Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ένα απέραντο σκουπιδαριό...

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη αντιστοιχεί η χρήση 16 τόνων υλικών κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 6 τόνοι γίνονται στο τέλος απορρίμματα. Συνολικά, η παραγωγή αποβλήτων στην Ευρώπη έφτασε το 2010 τους 2,5 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Από αυτά, σχεδόν το 10% αφορά οικιακά απόβλητα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόλις το 36% των 2,5 δις τόνων αποβλήτων ανακυκλώθηκε, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες είτε κατέληξαν σε χωματερές, είτε κάηκαν. Σε επίπεδο νοικοκυριού έχει εκτιμηθεί πως μια τετραμελής οικογένεια παράγει περίπου 2 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο. Επιπλέον, η ταχύτατη εξάπλωση της τεχνολογίας έφερε και μια παράπλευρη επίπτωση: τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, που συνεχώς αυξάνονται κι εκτιμάται ότι το 2020 θα φτάσουν τους 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Θέλετε κι άλλα στοιχεία, για τον σκουπιδοκόσμο μας; Πολλά απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα επιβαρύνοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα και τελικά εμάς τους ίδιους. Ψάρια,  πουλιά και άλλα θαλάσσια είδη, καταπίνουν κομμάτια απορριμμάτων με αποτέλεσμα να χάνουν πολλές φορές τη ζωή τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 43% των κητωδών, όλα τα είδη των θαλάσσιων χελώνων και το 36% από τα θαλασσοπούλια εκτιμάται ότι έχει καταπιεί θαλάσσια απορρίμματα. Μεγάλο πρόβλημα για τα είδη της θάλασσας είναι η πλαστική σακούλα που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες. Για παράδειγμα, οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες με μέδουσες κι επιχειρούν να τις καταπιούν, με άσχημη κατάληξη πολλές φορές.      
   
Ζούμε σε ένα απέραντο σκουπιδαριό, κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Η χωματερή δεν είναι λύση. Η ανακύκλωση αποτελεί μικρό μόνο μέρος της λύσης. Η αποφυγή δημιουργίας απορριμμάτων, η επιδιόρθωση και η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων είναι τα βασικά συστατικά μιας βιώσιμης λύσης για εμάς και τις μελλοντικές γενιές.    Στο Καλύτερη Ζωή, μπορείς να μάθεις περισσότερα στοιχεία και να συμμετάσχεις στις καμπάνιες που πραγματοποιούνται.    
Μερικές συμβουλές για επαναχρησιμοποίηση και μείωση των απορριμμάτων  
1. Κάνουμε τις αγορές μας πάντα με λίστα. Δεν πάμε ποτέ για ψώνια χωρίς να ξέρουμε από πριν τι θα αγοράσουμε.
2. Αγοράζουμε προϊόντα με τη λιγότερη συσκευασία. Τα χύμα προϊόντα είναι η καλύτερη επιλογή.
3. Αγοράζουμε τις οικονομικές συσκευασίες των προϊόντων (όχι όμως για τα τρόφιμα, γιατί τότε παρατηρείται σπατάλη τροφίμων).
4. Καλή η μόδα, αλλά αλλάζει γρήγορα. Καλύτερα να προτιμάμε ρούχα και αξεσουάρ πιο κλασικά και διαχρονικά.
5. Επιλέγουμε υλικά που κρατούν περισσότερο χρόνο, όπως επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, είδη καθαρισμού σε συσκευασία που ξαναγεμίζει κτλ.
6. Επιλέγουμε την οργάνωση, το ίδρυμα και τον φορέα που δέχεται δωρεές ειδών και κάνουμε τη δική μας δωρεά προϊόντων. Μιλάμε σε φίλους και συγγενείς για τα είδη που δεν χρειαζόμαστε και τους ρωτάμε μήπως τα θέλουν.
7. Το ίδιο ισχύει και για τα ανταλλακτικά παζάρια. Μπαίνουμε στη διαδικασία ανταλλαγής, αναπτύσσουμε σχέσεις με γείτονες και άλλους πολίτες, κάνοντας ταυτόχρονα το καλό! Δες εδώ μια λίστα ανταλλακτικών παζαριών.
8. Δεν φοβόμαστε να αγοράσουμε μεταχειρισμένα είδη. Δεν είναι ντροπή, αλλά αντιθέτως καλό για το περιβάλλον και την τσέπη μας! 9. Πριν πετάξουμε ένα αντικείμενο, εξετάζουμε αν μπορούμε να του βρούμε νέα χρήση. Δεν ανησυχούμε αν δεν μας έρχεται κάτι στο μυαλό, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να ψάξουμε στο google. Είναι απίστευτο το πόσες DIY προτάσεις θα  βρείτε στο διαδίκτυο. Σίγουρα θα σας αρέσουν πολλές από αυτές!
10. Αυξάνουμε τον χρόνο ζωής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων. Δεν τα πετάμε επειδή βγήκε ένα νέο μοντέλο, αλλά μόνο όταν δεν μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία του. Κι όταν λέμε τα πετάμε, εννοούμε όχι στα σκουπίδια, αλλά στα ειδικά σημεία ανακύκλωσης.

kalyterizoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου