Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ποιοι είναι υποψήφιοι για τις εκλογές στην Τ.Α. και τα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης

Οι εκλογές στην Τ.Α έρχονται στις 18 Μαϊου με περισσότερους από ποτέ υποψηφίους επικεφαλής συνδυασμών, καθώς ακόμη και στους μικρούς δήμους, οι τοπικές κοινωνίες (καθ΄υπόδειξη των κομμάτων) αναμετρούν τις δυνάμεις τους με μνημονιακά και ανιμνημονιακά  κριτήρια και νέοι συνδυασμοί γεννιούνται.
Το eklogika.gr, δημοσιεύει από σήμερα την πιο πλήρη λίστα 1.320 ονομάτων που ήδη ανακοίνωσαν υποψηφιότητα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τις πολιτικές στηρίξεις που έλαβαν συνδυασμοί, όπου ανακοινώθηκε επισήμως.
Από τις πρώτες... αριθμητικές παρατηρήσεις προκύπτει

πρωτιά της Θεσσαλονίκης στους υποψηφίους δημάρχους, καθώς ανακοίνωσαν ήδη επισήμως... 14. Στην Αθήνα και στην Πάτρα διεκδικούν το χρίσμα εννέα, στον δήμο Αχαρνών Αττικής ... οκτώ, στον Πειραιά αλλά και στον Πύργο επτά, πέντε στο Ηράκλειο. Πρωτιά υποψηφίων περιφερειαρχών  στην Κεντρική Μακεδονία με εννέα υποψηφίους, με την Αττική να ακολουθεί με οκτώ, στην τρίτη θέση η Θεσσαλία με επτά, η Πελοπόννησος και η Δυτ. Μακεδονία με έξι. Κάποιοι, άρχισαν ήδη να αποσύρουν υποψηφιότητες, καθώς οι προσδοκόμενες συνεργασίες  δεν καρποφόρησαν ή δεν μπορούν να  βρούν ικανό αριθμό πρόθυμων υποψηφίων συμβούλων. Νέες, αλλά λίγες υποψηφιότητες, συνεχίζουν να ανακοινώνονται.
Οι ευρωεκλογές, bonus  για τους μονομάχους του β΄ γύρου των εκλογών στην Τ.Α
Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η ανακοίνωση των αντιπεριφερειαρχών και δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι είναι αυτοί κυρίως που καλούνται να δώσουν τη μάχη του σταυρού με επιτυχία, καθώς πρωτίστως πρέπει να πείσουν τους ετεροδημότες και τους... οκνηρούς, να προσέλθουν για να ψηφίσουν από την πρώτη Κυριακή. Και αυτό,  επειδή  ορατός θεωρείται  ο κίνδυνος, οι ετεροδημότες  να προσέλθουν να ψηφίσουν μόνο στον  β΄ γύρο που συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, της 25ης Μαϊου!.. Πρακτικά σημαίνει ότι οι εκλογείς θα χάσουν την ευκαιρία να «σταυρώσουν» τους καλύτερους  στις τοπικές κοινωνίες, επιλέγοντας από όλα τα ψηφοδέλτια του α’ γύρου. Κυρίως όμως, επιφέρει πλήγμα στα ποσοστά των συνδυασμών που δεν περιλαμβάνονται στους «μονομάχους» του Β΄ γύρου, συρρικνώνοντας την αριθμητική εκπροσώπησή τους στα νέα περιφερειακά, δημοτικά και διαμερισματικά συμβούλια...
Βουλευτές – υποψήφιοι Περιφερειάρχες
Αναμετρούν επίσης  τις προσωπικές τους δυνάμεις, κυρίως στις Περιφέρεις και στους πολύ μεγάλους δήμους, βουλευτές ή κορυφαία πολιτικά στελέχη κομμάτων, τα οποία απορρίφθηκαν ως επίσημη πολιτική επιλογή.  Η βεβαιότητα ότι η «ανεξάρτητη», αντί της κομματικής, υποψηφιότητα, αποτελεί  στην παρούσα αναμέτρηση, ελκυστικότερη εκδοχή για τους ψηφοφόρους, εκτίναξε τον αριθμό των «ανταρτών» υποψηφίων. Πλήγμα υπέστη κυρίως η Νέα Δημοκρατία που έχει ανοίξει πολλά «μέτωπα», ενώ  το ΠΑΣΟΚ βίωσε το «αντάρτικο» στις προηγούμενες εκλογές (2010) όταν τότε, ως κόμμα εξουσίας καθόριζε το ίδιο τους υποψηφίους των συνδυασμών...
Η επιλογή νυν βουλευτών ως υποψηφίων επικεφαλής στις Περιφέρειες, ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά αφορά εξίσου  στην πράξη, τη ΝΔ, το ΚΚΕ και λιγότερο τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη ΔΗΜΑΡ. Καθ΄ ολοκληρία δε, την Χ.Α .
 Στο εύλογο ερώτημα γιατί να δεχθούν οι βουλευτές να «τσαλακωθούν» ως υποψήφιοι, ιδιαίτερα όταν δεν αναμένεται να περάσουν στον Β΄ γύρο,  η απάντηση είναι απόρροια της μη απώλειας της βουλευτικής τους ιδιότητας, αλλά και της  μέγιστης προβολής που   εισπράττουν ως υποψήφιοι (χωρίς ιδία δαπάνη), η οποία τους δίνει προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων βουλευτών  της εκλογικής τους περιφέρειας, εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.
Φεύγει η «παλιά φρουρά» - «Νέο αίμα» στην αυτοδιοίκηση
Ένα ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο χαρακτηριστικό των εκλογών της 18ης Μαϊου για την Αυτοδιοίκηση, είναι η απόσυρση κυρίως πολλών πρώην  δημάρχων, από τη διεκδίκηση του χρίσματος, λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων και του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκαν σε αργία και εξέπεσαν του αξιώματος. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, πραγματικά ελέγχθηκαν, ενίοτε και υπερβολικά, γεγονός που διέψευσε τις προσδοκίες αρκετών  με βάση τα ισχύοντα του παρελθόντος.
Μια άλλη αιτία που πολλοί δήμαρχοι κρέμασαν τα γάντια του μπόξ, είναι το γεγονός ότι  το σύνολο των αποδοχών των αιρετών συρρικνώθηκε εξαιρετικά και η δεύτερη σύνταξη κόπηκε. Πολλοί που το αισθάνονταν από την πρώτη στιγμή ως κοινωνική προσφορά, το βρήκαν εξόχως κοπιαστικό χωρίς αντίκρισμα και δηλώνοντας ότι έχουν κάνει τον «κύκλο» μιάς ή δύο θητειών, αποχώρησαν.
Άφησαν ελεύθερο τόπο για το «νέο αίμα» που μπήκε στον αγώνα για τη διεκδίκηση του χρίσματος. Επίσης, για πρώτη φορά αξιόλογες προσωπικότητες  (λόγω πρόωρης συνταξιοδότηση στο Δημόσιο) αποφασίζουν να διαθέσουν χρόνο για τα κοινά, ή επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους για να προσφέρουν στις  τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου