Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας:Νερό, προσέχουμε για να έχουμε


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία
Τηλ 2231045910 6946285099 6932837696


21.3.2014

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Νερό, προσέχουμε για να έχουμε

Το νερό, δομικό στοιχείο του σύμπαντος και πρωταγωνιστής στο έργο της ζωής, φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια, είναι κάτι παραπάνω από ένα πολύτιμο φυσικό αγαθό. Σύμφωνα δε με τους επιστήμονες, αυξημένος είναι ο κίνδυνος «νέκρωσης» των εδαφών εξ αιτίας της σταδιακής, χρόνο με το χρόνο, μείωσης των βροχοπτώσεων και προβλέπονται μακρές περίοδοι με ελάχιστες βροχές τις επόμενες δεκαετίες.

Ακόμα και σήμερα όμως, «δεν προσέχουμε για να έχουμε». Αντίθετα, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το νερό ως έναν ανεξάντλητο φυσικό πόρο, τον οποίο διαχειριζόμαστε σπάταλα, κυρίως στη γεωργία που απορροφά το 87% των διαθέσιμων πόρων με τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα συνεχώς να μειώνεται. Ενώ πολλές είναι οι φωνές για στροφή στην στάγδην άρδευση στη γεωργία, εμείς ακόμη ποτίζουμε με “κανόνια”. Γίνεται ανεξέλεγκτη άντληση νερού, η οποία, εκτός από μείωση των αποθεμάτων, προκαλεί και το φαινόμενο της υφαλμύρωσης.

Η κατάσταση στην περιοχή του Δήμου μας, επιγραμματικά:
- Άγνωστος είναι ο αριθμός των γεωτρήσεων
- Άγνωστη είναι η ποσότητα υπόγειου νερού, η οποία αντλείται
- Συνεχίζεται η χορήγηση αδειών για γεωτρήσεις, ακόμα και σε περιοχές υφάλμυρες
- Ανεξέλεγκτη είναι η ρίψη λυμάτων και στερεών αποβλήτων στα ρέματα και στην κοίτη του Σπερχειού.
- Δεν έχουμε μείωση αλλά αύξηση των υδατοβόρων καλλιεργειών στη γεωργία
- Δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί πλήρως η Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.
- Φλέγον ζήτημα αποτελεί η μεθόδευση ξεπουλήματος των ιαματικών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ

Προγραμματίζονται έργα θεωρώντας ως δεδομένη, και αμείωτη στο χρόνο, την ποσότητα του νερού του Γοργοποτάμου και της Βίστριζας. Είναι όμως έτσι;  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όχι!

Ως Ενεργοί Πολίτες λέμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Γι΄ αυτό προτείνουμε:
- Λήψη αυστηρών μέτρων και αξιοποίηση των επιστημονικών φορέων για την προστασία των υδροφόρων, που τροφοδοτούν τα έργα ύδρευσης στην περιοχή
- Δρομολόγηση κατασκευής μικρών υδατοδεξαμενών σε τοπικό επίπεδο, τα οποία έργα δεν απαιτούν ούτε πολύ χρόνο ούτε μεγάλες δαπάνες για την κατασκευή τους.
- Τιμολογιακή πολιτική με βάση το κριτήριο ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά βασικό αγαθό, και εφαρμογή πολιτικών μείωσης της κατανάλωσης. 
- Έλεγχος στις αντλούμενες ποσότητες νερού με επιστημονικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι υπεραντλήσεις και τα φαινόμενα υφαλμύρωσης ή το στέγνωμα στις κοίτες των ρεμάτων.
- Μείωση των υδατοβόρων καλλιεργειών και εκσυγχρονισμός της άρδευσης
- Ενημέρωση, ενημέρωση, ενημέρωση των πολιτών!

Εμείς οι Ενεργοί Πολίτες, θεωρούμε ότι η προστασία των υδατικών πόρων και ο κίνδυνος της ερημοποίησης είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για όλους μας. Διαχείριση δεν είναι να μετράμε απλά πόσο νερό έχουμε, αλλά: Τι ποιότητα νερού έχουμε, πόσο και πόσοι δικαιούνται αυτό το νερό, πότε το δικαιούνται και για ποια χρήση. Διαχείριση είναι η αξιοποίηση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού με τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο, χωρίς σπατάλες
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου