Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Μαύρο πολιτικό χρήμα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Θα περίμενε κανείς σε αυτές τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων περιφερειαρχών, δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να υπήρχε από ορισμένους συνδυασμούς και υποψηφίους η στοιχειώδης ευαισθησία για την οδύνη μέσα στην οποία ζουν εκατομμύρια Έλληνες, άνεργοι, καταστραμμένοι επαγγελματίες, ανασφάλιστοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι με γλίσχρους μισθούς και συντάξεις, ανασφάλιστοι.
Αντιθέτως βλέπουμε και στην Κρήτη παρατάξεις και υποψηφίους να έχουν αναλωθεί σε ένα ξέφρενο αγώνα διαφήμισης σπαταλώντας τεράστια ποσά, θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια θέση σε κάποιο έδρανο δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Είναι εξοργιστικό για ένα άνεργο να βλέπει αυτή την απίστευτη σπατάλη, προσβλητική για την πλειοψηφία των πολιτών.


Το ανησυχητικό σε αυτήν την υπόθεση είναι το μαύρο πολιτικό χρήμα που διακινείται με τις αρμόδιες αρχές να κλείνουν τα μάτια, περιμένοντας μετά το τέλος των εκλογών τα τιμολόγια που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι, χωρίς καμία περεταίρω έρευνα. Ορισμένοι υποψήφιοι γνωρίζοντας τον πλαφόν που υπάρχει στις προεκλογικές δαπάνες, πληρώνουν «κάτω από το τραπέζι» προκειμένου να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, να καλούνται σε ώρες με ακροαματικότητα και τηλεθέαση και φυσικά οι αντίπαλοι να είναι του… χεριού τους. Παράλληλα σε ιστοσελίδες και εφημερίδες βλέπουμε «ρεπορτάζ» από τις επισκέψεις τους σε χωριά, σε χώρους εργασίας, στον Αρχιεπίσκοπο, τον Αστυνομικό Διευθυντή, το Λιμενάρχη και αλλού.

Οι παρατάξεις και οι υποψήφιοι που επιδίδονται σε αυτή την προκλητική σπατάλη, έχουν την «ανεπίσημη» στήριξη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης τα οποία απέφυγαν να δώσουν το λεγόμενο χρίσμα, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει λόγω της μνημονιακής πολιτικής τους, που έχει οδηγήσει σε ένδεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Βέβαια εάν οι παρατάξεις αυτές κερδίσουν τις εκλογές πρώτοι –πρώτοι θα βγουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως ο λαός εγκρίνει με την ψήφο του την πολιτική τους.

Στο παρασκήνιο κυκλοφορούν απίστευτες φήμες ακόμη και για εξαγορά υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, με το ανέκδοτο να λέει ότι η πλέον επικερδής «επιχείρηση» είναι να δηλώσεις ότι κατεβαίνεις με το τάδε συνδυασμό για να πληρωθείς να πάς στον άλλο. Και αυτά ακούγονται ακόμη και σε δήμους της ενδοχώρας με κάποιους μάλιστα να καυχώνται γι’ αυτή την… επιτυχία.

Όλα αυτά τα φαινόμενα δείχνουν πολλά.

Κατ’ αρχήν μέρος του πολιτικού συστήματος εξακολουθεί να λειτουργεί με πρακτικές που οδήγησαν την χώρα σε αυτή τη τραγική κατάσταση. Κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό και πολιτικό τους μέλλον, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Και γιατί να μην το κάνουν όταν βλέπουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, να μοιράζει μέρος του δήθεν πρωτογενούς πλεονάσματος σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, μόνο και μόνο για προεκλογικούς λόγους.

Επίσης ένα μέρος της αστικής τάξης εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται στην κοινωνία και συνεχίζει να κινείται με λογικές, «βαράει η τσέπη μας και κάνουμε ότι θέλουμε». Είναι εκείνοι που αναδείχθηκαν στο σύστημα της κλεπτοκρατίας, έχοντας στενή σχέση με την εκάστοτε κυβέρνηση, λαμβάνοντας επιδοτήσεις, φοροδιαφεύγοντας, καταπατώντας κάθε εργατική νομοθεσία, χωρίς να έχουν την παραμικρή επίπτωση. Εκείνοι που ανέβηκαν οικονομικά και κοινωνικά χωρίς να πάρουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, αφού όλα ήταν… τακτοποιημένα.

Οι πολίτες αυτού του τόπου στις 18 και στις 25 Μαΐου πρέπει να ψηφίσουν στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στα κόμματα της συγκυβέρνησης που λεηλάτησαν την Ελλάδα και οδήγησαν την κοινωνία στην καταστροφή, αλλά και σε όλους εκείνους στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα και λειτουργώντας με την ίδια μεθοδολογία θέλουν, είτε να μείνουν στο θρόνο τους, είτε να γίνουν άρχοντες του τόπου τους λεηλατώντας συνειδήσεις.

Να ξέρουν κάτι πολύ σημαντικό. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου