Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Όταν το πλαστικό γίνεται έμβλημα

Τώρα που ήρθε το καλοκαιράκι και βρισκόμαστε όλοι σε παραλίες και σε κρυσταλένια νερά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της «σακούλας». Κολυμπάς αμέριμνος και περνά από δίπλα σου, φτιάχνεις κάστρα στην παραλία με το μικρό σου και την ξεθάβεις μαζί με την άμμο.
Ελπίζω να μην ενοχληθείς γιατί είναι πολύ πιθανό να είναι μια από τις 269 πλαστικές σακούλες που χρησιμοποίησες ο ίδιος μέσα στο έτος! Αυτό τον αριθμό δίνουν οι μελέτες για τη χρήση της πλαστικής σακούλας στη χώρα μας που δημοσιεύτηκαν με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Σημάδι καταναλωτικού κορεσμού, περιβαλλοντικής ανευθυνότητας και αδιαφορίας, τα χαρακτηριστικά του Έλληνα και της χώρας μας ολάκερης.

Οι γείτονές μας στην Ευρώπη ακολουθούν την ίδια τακτική αλλά «πιάνουν» μικρότερο σκορ σακούλας, φτάνοντας τις 200 το έτος.
Όπως και να’ χει, ο συνολικός αριθμός που προκύπτει είναι τρομακτικός και δυστυχώς δε μας απασχολεί διόλου αφού δε μένουν στην πόρτα μας να μας βασανίζουν. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση όμως δε παύει να υπάρχει, η κατασπατάληση των φυσικών πόρων δεν παύει να υπάρχει και συνεπώς το μείζον πρόβλημα δεν παύει να υπάρχει. Αν σε ενοχλούν όλα τα παραπάνω, δεν  έχεις  παρά να αποδείξεις το αντίθετο.
 Πως χρησιμοποιείς λιγότερες σακούλες. Άλλωστε όλα ξεκινούν από εμάς και από τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες.
Και που ξέρεις, την επόμενη χρονιά που θα απολαμβάνουμε το μπανάκι μας, ίσως να έχουμε λόγο να γκρινιάζουμε μόνο για τη θερμοκρασία του νερού.

Πηγή http://www.qualitynet.gr/displayITM1.asp?ITMID=69911&LANG=GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου