Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Προκλητική η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την ανεξέλεκτη κατάληψη των ελεύθερων χώρων στην Λαμία



Συνεχίζεται η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων στην Λαμία

Του Στέφανου Σταμέλλου*

Ευτυχώς θεωρούνται απλώς… καταπατητές. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε βλέποντας τα τραπεζοκαθίσματα στη Ρήγα Φεραίου, κι αλλού, διαρκώς να επεκτείνονται παράνομα, μπροστά στα μάτια των στελεχών της ηγεσίας του Δήμου, που δεν τους καίγεται καρφί. «Άαα, εγώ είμαι από χωριό, δεν ξέρω τι μου λες» έλεγε προχθές ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, όταν του έγινε η παρατήρηση για το «θέαμα» της Ρήγα Φεραίου και Ροζάκη Αγγελή· κι έφυγε γελώντας προκλητικά…

Ακριβώς γι’ αυτό, επειδή «είναι από χωριό» ο κ Κοτρωνιάς ρίχνει το βάρος της επανεκλογής του στα σαράντα πέντε χωριά του Δήμου. Από κει έχει ελπίδες να επανεκλεγεί. Όχι από τη Λαμία!

Εμείς, στην Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, κρατούμε σταθερά τον προσανατολισμό μας στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου σε όφελος των δημοτών.

Ξέρουμε ότι ο δημόσιος χώρος, αυτός όπου μπορούμε να αναπνεύσουμε, να περπατήσουμε, να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε, να διαδηλώσουμε, να λειτουργήσουμε τελικά ως φυσικά όντα και ως πολίτες, συρρικνώνεται διαρκώς και υποβαθμίζεται.

Ο δημόσιος χώρος δεν είναι το φιλέτο για επιχειρηματικές δραστηριότητες,αλλά η ανάσα της πόλης, ο τρόπος ύπαρξής της.

Για μας, υπεράσπιση του δημόσιου χώρου δεν σημαίνει απλώς περισσότερο χώρο για πλατείες και πάρκα, αλλά επιστροφή της φύσης στους ανοιχτούς χώρους, στους δρόμους, στα οικόπεδα και στα κτήρια της πόλης μας. Δεν σημαίνει απλώς όχι τραπεζοκαθίσματα στην Πλατεία Πάρκου και στη Ρήγα Φεραίου

Για μας υπεράσπιση του δημόσιου χώρου σημαίνει ανασυγκρότηση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης. Ανάδειξη, προστασία, και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης, προστασία των ελεύθερων χώρων, αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και της παράνομης στάθμευσης, πράσινο παντού και εφαρμογή του θεσμού του «υπεύθυνου διευθυντή του Κέντρου»

Σημαίνει συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας με τη μείωση της παρουσίας των ΙΧ στο κέντρο της πόλης, με επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων, με περιφερειακούς δρόμους και περιφερειακούς χώρους στάθμευσης,  με προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.
Μαζί !
Για μια ισχυρή και όμορφη Λαμία
Πόλη της αλληλεγγύης και της συμμετοχής!

* Υποψήφιος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου