Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Ξεκίνησε στη Λαμία το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

Στο Κάστρο της Λαμίας ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών. Αναπτύσσονται απόψεις και υποβάλλονται προτάσεις για την επιβίωση και τις επαγγελματικές προοπτικές τους. Τις εργασίες έναρξης του συνεδρίου κήρυξε ο διοικητής του ΟΓΑ.

 
Πανελλήνιο συνέδριο νέων αγροτών στη Λαμία από LAMIASTARGR

Η ΕΛ.ΑΣ θα ασκεί καθήκοντα δημοτικής αστυνομίας έως 22 Σεπτεμβρίου

Η ΕΛ.ΑΣ θα ασκεί τα καθήκοντα που είχε η δημοτική αστυνομία, μέχρι τις 22 Σπετεμβρίου 2013. Αυτό προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αφορά 81 δήμους, που διέθεταν είχαν Δημοτική Αστυνομία.

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Βολές τριών φορέων κατά κυβέρνησης & δήμων για τους παιδικούς σταθμούς

Με κοινή τους ανακοίνωση το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, βάλουν κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα των παιδικών σταθμών.
Οι τρεις φορείς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα των παιδικών σταθμών δεν υπολογίζει ούτε τις «τρυφερές ηλικίες» και φέρνει στα όρια της απόγνωσης χιλιάδες νέα ζευγάρια, ενώ βάλουν και κατά των δημοτικών αρχών υποστηρίζοντας ότι υλοποιούν κατά γράμμα τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, βάζοντας πλάτη στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση και αυτής της δομής πρόνοιας, αφού δέχτηκαν τη μείωση της χρηματοδότησης στους Δήμους, χωρίς να υπολογίζουν τις ανάγκες των νέων ζευγαριών και των παιδιών τους.

Αλλάζουν όλα στη λειτουργία των σχολικών κυλικείων

Αλλάζουν όλα στην λειτουργία των κυλικείων των σχολείων με νέα υγειονομική διάταξη που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Η υγειονομική διάταξη αφορά στα σχολικά κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τον καθορισμό των προϊόντων που διατίθενται από αυτά.
Με την διάταξη, την οποία και έχει στην διάθεση του το «Βήμα» μπαίνουν νέοι όροι στην διατροφή των παιδιών στα σχολεία. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας η κατάργηση της μέχρι στιγμής ισχύουσας Υγειονομικής Διάταξης και η αντικατάστασή της από νέα, κρίθηκε απαραίτητη αφού λήφθηκε υπόψη η ανάγκη θέσπισης υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία των σχολικών κυλικείων που να είναι σύμφωνοι  με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία,  καθώς και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταλόγου των επιτρεπόμενων προς πώληση προϊόντων, σύμφωνα  με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων  που συνδέονται με τη διατροφή.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη 3/9

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τέλος του ωραρίου, κήρυξε για την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013, η ΠΟΕ – ΟΤΑ με αφορμή την παραπομπή όλου του γενικού συμβουλίου σε δίκη για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Οκτωβρίου του 2011.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ –ΟΤΑ: « η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της τρομοκράτησης των εργαζομένων και της ποινικής δίωξης των εκπροσώπων της, με ξεκάθαρο στόχο την φίμωση μιας Ομοσπονδίας που πρωτοστατεί στον αγώνα για την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης και της τρόικα»

ΥΠΕΣ: € 21,4 εκατ. στους Δήμους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

Το ποσό των 21.400.000 ευρώ, κατανέμει σε όλους τους Δήμους της χώρας, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, με στόχο την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο παραπάνω ποσό συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη της δαπάνης για την υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου για το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Για τους Δήμους Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου , Αχαρνών, Λέρου και Καρύστου η χρηματοδότηση αφορά και στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012.

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Συλλογή 1 εκ. υπογραφών για να μην υπολογίζεται η παιδεία στο έλλειμμα

Επίσημα αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε στις 6 Αυγούστου η πρωτοβουλία του «Δικτύου» για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών στην Ευρώπη προκειμένου να μην μετρά το έλλειμμα στην παιδεία.
«Το δίκτυο» είναι η δεξαμενή σκέψης της κυρία Αννας Διαμαντοπούλου και ανέλαβε την πρωτοβουλία για διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής, με τίτλο «Η εκπαίδευση αξίζει! Μην την υπολογίζεις στο έλλειμμα!» με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία τόσο από την Ευρώπη όσο και από κάθε χώρα, ιδιαίτερα στην εποχή της κρίσης που επιτείνει τις ανισότητες.

Τρεις Λαμιώτες στο πιο δύσκολο αγώνα ορεινού τρεξίματος

Ενώ οι ετοιμασίες συνεχίζονται πυρετωδώς για τον Ορεινό Μαραθώνιο της Οίτης «Ηρακλής» αθλητές της Φθιώτιδας συμμετέχουν σε έναν ακόμα δύσκολο αγώνα.
Αυτό το Σάββατο στα Ζαγοροχώρια και στο πανέμορφο βουνό της Τύμφης (Αστράκα, Γκαμήλα) θα πραγματοποιηθεί ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες ορεινού τρεξίματος της χώρας μας. Στην απόσταση των 80 χιλιομέτρων οι αθλητές καλούνται να ξεπεράσουν υψομετρικές διαφορές μεγαλύτερες των 5000 μέτρων μέσα από μονοπάτια. Όμως τα πανέμορφα τοπία όπως αυτό της Δρακόλιμνης και του περίφημου φαραγγιού του Βίκου σίγουρα θα μετριάσουν την κούρασή τους. Το όριο του αγώνα είναι οι 22 ώρες και η εκκίνηση θα δοθεί στο Τσεπέλοβο στις 5π.μ. του Σαββάτου. Οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τις 120 εκ των οποίων οι 20 τουλάχιστον αποτελούν την ελίτ των Ελλήνων αθλητών trail running. Μάλιστα οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους αθλητές καθώς η διαδρομή διέρχεται από τα περίφημα χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Μονοδένδρι, Βίτσα, Κήποι κ.α.

Στον αγώνα αυτό θα συμμετέχουν οι Αντωνίου Νίκος, Γκανασούλης Γιάννης και Πρατίλας Λουκάς σαν ομαδική συμμετοχή εκπροσωπώντας τον Μαραθώνιο «Ηρακλή» (Hercules Marathon).

Όπως και πέρυσι οι προσλήψεις των καθαριστριών στα σχολεία

Με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε για τα προηγούμενα χρόνια θα γίνει και φέτος κατ’ εξαίρεση η πρόσληψη των καθαριστριών στα σχολεία.
Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης τα μέλη του δ.σ. της ΚΕΔΕ, μεταφέροντας σχετική δέσμευση του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα καταθέσει σχετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Η καλλιτεχνική παιδεία πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής εκπαίδευσης

Ο αγώνας ενάντια στην προωθούμενη από το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω καλοκαιριού κατάργηση των μαθημάτων Εικαστικών και Μουσικής από τη Δευτέρα και Τρίτη Γυμνασίου και ολοκληρωτικά από το Λύκειο (και από επιλογής) έφερε μερική αναδίπλωση του Υπουργείου Παιδείας: Με απόφαση του Υπουργού κ. Κ. Αρβανιτόπουλου στις 21/8/2013, το πρόγραμμα του Γυμνασίου παραμένει ως είχε, χωρίς περαιτέρω περικοπές.
Και βέβαια θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι η Κυβέρνηση παραιτείται από την εφαρμογή με άλλο τρόπο του γνωστού εδώ και τρία χρόνια «σχεδίου Β» στα περίφημα «πιλοτικά προγράμματα» της κ. Διαμαντοπούλου που ευθυγράμμιζαν το Δημόσιο σχολείο με την «αγορά» και που στόχευαν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας….

Χημικός με δύο μεταπτυχιακά έκοβε κλήσεις!

Το εργασιακό αδιέξοδο στο αντικείμενο σπουδών τους οδήγησε κατόχους μεταπτυχιακών στη Δημοτική Αστυνομία, όμως αυτά τα πτυχία τώρα μπορεί να αποδειχθούν σωσίβιο στη διαθεσιμότητα.

Θεωρούσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. Μετά την κατάργηση της επετηρίδας, συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, το «σκληρό» ΑΣΕΠ όπως το αποκαλεί επειδή περιελάμβανε γραπτές εξετάσεις. Ο Θεόδωρος Παρασκευάς είχε σπουδάσει χημικός. Αργότερα απέκτησε δύο μεταπτυχιακά. Βρέθηκε όμως να δουλεύει στο πεζοδρόμιο, κόβοντας κλήσεις για παράνομη στάθμευση και κυνηγώντας το παρεμπόριο. Μπροστά στο εργασιακό αδιέξοδο προτίμησε τη θέση του δημοτικού αστυνομικού. Δεν ήταν ο μόνος.

Μετά τις τελευταίες βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο, εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα όσοι δημοτικοί αστυνομικοί διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν ξεπερνούν τους 150 όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ανάμεσά τους βρίσκονται υπάλληλοι με οικονομικές και νομικές σπουδές. Γενετιστές και οικονομολόγοι. Κάποιοι έχουν δύο πτυχία και ετοιμάζονται για το τρίτο. Επιθυμούν, λένε, όπου και να καταλήξουν στο Δημόσιο, αυτοί οι κόποι τους να αναγνωριστούν μισθολογικά.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.

''Καζαντζίδεια 2013'' στον 'Αγιο Κωνσταντίνο

Το Φεστιβάλ ''Καζαντζίδεια 2013'' συνδιοργανώνουν σύλλογοι και φορείς του Αγίου Κων/νου Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη


Συμμετέχουν οι παρακάτω Σύλλογοι:

Απειλή λουκέτου στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ! Τι γίνεται με το νεοϊδρυθέν τμήμα Λαμίας ;

«Λουκέτο» στη διοίκηση και τις γραμματείες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απειλούν να κλειδώσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι που βλέπουν τη «Δαμόκλειο σπάθη» του Υπουργείου να απειλεί τα «κεφάλια» τους.
Με φόντο την ανακοίνωση του πλαισίου της διαθεσιμότητας των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από τον Υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνεδρίασε χθες το πρωί, τάχθηκε υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων του κλάδου.
Στόχος να αποτραπεί η απομάκρυνση έστω και ενός διοικητικού υπαλλήλου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που όχι μόνο δεν έχει περίσσευμα υπαλλήλων, αντιθέτως μάλιστα παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα.

Ζητείται δήμαρχος που να μην είναι λαμόγιο και ψυχασθενής !

Τα βασικά γνωρίσματα του επόμενου δημάρχου Ιθάκης περιγράφει ο (βίος και πολιτεία) νυν δήμαρχος Γιάννης Κασσιανός που, σύμφωνα πληροφορίες της aftodioikisi.gr,  πρόκειται να τεθεί σύντομα σε αργία μετά την αποδοχή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη της ομόφωνης απόφασης του Πειθαρχικού του άρθρου 234 του Ν 3852/2010.
Ο  κ. Κασσιανός που έχει στο παρελθόν καταδικαστικές αποφάσεις από τη Δικαιοσύνη και κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ με τη συμπεριφορά του (παρότι το κότερό του «Arise» είχε δεσμευθεί από το ΣΔΟΕ, λόγω του ότι δε διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα σε ό,τι αφορά τον απόπλου του, ο δήμαρχος Ιθάκης δεν πτοήθηκε και απέπλευσε από το νησί με ρότα προς Κατάκολο για να παραλάβει καλλονές από 30 χώρες (φωτό), οι οποίες θα φωτογραφίζονταν στην Ιθάκη για την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Τουρισμός», χαστούκισε δημοτικό σύμβουλο, ζήτησε από τους υπαλλήλους του δήμου να παραιτηθούν κλπ) με έγγραφο που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου «ζητάει τρεις υποψηφίους δημάρχους ανεξαρτήτου φύλου, για τις επόμενες εκλογές

Τα παιδιά μαθαίνουν για την ελιά και τη ζωγραφίζουν

Η αρχή μιας σειράς εκδηλώσεων για το βασικό προϊόν του χωριού μας: Την ελιά.Γιορτή παραδοσιακής πίτας στα Λουτρά Υπάτης το Σάββατο

Για 8η συνεχόμενη χρονιά από τις "Ανεμώνες" της δυτικής Φθιώτιδας...
Ο Σύλλογος Γυναικών Λουτρών Υπάτης «Οι Ανεμώνες» διοργανώνει για 8η συνεχή χρονιά τη Γιορτή Παραδοσιακής Πίτας στα Λουτρά Υπάτης ( Αθλητικό Κέντρο), το Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 και ώρα 9:30 μ.μ.
Εκτός από τις νόστιμες πίτες, περίπου πεντέμισι χιλιάδες κομμάτια (χορτόπιτας , τυρόπιτας, γαλατόπιτας και κολοκυθόπιτας) που θα προσφερθούν σε όλους και οι οποίες είναι παραδοσιακά φτιαγμένες από τις γυναίκες της λουτρόπολης η βραδιά θα επενδυθεί μουσικά με τους ήχους του δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Νίκου Φιλιππίδη και της ορχήστρας του ενώ στο τραγούδι θα είναι οι «εκλεκτοί των εκλεκτών» Βασίλης Σερμπέζης και Σταύρος Μπόνιας.

Προϋπολογισμοί ΟΤΑ: Στενεύει ο «κορσές» του ελέγχου για το 2014

Μέχρι 5/9 η ενσωμάτωση είναι υποχρεωμένοι οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ του να ενσωματώσουν τους προϋπολογισμούς τους στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, στενεύοντας, με αυτό τον τρόπο, τον «κορσέ» του ελέγχου τους από την κυβέρνηση.
Όπως υπενθυμίζει σχετική επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας «στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικών διατάξεων, σας ενημερώνουμε ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης των σχεδίων των προϋπολογισμών των Δήμων και Περιφερειών και των ΝΠΔΔ αυτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.eetaa.gr/modota/modota.htm».

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας για τα ανείσπρακτα Τέλη Ύδρευσης‏


Τι γίνεται με τα τέλη ύδρευσης 
των πρώην καποδιστριακών Δήμων;
Η συνέχεια στα Υπόλοιπα 
των Βεβαιωτικών Καταλόγων του Δήμου

Λαμία, 27/8/2013
Στα Συγκεντρωτικά Υπόλοιπα Βεβαιωτικών Καταλόγων των οφειλών προς το Δήμο Λαμίας εμφανίζονται οφειλές 203.467,63 ευρώ για Τέλη Ύδρευσης από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους. Συγκεκριμένα οφείλουν: στη Δ.Ε. Υπάτης 69.310,02€, στη Δ.Ε. Γοργοποτάμου 56.749,59€, στη Δ.Ε. Λειανοκλαδίου 62.867,97€ και στη Δ.Ε. Παύλιανης 14.540,05€. Στα ποσά αυτά δεν έχουν υπολογιστεί οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.                                                                      

Είναι γεγονός ότι πολλοί δημότες, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, αδυνατούν να πληρώνουν τις οφειλές τους στο Δήμο. Αν αυτό σήμερα μπορεί να δικαιολογηθεί, χτες όμως, πριν πέντε χρόνια, δεν είχε βάση.

Στους πρώην καποδιστριακούς αυτούς δήμους δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, πριν την κρίση, οι τοπικοί άρχοντες, για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους, δεν προσπαθούσαν όσο έπρεπε και δεν πίεζαν τους οφειλέτες. Με αποτέλεσμα πολλοί δημότες, ενώ μπορούσαν τότε να πληρώσουν, να βλέπουν σήμερα διογκωμένους λογαριασμούς, που είναι δύσκολο πια να τους διαχειριστούν. Παράλληλα φυσικά υπήρχε, και υπάρχει, η άλλη κατηγορία δημοτών, που πλήρωναν και πληρώνουν κανονικά το σύνολο των οφειλών τους, οι οποίοι θεωρούνται, και είναι, αδικημένοι.

Ψάχνοντας μπορεί να βρεθεί ότι ορισμένοι κατάλογοι έχουν λάθος στοιχεία, πολλοί δημότες αμφισβητούν τις οφειλές, πολλοί έχουν πεθάνει, άλλοι έχουν πουλήσει την ιδιοκτησία τους ή την έχουν εγκαταλείψει κλπ. Η Δημοτική Αρχή, η Οικονομική Υπηρεσία, οφείλει να ελέγξει ξανά τους καταλόγους και να επιβεβαιώσει τις οφειλές. Ουσιαστικά μιλάμε για ποσά που ξεκινούν από 10 ευρώ μέχρι χιλιάδες…

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει δήμος στην Ελλάδα που να μην έχει ανεξόφλητες βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με ευκολία όμως ακούμε σήμερα τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες - ακούσαμε και τον δήμαρχο Λαμίας - να λένε «δεν πρόκειται να εισπράξω, και δεν με νοιάζει ακόμα και να τιμωρηθώ». Αυτό είναι λάθος και αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού. Άλλο το: «δεν πρόκειται να κόψω το νερό σε έναν πολύτεκνο ή έναν καρκινοπαθή, έναν μακροχρόνια άνεργο, έναν πραγματικά ανήμπορο», και άλλο το «δεν θα εισπράξω» γενικά. Το «δεν θα εισπράξω» σημαίνει «μην πληρώνετε κανένας»!

Σε κάθε περίπτωση το νερό θεωρείται, και είναι, κοινωνικό αγαθό και οι υπηρεσίες του δήμου προς τον δημότη είναι καθαρά ανταποδοτικές και αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται· και τα τέλη, τα οποία πρέπει να εισπράττονται, να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος της υπηρεσίας ύδρευσης, οι δε ΔΕΥΑ να είναι οι πρώτες δημοτικές υπηρεσίες που να αξιολογηθούν και να αποτιμηθεί  η προσφορά τους για να διαμορφωθεί ανάλογα και η τιμή του νερού.

Θέμα ηθικής τάξης είναι αν θα αναζητηθούν ή όχι ευθύνες από τους υπεύθυνους δημοτικούς άρχοντες, οι οποίοι, ως προϊστάμενοι των υπηρεσιών του κάθε δήμου, δεν μερίμνησαν για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία τους· με συνέπεια να μην έχουν εισπραχτεί τα τέλη ύδρευσης κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Μετράμε επίσης τρία σχεδόν χρόνια λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου· και θεωρούμε ότι υπάρχει μια αδιαφορία από τη σημερινή Δημοτική Αρχή για τις οφειλές αυτές. Ποτέ δεν ήρθε το θέμα - ως πρόβλημα - στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αντιμετωπιστεί  με βάση κάποια απόφαση του οργάνου. Και μιλάμε για ισότιμη μεταχείριση των δημοτών, για απώλεια εσόδων, για χρόνια δυσλειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου. 

Είναι πολύ εύκολο, πολλές από αυτές τις οφειλές να περάσουν ως «επισφαλείς απαιτήσεις» και να διαγραφούν, πιθανόν· αν και οι οφειλές προς τους δήμους παραγράφονται μετά την 20ετία. Στην Εφορία βεβαιώνονται ποσά πάνω από 300 ευρώ, για να έχουμε θέμα φορολογικής ενημερότητας των οφειλετών και να υποχρεωθούν κάποια στιγμή να προσέλθουν να πληρώσουν στα ταμεία του Δήμου.

Οι διαπιστώσεις δεν αρκούν και είναι λόγια κενά χωρίς προτάσεις. Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε:
- 'Αμεσα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθεί μια απόφαση
- Να γίνουν συνελεύσεις στα χωριά και να ενημερωθούν οι οφειλέτες για την απόφαση του ΔΣ
- Να κληθούν οι οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το δήμο, είτε εξοφλώντας το σύνολο των οφειλών τους, είτε εντασσόμενοι σε ρυθμίσεις για την σταδιακή αποπληρωμή των χρεών τους.
- Να ξεκινήσει η Οικονομική Υπηρεσία στέλνοντας επιστολές σε οφειλέτες που οφείλουν πάνω από 300 ευρώ και σιγά σιγά σε όλους.
- Σε οικογένειες πολύτεκνες, σε αποδεδειγμένα άπορες οικογένειες με μακροχρόνια άνεργους και σε οικογένειες με μέλη που έχουν ανίατη ασθένεια, να υπάρξει ειδική μέριμνα και ευαισθησία.

Γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη εποχή να μιλάει κανείς για οφειλές και οικονομικά. Όμως, έτσι κι αλλιώς αυτό πρέπει να γίνει. Εκτός κι αν θέλουμε να μας το επιβάλλουν οι τροικανοί. Και να μην ξεχνάμε τη σχέση της παράταξης που έχει την πλειοψηφία στο Δήμο μ’ αυτούς, που είχαν και έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Ναι, κύριε Δήμαρχε…

Η επιτροπή τύπου
Της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών

Τα κριτήρια και η διαδικασία για την πρόσληψη 50.000 ανέργων. Ξεκίνησαν οι αιτήσεις.

To (πολυαναμενόμενο) πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 50.000 ανέργους ανέργους που διαβιούν σε οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο, παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  Γιάννης Βρούτσης,  και Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από κονδύλια του ΕΣΠΑ με 216 εκατ. ευρώ και αφορά ανέργους εγγεγραμμένους στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι πρόκειται να εργαστούν για χρονικό διάστημα πέντε (5) μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες, Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως νοσοκομεία,  ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ, δικαστήρια, επιμελητήρια κλπ.

Πρόγραμμα προστασίας ιστορικών κτιρίων από την κλιματική αλλαγή

Σε ένα «ολοκληρωμένο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα» προστασίας κτιρίων από την κλιματική αλλαγή συμμετέχει το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) μαζί με 30 εταίρους από την Ευρώπη και την Αίγυπτο.
Μάλιστα, το ΙΤΕ θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του στο Ηράκλειο Κρήτης τη διεθνή συνάντηση εργασίας του προγράμματος στις 23 – 27 Σεπτεμβρίου.
Για πρώτη φορά θα συνδεθεί η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής με τις επιπτώσεις της σε ιστορικά κτίρια σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κλίμα και πολιτισμός: αποτίμηση της ζημίας, οικονομικές επιπτώσεις και στρατηγικές για τη βιώσιμη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στους καιρούς της κλιματικής αλλαγής» («Climate for culture»).

Γιατί στην «κοινωνία της αγένειας» δεν μάθαμε να σεβόμαστε τους άλλους

[Τρίτη άποψη] Το δημόσιο και το ιδιωτικό
Γιατί στην «κοινωνία της αγένειας» δεν μάθαμε να σεβόμαστε τους άλλους
Γιώργος Σιακαντάρης  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 | εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Κάνω συχνά τις διακοπές μου σε μια παραλία που βρίσκεται κοντά στις Αλκυονίδες νήσους, από τη μεριά των ακτών της Βοιωτίας. Εκεί στα καταστήματα της περιοχής κάθε Σαββατοκύριακο, αλλά όχι μόνο, από τις 11 τη νύκτα μέχρι τις 5 το πρωί, σε υπαίθριους χώρους, γίνεται ένα παιχνίδι ανταγωνισμού για το ποιος θα παίξει πιο δυνατά «ζωντανή» μουσική, δημιουργώντας μια ηχητική κόλαση για τους μη θαμώνες τους, αλλά ίσως και για τους θαμώνες τους. Τη λήξη του «ζωντανού» θορύβου ακολουθούν οι φωνές και τα μαρσαρίσματα των κορυβαντιώντων. Και αν φυσικά κανείς νομίζει πως μετά «η φύση ησυχάζει» και μπορεί ανενόχλητος να αφεθεί στην αγκάλη του Μορφέα, πλανάται πλάνην οικτράν. Γιατί τότε πρωί πρωί έρχεται ο «παλιατζήης», ο «ψαράαας», ο «μανάβηης», οι οποίοι φυσικά δεν αρκούνται στο να διαλαλούν την πραμάτεια τους, αλλά αισθάνονται και την υποχρέωση να χορηγήσουν στους παραθεριστές ισχυρές δόσεις από τις μουσικές τους προτιμήσεις.
Τελειώνουν εδώ οι αυθαιρεσίες των «καταστηματαρχών»; Φυσικά όχι. Αυτοί κατά την ημέρα, εκτός από τη χρήση των ηχείων τους στη διαπασών, φροντίζουν να «εξαπλώνουν» τα τραπεζάκια και τις ξαπλώστρες τους κατά μήκος της παραλίας, σε δημόσιους κατά τα άλλα χώρους - ενώ η Αστυνομία και οι δημοτικές Αρχές πετούν το μπαλάκι της τήρησης της νομιμότητας ο ένας στον άλλο.

Οι τέσσερις πηγές των 5.000 «διαθέσιμων» των δήμων

Το προ τριών εβδομάδων ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr για 5.000 «διαθέσιμους» από τους δήμους, επιβεβαιώνουν  σημερινά ρεπορτάζ στον Τύπο. Όπως είχε γράψει η ιστοσελίδα έως και 5.000 (σχεδόν το 5,5%) από τους περίπου 90.000 υπαλλήλους ΟΤΑ είναι πιθανόν να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα μετά από την αξιολόγηση που, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, και επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του γενικού γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλου, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Πρόκειται για υπαλλήλους που θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013

Στις 10 Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός για το κυλικείο του νέου δημαρχείου Λαμίας

Με την 289/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε η εκμίσθωση του δημοτικού 
ακινήτου που βρίσκεται στο Δημαρχιακό κατάστημα (οδός Φλέμινγκ και Ερυθρού Σταυρού) και
έχει εμβαδόν 40 τ.μ. για τρία έτη.
Η εκμίσθωση γίνεται με δημοπρασία βάσει των όρων που καθορίζει η Οικονομική Επιτροπή 
(άρθρο 72 του Ν. 3852/2010).
            Παρακαλώ να ληφθεί απόφαση για τον καθορισμό των όρων της δημοπρασίας σύμφωνα με:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 192 του Ν. 3463/06.
2. Την απόφαση 289/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η Οικονομική Επιτροπή αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου,

Μετά από διαλογική συζήτηση
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι ομόφωνα

Δείτε ποιες οικογένειες εντάσσονται στους παιδικούς σταθμούς για το 2013-2014 στη Λαμία.

Αναρτήθηκαν στην ΕΕΤΑΑ τα ονόματα όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2013-14.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά τις 11 το βράδυ και τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Δείτε εδώ όλα τα ονόματα των ωφελούμενων για τον Δήμο Λαμίας

Στους παρακάτω συνδέσμους επιλέγετε Νομό και Δήμο που σας αφορά.

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 2200 θέσεις άνεργων πτυχιούχων μέχρι 35 ετών.

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για πτυχιούχους ανέργους εώς 35 ετών ανοίγει για επιπλέον 2200 θέσεις Υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ η έγκριση για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πτυχιούχους ανέργους έως 35 ετών, ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα όπου και είχε λήξει λόγω της κάλυψης των διαθέσιμων θέσεων το προηγούμενο διάστημα .Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πτυχιούχους ανέργους εως 35 ετών θα παρέχει επιπλεόν 2200 επιδοτούμενες προσλήψεις από τις 5000 που είχε επιδοτήσει μέχρι στιγμής .

Ανθρωποθυσίες βλέπουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Οι δημοτικοί υπάλληλοι φοβούνται πως θα αποτελέσουν τη δεξαμενή του επόμενου κύματος διαθεσιμότητας και οι εκπρόσωποί τους καταγγέλλουν ότι οι μισοί τουλάχιστον από τους 12.500 «αποκεφαλισμούς» θα προέρχονται από την Τ.Α.
Οι διαδικασίες μιας αξιολόγησης που προδιαγράφει «πλεονάζον» προσωπικό και οι αντίστοιχες μιας μοριοδότησης με κριτήρια γραμμένα… στο γόνατο θέτουν σε ανασφάλεια τους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι φόβοι των δημοτικών υπαλλήλων πως θα αποτελέσουν τη «βασική δεξαμενή» του επόμενου κύματος διαθεσιμότητας εντείνονται.

 Νέες οριζόντιες περικοπές

Ηχορύπανση και τραπεζοκαθίσματα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην Λαμία

Η παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτωνκυκλοφοριακές ρυθμίσεις αλλά και το θέμα της ηχορύπανσης,το οποίο ταλαιπωρεί τους κατοίκους του κέντρου της Λαμίας και έχει γίνει αντικείμενο συνεχών καταγγελιών προς την Αστυνομική Διεύθυνση, βρίσκονται ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαμιέων που θα διεξαχθεί την Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013, στις 13.00, στο Δημοτικό Κατάστημα.

Να σημειωθεί πως τα παρακάτω θέματα δεν συζητήθηκαν στην προηγούμενη τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής,στις 25-7-2013, λόγω έλλειψης απαρτίας των μελών της.

Αναλυτικά τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι:

Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

ΥΠΕΣ: €6 εκατ. για ανάπτυξη & αποδοτικότερη λειτουργία των δήμων

Τεχνικά δελτία έργων και δράσεων ύψους έξι εκατ. ευρώ  που έχουν ως αντικείμενο έχουν την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αποδοτική λειτουργία των δήμων, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης. Η χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει από κονδύλια του ΕΣΠΑ (πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση»). Οι βασικοί θεματικοί τομείς που επιλέχθηκαν μετά από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ αφορούν :

Ø στην απλούστευση και «ηλεκτρονικοποίηση» των οριζόντιων λειτουργιών των Δήμων που περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό, την οικονομική διαχείριση, την ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, την παραγωγή τεχνικών έργων κλπ.

Πόσο ασφαλή είναι τα γενόσημα φάρμακα;Ερωτηματικά από ΙΣΑ

Από το μικροσκόπιο περνούν τα γενόσημα φάρμακα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τους ασθενείς.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να καταφύγει στη δικαιοσύνη αν διαπιστωθεί ότι προκαλείται βλάβη στην δημόσια υγεία από τα σκευάσματα αυτά.
Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε έκτακτη συνεδρίασή του απέστειλε σχετική επιστολή στον ΕΟΦ, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Υγείας και στο ΣΕΥΥΠ, 'έχοντας συζητήσει διεξοδικώς τα σοβαρότατα ζητήματα, τα οποία έχουν προκύψει από τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημόσια υγεία των Ελλήνων πολιτών, εξαιτίας της συνταγογράφησης με την δραστική ουσία, και εξαιτίας της μετάθεσης της επιλογής του θεραπευτικού σχήματος σε μη ιατρό, η οποία είναι ποινικά κολάσιμη πράξη και τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 175 του ΠΚ .

Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013

Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων , ξεχάστε όσα ξέρατε.

Την ερχόμενη εβδομάδα οριστικοποιείται η νέα μορφή του μέτρου της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν λεπτομερείς εισηγήσεις σχετικά με τη νέα μορφή του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες:

"Υποβαθμίζεται η Πληροφορική σε σχολεία και Πανεπιστήμια"

Επιστολή που υπογράφεται από όλους τους Καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης εστάλη στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με το υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για τη διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο.
Οι καθηγητές δηλώνουν παράλληλα ότι είναι στη διάθεσή του Υπουργού για την τελική διαμόρφωση των λεπτομερειών του νέου προγράμματος σπουδών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις για τη σημασία και το ρόλο που έχει η Πληροφορική στην εκπαίδευση.
Στην επιστολή αναφέρεται:

ΣτΕ: «Ναι» σε αποζημίωση €235.000 από δήμο για θάνατο ανήλικης σε παιδική χαρά

Αποκλειστική ευθύνη του δήμου αποφάσισε το ΣτΕ ότι ήταν θάνατος ανήλικης σε παιδική χαρά, απορρίπτοντας σχετική αίτηση του, που ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση Διοικητικού Εφετείου, το οποίο είχε κάνει εν μέρει δεκτή αγωγή, για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέβαλαν μέλη της οικογένειας της.Συγκεκριμένα, το ΣτΕ επικύρωσε την ευθύνη αποκλειστικά του δήμου λόγω των παραλείψεων και αφού δεν αναφέρθηκε κανένα πραγματικό περιστατικό για συνευθύνη της συνοδού, συμφώνησε στην αποζημίωση 150.000 ευρώ σε κάθε γονέα και 85.000 ευρώ στον παππού και στη γιαγιά.

Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Προσωρινή δικαίωση για «διαθέσιμους» σχολικούς φύλακες

Την προσωρινή τους δικαίωση πέτυχαν δύο σχολικοί φύλακες των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Αγίας Βαρβάρας που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο.
Με ισάριθμές προσωρινές διαταγές που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθήνας μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων τον Οκτώβριο οι δύο σχολικοί φύλακες επιστρέφουν στα καθήκοντα τους και, πλέον, θα τους καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών τους.

Ανακοινώθηκε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο

Μετά από καθυστερήσεις, «κόψιμο»  και «ράψιμο» μαθημάτων και έγγραφα που... κυκλοφορούσαν ανεπίσημα στην Περιφερειακές Διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας, ανακοινώθηκε και  αναρτήθηκε, το εφετινό ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου.  Όπως διευκρινίζεται, η ισχύς του νέου ωρολογίου προγράμματος ισχύει με τις αλλαγές που γίνονται μόνο για την Α' Γυμνασίου, οπότε για την Β΄και την Γ' Γυμνασίου ισχύει το παλαιό πρόγραμμα.

Δείτε αναλυτικά  :

Πως και ποιοί θα προσληφθούν στον Δήμο Λαμιέων για την Κοινωφελή Εργασία

Όσοι συμπολίτες μας είναι άνεργοι και επιθυμούν να προσληφθούν στο Δήμο Λαμιέων μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αφού η ανεργία είναι η βασική προϋπόθεση για την πρόσληψη εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Λαμιέων προβλέπεται να προσληφθούν 353 άτομα μέσω του εν λόγω προγράμματος που στόχο έχει την καταπολέμηση της ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΚΕΔΕ και τον Δήμο Λαμιέων η προκήρυξη του διαγωνισμού θα βγει από τον ΟΕΑΔ μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ωφελούμενοι θα είναι:
1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας–στόχου που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών, θα μοριοδοτείται ως εξής:

ΕΣΠΑ: Αυξάνεται σε 65.000 ο αριθμός των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς

Την εκτίμηση πως περίπου 65.000 παιδιά θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Εναρμόνισης Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ζωής για τους παιδικούς σταθμούς, έκανε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠαΣοΚ Θεοδώρας Τζάκρη.
Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου ήδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι 149 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα για συνολικά 60.000 παιδιά, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δοθούν περίπου 10 εκατομμύρια για 4.000 ακόμα παιδιά.

Διαγωνισμός για την προμήθεια τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λαμίας

 Περίληψη διακήρυξης επαναληπτικού πρόχειρου διαγωνισμού 
 
 Ο  ∆ήµαρχος Λαµιέων διακηρύσσει ότι εκτίθεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ (ΥΑ 11389  ΦΕΚ Β185/23-3-1993), τις διατάξεις του Ν. 2286/1995, τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 209 του Ν.3463/2006, τις διατάξεις του Ν. 3852/2010, τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 3548/2007 και τις διατάξεις των αποφάσεων Π1/3305/10 και Π1/3306/10 του Υπ. Οικονοµίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε πρόχειρο διαγωνισµό  µε σφραγισµένες προσφορές και µε κριτήριο κατακύρωσης τη χαµηλότερη τιµή για την προµήθεια:
«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΕΙ∆ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ∆ΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ», ενδεικτικού προϋπολογισµού 68.680,08€ (µε ΦΠΑ).

 Ο διαγωνισµός θα γίνει στο ∆ηµοτικό  Κατάστηµα  Λαµίας την 3/9/2013 ηµέρα Τρίτη και ώρα από 10:00 π.µ. µέχρι 10:30 π.µ.

ΚΕΔΕ: Πρόταση για κινητικότητα 3.500 δημοτικών υπαλλήλων

Την πρόταση τους η διαθεσιμότητα στους δήμους να είναι βραχεία (15 ημερών) και να είναι εκ των προτέρων διασφαλισμένη η μετακίνηση των δημοτικών υπαλλήλων είτε από δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε άλλους με ελλείψεις είτε εντός των ίδιων των δήμων από υπηρεσίες που έχουν «περίσσευμα» σε άλλες που έχουν «έλλειμμα» κατέθεσαν και επίσημα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τους με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελακή, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ.

Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Η Δημ.Φιλαρμονική Λαμίας συμμετέχει στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών στη Σίνδο

Η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας, Ορχήστρα Magic Brass (Πρώην Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Λαμιέων) συμμετέχει και φέτος στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών που πραγματοποιείται στο Δήμο Δέλτα της Θεσσαλονίκης, από 22 έως 25 Αυγούστου 2013.
Ένα μοναδικό μουσικό γεγονός, για το Δήμο Δέλτα αλλά και για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, είναι το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ (16th INTERNATIONAL YOUTH BAND FESTIVAL) που συμπληρώνοντας φέτος 16 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στη μουσική σκηνή της πόλης και της Ευρώπης, αποτελεί ένα γεγονός, που με την πραγματοποίησή του προσθέτει τη δική του συνεισφορά στον κόσμο των τεχνών, της μουσικής, στην ιδέα της συνεργασίας των λαών και στις δράσεις που αφορούν την ευαισθητοποίηση των νέων στον εθελοντισμό και την κοινωνική συμμετοχή, συνδυάζοντας τη παγκόσμια γλώσσα της μουσικής με τον αυθορμητισμό, τη φαντασία, τον ενθουσιασμό των νέων μουσικών, χαρίζοντας αξέχαστες μουσικές βραδιές, με τη συμμετοχή σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκστρατεία καθαρισμού ιστορικών οδών της πρωτεύουσας

Ξεκινά από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με ομάδες πολιτών, εκστρατεία καθαρισμού και λειτουργικής αναβάθμισης ιστορικών οδών της πρωτεύουσας.
Η εκστρατεία, που θα έχει συνολική διάρκεια τριών μηνών, ξεκινά από την οδό Αθηνάς και κατ' αρχήν θα επεκταθεί στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ερμού.
Στόχος της εκστρατείας είναι ο συστηματικός καθαρισμός των επιφανειών όλων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, η επιδιόρθωση και ενίσχυση του φωτισμού, η αποκατάσταση των μικρών στύλων αποτροπής της παράνομης στάθμευσης και η ανανέωση των διαβάσεων κυκλοφορίας πεζών.

"Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο", στον Θερινό Κινηματογράφο Λαμίας.

Διά του φόβου της περιθωριοποίησης, ο έξυπνος όσο και συνεσταλμένος Τσάρλι, μαθητής πρώτης λυκείου σ’ ένα σχολείο του Πίτσμπεργκ στις αρχές του ’90, επιδιώκει και πιάνει φιλίες μ’ έναν εξωστρεφή τελειόφοιτο και την όμορφη θετή αδελφή του.
Με επίκεντρο πάντα τον Τσάρλι, η ταινία του Στίβεν Τσμπόσκι ξεδιπλώνει τα στάδια της σχέσης των τριών νέων, χωρίς να έχει να πει κάτι καινούργιο για τα άγχη της μετεφηβικής ψυχής, αλλά, πάντως, λέγοντας όσα λέει με ψυχραιμία και ειλικρίνεια δίχως να γκρινιάζει για τα υποκείμενά του.

Πρόγραμμα απασχόλησης για 100 ανέργους από τη Φθιωτική αναπτυξιακή

Αιτήσεις μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου θα δέχεται η Φθιωτική αναπτυξιακή στα γραφεία της στη Λαμία, για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την απασχόληση 100 ανέργων που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Καθημερινά πραγματοποιούνται ημερίδες σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους υπευθύνους τα χρήματα για την πληρωμή τους έχουν εξασφαλιστεί και θα τα λάβουν από το πρώτο κιόλας μήνα που θα εργαστούν.

Ανακύκλωση φυτοφαρμάκων : Γίνεται και σώζει το περιβάλλον και την υγεία μας !

Τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των χρησιμοποιημένων συσκευασιών φυτοφαρμάκων, που αποτελούν τοξικές "βόμβες" για το περιβάλλον, επιχειρεί να βάλει ο δήμος Κιλελέρ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - για την ανακύκλωσή τους.
Από τις 27 έως τις 29 Αυγούστου, σε χωριά του Δήμου, θα συγκεντρωθούν οι κενές συσκευασίες, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού, πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης που εφαρμόζει η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και τους αγρότες της περιοχής.

Δ. Βόλου: Προχωρά σε αξιολόγηση δομών, καθώς «η κυβέρνηση αδρανεί»

Στην αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δομών του Δήμου Βόλου προχωρά η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλεται για ένα Δήμο υγιή και επιχειρησιακά ικανό να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του πολίτη, την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της τοπικής ανάπτυξης.
«Είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα σε ριζική αναδιοργάνωση των δομών και των υπηρεσιών του Δήμου, με βάση τις σημερινές αρμοδιότητες, το υπάρχον προσωπικό και την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε το παραγόμενο αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες»,

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Οι αλλαγές για το Νέο Λύκειο

Έληξε, σήμερα το μεσημέρι, η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο, το οποίο είχε δοθεί στη δημοσιότητα γι' αυτόν τον σκοπό στις 10 Αυγούστου.
 Στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι αλλαγές να ισχύσουν από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος για τους μαθητές της Α' Λυκείου.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι μαθητές της Α' Λυκείου θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας, ενώ οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων κατεύθυνσης θα αυξάνονται προοδευτικά στη Β' και τη Γ' Λυκείου.

1ος "Ποδηλατικός Άθλος" , παρέα με το μύθο και την ιστορία στα βουνά της Ρούμελης

Μετά τη  "1η Ορεινή Ποδηλατοδρομία στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας" που διεξήχθη στις 22 και 23 Ιουνίου του 2013, οι "Ποδηλάτες Λαμίας" και οι "Ποδηλάτες Νέας Ιωνίας Αττικής" διοργανώνουνε μια ακόμα όμορφη ποδηλατική διαδρομή στις 6, 7 και 8 Σεπτέμβρη 2013 στον ορεινό όγκο της Στερεάς Ελλάδας, από τη Σήραγγα Τυμφρηστού μέχρι το Χάνι της Γραβιάς.
Αναλυτική διαδρομή: Σήραγγα Τυμφρηστού - Πουγκάκια - Παλαιοχώρι - Γαρδίκι - Πλάτανος (Στάγια) – Κυριακοχώρι (Προφήτης Ηλίας) - Αργύρια - Κολοκυθιά – Μάρμαρα – Ανατολή – Δάφνη – Καστριώτισσα – Μαυρολιθάρι - Πυρά – Καλοσκοπή - Καστέλια - Γραβιά

Λεπτομέρειες διαδρομής στο χάρτη ΕΔΩ. 

Επεξεργασία λυμάτων: σημαντική βελτίωση στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων βελτιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και μεγάλες διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των κρατών μελών.Τα κράτη μέλη με τις καλύτερες επιδόσεις, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ολλανδία, πληρούν σε μεγάλο βαθμό τα πρότυπα που έχουν οριστεί για την επεξεργασία των λυμάτων, ενώ αρκετά άλλα κράτη μέλη είναι πολύ κοντά.
Τα κράτη μέλη που προσχώρησαν τελευταία, τα οποία ξεκίνησαν από μια χαμηλότερη βάση, έχουν επίσης συνολικά βελτιώσει τη συλλογή και επεξεργασία των λυμάτων, παρά τα χαμηλότερα ποσοστά συμμόρφωσής τους προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στην πρόοδο αυτή συνέβαλε η ΕΕ με σημαντική χρηματοδότηση, ύψους 14,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013.

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Λαμίας

Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο της Λαμίας
Ανάγκη για σωστή ενημέρωση 
και έγκαιρη οργάνωση της απασχόλησης 

Λαμία, 20/8/2013

Τριακόσιοι πενήντα τρεις (353) άνεργοι 5μηνης απασχόλησης πρόκειται να προσληφθούν στο Δήμο της Λαμίας μέσω του ΟΑΕΔ το Σεπτέμβριο, με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργείου και την κατανομή.

Οι ειδικότητες των ανέργων που προβλέπονται να προσληφθούν είναι: πληροφορικής, διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι, ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι, και γενικών καθηκόντων

Ανεξάρτητα αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται σήμερα οι άνεργοι, με τις αμοιβές που προβλέπεται να πληρωθούν και με τους στόχους που εξυπηρετεί το πρόγραμμα, αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι η ανάγκη για ετοιμότητα και οργάνωση του Δήμου προκειμένου να αξιοποιήσει όλους αυτούς σε όφελος της πόλης και των δημοτών. Το συντομότερο δυνατόν πρέπει, με ευθύνη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου, να οριστούν οι θέσεις και οι υπηρεσίες που θα υποστηριχθούν από τους 353 εργαζόμενους.

Επίσης, επειδή οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του ΟΑΕΔ και αφορά μόνο όσους είναι καταχωρημένοι στα μητρώα των ανέργων, είναι σκόπιμο να γίνει ένα ανοιχτό κάλεσμα  σε όλους και να γίνει ευρύτερα γνωστό στην τοπική κοινωνία.

Βασικός σκοπός πρέπει να είναι η πλήρης αξιοποίηση όλων των πόρων, ανθρωπίνων, οικονομικών κλπ, που διατίθενται με τον έναν ή άλλο τρόπο, και με στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας και τη βελτίωση της εικόνας σε όλους τους τομείς. Αυτό μπορεί να γίνει με ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες, με έγκαιρη οργάνωση, διαφάνεια και καθαρούς όρους συνεργασίας.

Ο αριθμός αυτών που πρόκειται να προσληφθούν είναι μεγάλος και οι ειδικότητες δύσκολα προσαρμόζονται στις ανάγκες του Δήμου. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να δούμε εικόνες υποαπασχόλησης και αναποτελεσματικότητας. Γι’ αυτό η υποδοχή τους πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και έγκαιρα Οι 353 νέοι συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα «να σηκώσουν την πόλη στα χέρια τους», αρκεί να βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες οργάνωσης και εργασίας.


 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ
Της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

''Ανιστόρητος και ανέυθυνος ο Δήμαρχος Αμφίκλειας''


ΑΙΔΩΣ! ΔΗΜΑΡΧΕ

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά του Δημάρχου Αμφίκλειας - Ελάτειας Θεόδωρου Ντούρου, ο οποίος στιγμάτισε χωρίς λόγο, την υπέροχη κατά τα άλλα εκδήλωση «Σεργιάνι στην παράδοση» του Λαογραφικού και Χορευτικού Συλλόγου Αμφίκλειας στις 17.08.2013, στην Αμφίκλεια.

Διαβεβαιώνουμε τους φιλοξενούμενους και όλο τον κόσμο, πως οι ανιστόρητες απόψεις που ακούστηκαν δεν εκφράζουν κανέναν πολίτη του τόπου μας εκτός απ' αυτόν που ετσιθελικά τις εξέφρασε.

Κανένας δεν αρνείται στον οποιονδήποτε να έχει τις προσωπικές του απόψεις αλλά σαν Δήμαρχος δεν είχε κανένα δικαίωμα ούτε προφανώς εξουσιοδότηση να τις εκφράσει δημόσια.

Οι ανιστόρητες, ανεύθυνες, εξωθεσμικές και επικίνδυνες απόψεις του Δημάρχου πέραν των άλλων, προσβάλουν και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, την ιστορία του και καταπατούν βάναυσα τις πατροπαράδοτες αξίες του σεβασμού και της φιλοξενίας, που χαρακτηρίζουν τους πολίτες της Αμφίκλειας.

Κηλίδωσαν άσχημα μια εκδήλωση για την οποία