Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Η γάτα με το ποντίκι , για το κάπνισμα στα καταστήματα !

Κουνάνε ακόμη και τα κουτάκια μπύρας, ελέγχουν γλαστράκια και βάζα πάνω στα τραπέζια για να βρουν γόπες…
Κυνηγητό γάτας με ποντίκι… θυμίζουν οι έλεγχοι μικτών κλιμακίων της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Ο Νόμος μπορεί να ισχύει και ο φόβος των προστίμων να υπάρχει, όμως θαμώνες και καταστηματάρχες κάνουν για μία ακόμη φορά επίδειξη του ελληνικού… δαιμόνιου.
Εδώ και μία εβδομάδα, υπό την απειλή τσουχτερών προστίμων, μπορεί τα σταχτοδοχεία να εξαφανίστηκαν από τα καταστήματα εστίασης, την εμφάνισή τους όμως στα τραπέζια έκαναν άλλα… αντικείμενα, που επιτρέπουν «τζούρες» έστω και στα κλεφτά.


Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των θαμώνων στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης είναι καπνιστές που κατά κοινή ομολογία κάνουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε ποτά και οι καταστηματάρχες μπορεί να ρισκάρουν με πρόστιμα 500 ευρώ, δεν ρισκάρουν όμως να χάσουν τους πελάτες και μαζί τους τζίρους.



Ελληνικό δαιμόνιο

Επιστράτευσαν λοιπόν όλη τους τη φαντασία. Μικρά ανθοδοχεία με νερό κι ένα λουλούδι, μίνι γλάστρες με φυτά, πορσελάνινα κουπάκια, βαζάκια που υποτίθεται ότι είναι για ζάχαρη, εμφανίστηκαν στα τραπέζια στη θέση των σταχτοδοχείων.

Ο καταστηματάρχης είναι νομότυπος από τη στιγμή που δεν έχει τασάκια και ο «θεριακλής» θαμώνας αναλαμβάνει το ρίσκο να τραβήξει μερικές τζούρες από το τσιγάρο του και σε πιθανό έλεγχο να προλάβει να το σβήσει, πριν πιαστεί με το τεκμήριο του… «εγκλήματος» στο χέρι και το ποτό του κοστίσει επιπλέον 50 ευρώ όσο και το ύψος του προστίμου.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι θαμώνες καταστημάτων που ρισκάρουν να καπνίσουν, έστω κι αν το κατάστημα δεν τους προσφέρει τις παραπάνω λύσεις.

Προμηθεύτηκαν τασάκια τσέπης (μικρές τετράγωνες θήκες με ειδική επένδυση στο εσωτερικό για να μην καίγονται και να σβήνει το τσιγάρο) ή βρήκαν πιο οικονομικές… λύσεις όπως άδεια πακέτα τσιγάρων με μια σταγόνα νερό, που εύκολα μπαίνουν στην τσέπη ή την τσάντα. Κουτάκια μπύρας επίσης χρησιμεύουν προσωρινά ως σταχτοδοχεία αφού πρώτα αδειάσει το περιεχόμενό τους.



Τεκμήριο οι γόπες

Οι εξαρτημένοι όμως από τον καπνό, φαίνεται ότι δεν κατέχουν την «πατέντα» κατ’ αποκλειστικότητα. Έτσι μπορεί οι πρώτοι έλεγχοι από τα κλιμάκια στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης να περιορίστηκαν σε μια απλή παρατήρηση των θαμώνων αν είχαν τσιγάρο στο χέρι, πλέον ο έλεγχος γίνεται πιο… επιστημονικά.

Κι αυτό γιατί, τα κλιμάκια ελέγχου, φαίνεται να γνωρίζουν ότι μπορεί με το που βγουν από ένα μαγαζί στο οποίο έχουν πάει για έλεγχο, τα τσιγάρα να ανάψουν μαζικά ή πριν περάσουν την πόρτα οι καπνιστές να έχουν προλάβει να εξαφανίσουν τις… αποδείξεις.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής Υγείας Μαγνησίας, Δημ. Ζαρίφης, οι έλεγχοι των κλιμακίων δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις τέσσερις έως πέντε ώρες κάθε βράδυ για να υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης. «Δεν μπορούμε να είμαστε ένα 24ωρο έξω. Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις που την ώρα που φεύγουμε από έλεγχο, δεν διστάζουν να ξανανάψουν τσιγάρα ή που κάπνιζαν νωρίτερα, ενημερώθηκαν για την παρουσία μας και πρόλαβαν να τα σβήσουν», είπε.

Πώς αντιδρούν λοιπόν οι ελεγκτές; Σύμφωνα με τον κ. Ζαρίφη, έχει δοθεί εντολή στους επόπτες υγείας που κάνουν τους ελέγχους να μην περιορίζονται μόνο στην οπτική παρατήρηση των θαμώνων. Περνούν από τραπέζια όπου κάθονται θαμώνες, εξετάζουν τα γλαστράκια, τα βαζάκια, κουνάνε ακόμη και τα κουτιά μπύρας για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν γόπες που πρόλαβαν να σβήσουν.

Ακόμη και ένα σβηστό τσιγάρο επισείει πρόστιμο ύψους 50 ευρώ στον καπνιστή που έστω κι αν πρόλαβε να φυσήξει τον καπνό και να σβήσει το τσιγάρο του, «προδόθηκε» από τη γόπα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου