν, να ζημιωθεί, θα ζημιωθούν αρκετοί έμποροι όχι στο σύνολο τους πάντως, αλλά θα ωφεληθούν 60.000 άνθρωποι, γιαυτούς κανείς δεν λέει κουβέντα;
Θα πρόσφερε επίσης και σε αρκετούς εμπόρους και επαγγελματίες που θα μετείχαν στην εμποροπανήγυρη, ευκαιρία για μια μικρή ανάσα.
Αυτοί ζημιώθηκαν; Ζημιώθηκαν…
Οι 300 περίπου οικογένειες των ταξί και των αγοραίων θα ζημιωθούν από την ματαίωση της εμποροπανήγυρης;
Οι  επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης αλλά και της παραγωγής παραδοσιακών τοπικών προιόντων θα ζημιωθούν;
Και  παράλληλα με την ματαίωση  του παζαριού στην ΠΕΛ δεν θα πάψει  ποτέ το φαινόμενο διάφοροι σύλλογοι ,κυρίως γυναικών να επιλέγουν εποχές που γίνονται παζάρια σε άλλες πόλεις της Στερεάς ή της Θεσσαλίας και να οργανώνουν εκδρομές υποτίθεται για αναψυχή, αλλά στην πραγματικότητα για αγορές.
Και να οι εκατοντάδες τσάντες με τα παζαριάτικα από την Λιβαδειά, το Καρπενήσι,την Σπερχειάδα,την Αταλάντη,τον Άγιο Κωνσταντίνο ,τον Βόλο κ.α.
Θα πείτε τι να κάνει ο εμπορικός σύλλογος της Λαμίας,να απαγορεύσει στους Λαμιώτες να ταξιδεύουν εκτός πόλης προς περιοχές που γίνονται παζάρια;
Έτσι απαγορεύει την εμποροπανήγυρη της Έκθεσης!
Κάτι είναι κι αυτό…
Λέει στο δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς Δημήτρης Σαμαράς: «Αυτά είναι γυφτοπάζαρα δεν τα θέλουμε», άσχετα όπως κι ό ίδιος παραδέχτηκε ότι στην Αταλάντη γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Στερεάς.
«Και γιατί δεν το καταργείτε κ. Πρόεδρε;»
«Κοιτάξτε υπάρχουν επαγγελματίες της πόλης μας που εργάζονται με το παζάρι και δεν θέλουμε να τους θίξουμε…».
Ας είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι.
Άλλα φταίνε στην αγορά της Λαμίας και κυρίως η αδυναμία , άρα αποτυχία, όλων των διοικήσεων εμπόρων και επαγγελματιών, να ομογενοποιήσουν τον κλάδο τους.
Είναι γνωστές οι εικόνες θλίψης και απογοήτευσης σε γενικές συνελεύσεις με την παρουσία ελαχίστων συναδέλφων τους.
Ισως το παζάρι της ΠΕΛ να έκανε την λιγότερη ζημιά από τα κυβερνητικά μέτρα, αλλά εδώ υπάρχει προφανής αδυναμία αντίδρασης και μαχητικής αντίστασης σε αυτό το …τέρας!
Μοιραία τώρα αναζητούμε τον εύκολο δρόμο και πορευόμαστε εδώ και δυο χρόνια τον ακάνθινο Γολγοθά μας.
Ας σκεφτούμε λιγάκι και τούτο το λαό, όσο αργεί η μέρα της Ανάστασης του θα αργοσβήνει αβοήθητος.

Πηγή : lamiafm1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου