Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Έργα ορεινής υδρονομίας!

Έργα ορεινής υδρονομίας! 
Τί ωραία φράση! Δεν την είχα ξανακούσει! Σκέφτηκα : τι σπουδαίο να ΄ναι ο νέος (τοτε) Δήμαρχος μηχανικός! Ήταν οι πρώτες μέρες πού χε βγει ο κ Κοτρωνιάς Δήμαρχος την πρώτη φορά, πότε; Δεν θυμάμαι , πέρασαν τόσες τετραετίες επανεκλογών κι επανεκλογών! αλλά δεν θα ναι και δύσκολο να μάθουμε.
Είχε – καλή ώρα , κι εύχομαι να μη θρηνήσουμε θύματα  ή ζημιές   σήμερα – πιάσει μια γερή νεροποντή κι οι δρόμοι στη Νέα Μαγνησία και τη Ροδίτσα, κι όχι μόνο, ήταν ποτάμια, τ’ αυτοκίνητα προσπαθούσαν «να το παίξουν»  βάρκες κι οι οδηγοί μες στην αγωνία με γουρλωμένα τα μάτια προσπαθούσαν να μην τρακάρουν με τους άλλους αλλά και ν’ αποφύγουν τα ορμητικά νερά. Μέσα σ’ αυτούς κι η αφεντομουτσουνάρα μου, που γύριζε απ’ το Βόλο από δουλειά.. Έγινα καπετάνιος στη στεριά και σκόρπιζα αφρούς δεξιά αριστερά, μέχρι να φτάσω ευτυχώς σώος στο σπίτι.

Την άλλη μέρα ένας φίλος με πήγε στο - αρχιτεκτονικό - γραφείο του νεοεκλεγέντος Δημάρχου γιατί ήθελε να γνωριστεί , έτσι μου είπε ο φίλος , μαζί μου και ν’ ακούσει τη γνώμη μου και τις συμβουλές μου για το Δημοτικό Ωδείο.

Δεν τσιγκουνευόμουν τέτοιες γνώμες και συμβουλές και πήγα. Σήμερα μετά από την τύχη που είχαν τόσα σχέδια επί χάρτου και τόσες συμβουλές σε τρεις τουλάχιστον μακρόβιους Δημάρχους  δεν ξέρω αν θα ‘μπαινα στον κόπο. Τότε πήγα, γιατί πάντα πονάω την πολύπαθη και πάντα χωρίς γραμμή και στόχο μουσική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

Και τις τρεις φορές «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Όλοι ενθουσιώδεις οι  Άρχοντες. Στην πράξη, τρίχες!


Όμως έπρεπε να περιμένω στο γραφείο του κ. Κοτρωνιά. Ο νεοεκλεγείς έδινε συνέντευξη στο ραδιόφωνο μπροστά μου μέσω τηλεφώνου για πιο φλέγοντα κι επίκαιρα ζητήματα!
Πλημμύρες στη Ροδίτσα και Μεγ. Βρύση! Κυκλοφοριακά προβλήματα. Μπροστά σε τέτοια  βάσανα του κοσμάκη η μουσική σιγεί, έρχεται μετά! Περιμένει ν’ αποκατασταθούν οι πληγές και βοηθά στην επούλωση, στην παρηγοριά.

Άλλωστε τα ‘λεγε πολύ ωραία ο νεοεκλεγείς! Χρειάζονται έλεγε «έργα ορεινής υδρονομίας» για να επιβιώσει η Λαμία κι αυτός με το που θ’ αναλάμβανε θα τα έκαμνε πράξη.

- τί αδαής που αισθάνθηκα! Δεν είχα ξανακούσει αυτούς τους τόσο όμορφους ελληνικούς όρους! Και σκέφτηκα: τι ωραίο να ‘ναι ο Δήμαρχος μηχανικός, τί γνώσεις! Τί σπουδαία έργα θα φτιάξει… απλά γι αυτόν κι ωφέλιμα για να σωθεί   η πόλη απ’ τις πλημμύρες. Μπράβο!
Σας το ‘πα και πριν δεν ξέρω πότε ήταν. «προ αμνημονεύτων ετών… και βάλε» πού ‘λεγε ο Χάρρυ Κλύνν.

Μόνο που σήμερα με τη νεροποντή δυο φορές αναγκάστηκα να διασχίσω τους ίδιους δρόμους. Κι η κατάσταση ήταν ακριβώς ίδια με τότε να μην πω χειρότερη. Ας είμαστε τυχεροί, το ξαναλέω, δεν αντέχουμε θύματα!

Ο δήμαρχος δεν πρόλαβε - τόσο λίγες τετραετίες επανεκλέχτηκε ο καημένος! - να κάνει τα τόσο εύηχα, τόσο ωραία στα λόγια έργα που τότε υπόσχονταν…: Αχ αυτές οι ελληνικές παροιμίες! « ο Μανώλης με τα λόγια…»

Σαλάγατο δήμαρχε μπας και προλάβεις! Να μάθουμε και μείς στην πράξη την ορεινή υδρονομία. Έκανες τον έξυπνο στο δικηγόρο προκάτοχό σου. Μην έρθει κανένας, ας πούμε…γιατρός και το κάνει, κι ας μην ξέρει, θα μάθει και θα σε ντροπιάσει…


Δημήτρης Κοντογιάννης
Μέλος της Πρωτοβουλίας

4 σχόλια:

  1. Αριστείδης Καραμάνης2/12/13, 9:11 μ.μ.

    Όταν η ΄΄θάλασσα΄΄ μετά από βροχόπτωση πίσω από τον ΟΑΕΔ και μπροστά από την ΄΄Ψάθινη Φωλιά΄΄ έφτανε μέχρι την ΄΄ Έπαυλη των Πελαργών΄΄ πνίγοντας ότι έβρισκε στο δρόμο της και κάνοντας την διέλευση οχημάτων και πεζών αδύνατη, ήρθε ο μηχανικό Δήμαρχος και με ένα έργο της ΔΕΥΑΛ που ΄΄θάφτηκε ΄΄ κάτω από το χώμα όλοι αυτοί οι ανεξέλεχτοι χείμαροι σταματησαν να βασανίζουν τηννπεριοχή. Αυτό το έργο αποφεύγεις να το θυμηθείς Δημητάκη !!!!!!!
    Άλλωστε πλησιάζουν εκλογές και πρέπει κατά την πάγια τακτική σου να πυροβολείς κατά δικαίων και αδίκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/12/13, 9:24 π.μ.

      Πέστα Χρυσόστομε.
      1.000.000 ΕΥΡΩ έργο ήταν αυτό που μας απάλλαξε από τον βραχνά της πλημμύρας μόλις έριχνε μια βροχούλα και ο κύριος αρθρογράφος δεν το είδε και δεν το άκουσε ποτέ.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος2/12/13, 9:13 μ.μ.

    ΠΟΙΕΣ ΠΛΥΜΜΗΡΕΣ ΣΤΗΝ Μ.ΒΡΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΡΟΔΙΤΣΑ;;;;;;
    ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΝΤΡΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΙΛΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/12/13, 9:53 μ.μ.

    ''Μην έρθει κανένας, ας πούμε…γιατρός και το κάνει.....΄΄ siga min skiseis kanene kaltson

    ΑπάντησηΔιαγραφή