Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Το ανοιχτό λογισμικό οδηγεί το μέλλον

Το ανοιχτό λογισμικό, το υπολογιστικό νέφος και άλλες πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες κυριάρχησαν στις ομιλίες που δόθηκαν την Παρασκευή στο Ericsson Business Innovation Forum, που ολοκληρώθηκε στο Τόκιο.
Οι μεγαπόλεις γίνονται κεντρικό τμήμα της οικονομικής ανάπτυξης και πρέπει να τις κάνουμε πρακτικές και βιώσιμες, παρατήρησε ο Senior Vice President, Chief Technology Officer, Head of Group Function Technology της Ericsson, κ. Ουλφ Έγουαλντσον, καθώς έως το 2050 εκτιμάται ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικά κέντρα. Ήδη σήμερα το 30% των κατοίκων του πλανήτη ζουν μόλις στο 1% της επιφάνειάς του και παράγουν το 60% της κίνησης των δικτύων επικοινωνιών. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα έχουν έναν ρόλο - κλειδί, καθώς η συνδεσιμότητα θα βρίσκεται παντού, τόνισε.


Ο κ. Έγουαλντσον τόνισε ότι η ευρυζωνικότητα, σε συνδυασμό με το υπολογιστικό νέφος, συγχωνεύουν δύο κόσμους και οι ΤΠΕ βάζουν στο επίκεντρο την παραγωγή περιεχομένου, καθώς η μισή κυκλοφορία πια στο δίκτυο είναι τα βίντεο. Μάλιστα, σημείωσε ότι προκειμένου να υπηρετηθεί αυτή η αλλαγή, οι νομοθέτες θα πρέπει να καταστούν ουσιαστικοί παράγοντες στην ανάπτυξη και να μην είναι απλά δημοπράτες του φάσματος των συχνοτήτων, κάτι που θα πρέπει να κάνουν και οι εταιρίες της κινητής.
Ο επικεφαλής τεχνολόγος της εταιρίας σημείωσε ότι πλησιάζουν οι μέρες που τα αυτοκίνητα θα κατεβάζουν από το υπολογιστικό νέφος μουσική, ταινίες και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και σημείωσε την κοσμογονία που συμβαίνει στον τομέα της «έξυπνης» μέτρησης. Όπως προέβλεψε, οι τεχνολογίες των δικτύων θα τελειοποιηθούν και θα υπάρξει πλήρης διαλειτουργικότητα μεταξύ συσκευών, υποδομών, υπηρεσιών και υπολογιστικού νέφους.
Παράλληλα, την επόμενη ημέρα της SONY ανέλυσε ο Vice President, Corporate Executive Officer του πολυεθνικού κολοσσού, κ. Σόχι Νεμότο, ο οποίος υπογράμμισε το γεγονός ότι η εταιρία δίνει βάρος στην υψηλής ανάλυσης εικόνα, ποιότητας 4Κ και τον υψηλής ποιότητας ήχο DSEE ΗΧ.
Όπως τόνισε, η SONY ξεκίνησε στην δεκαετία του 1950 με λύσεις που οδηγούσαν στην βελτίωση της απόδοσης της εργασίας, στη συνέχεια, υπηρέτησε τη βιομηχανία του θεάματος την δεκαετία του 1970 και του 1980, ενώ τις επόμενες δεκαετίες πέρασε στα εργαλεία των ψηφιακών κοινοτήτων. Όπως παρατήρησε ο κ. Νεμότο έως το 2020, αλλά και πέραν αυτού του ορόσημου, η εταιρία θα δώσει έμφαση στην συμβίωση και την ασφάλεια με μοντέρνα και «πράσινα» συστήματα.
 Όπως τόνισε, γίνεται σημαντική προεργασία στον χώρο των ιατρικών υπηρεσιών από απόσταση, οι οποίες βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος. Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της SONY, το 2020 προβλέπεται ότι το 20% των νοικοκυριών θα έχει ταχύτητες 20 gigabits, κάτι που θα επιτρέψει την παροχή υπερσύγχρονων υπηρεσιών. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τεχνολογίες όπως η εικόνα 4Κ θα δώσει μέγιστα αποτελέσματα στην ιατρική, ενώ υπογράμμισε σε σχέση με την κινητικότητα τη σημασία συσκευών που φοριούνται, όπως το «έξυπνο» ρολόι της SONY, το οποίο συνδέεται με smart phoneμέσω Bluetooth, αλλά και του υπολογιστικού νέφους, το οποίο όπως είπε, είναι άπειρο.
Στο μεταξύ, εντυπωσίασε με την παρουσίασή του για το ανοιχτό λογισμικό ο διευθύνων σύμβουλος της Mirantis, κ. Αντριάν Ιονέλ, ο οποίος διέκρινε μία επανάσταση στις υποδομές ΤΠΕ, που υπόσχεται χίλιες φορές μεγαλύτερα αποτελέσματα στην λειτουργία των τεχνολογιών. Και αυτό διότι θα έχουμε, όπως είπε, μία έκρηξη νέων συσκευών, που θα συνδέονται στο διαδίκτυο και θα φτάσουν έως και τα 100 δισ. στα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας τον τρόπο δημιουργίας και αποθήκευσης των ψηφιακών δεδομένων. Επίσης, παρατήρησε ότι η αλληλεπίδρασή μας με τις συσκευές αλλάζει ραγδαία και για αναπτυχθεί πλήρως απαιτεί τεράστιες υπολογιστικές δυνατότητες, που δεν υπήρχαν. Με αυτές τις έξυπνες συσκευές θα χρειαστούμε απίστευτη υπολογιστική δύναμη, τόνισε.
Ο κ. Ιονέλ υπογράμμισε ότι η καλύτερη εναλλακτική σήμερα είναι το ανοιχτό λογισμικό, καθώς ξεκινά ως τεχνολογία από τον ίδιο τον χρήστη, έχει ανοιχτή αρχιτεκτονική και ο καθένας μπορεί να παρέμβει για να το βελτιώσει. Επίσης, πρόσθεσε, είναι εύκολα μεταβαλόμενο, συνοδεύεται από απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και υιοθετείται γρήγορα από τους χρήστες. Η άλλη του ιδιότητα, πρόσθεσε, είναι ότι επιτρέπει μεγάλο βαθμό ευελιξίας και φέρνει ανατρεπτικές τεχνολογίες στα Μεγάλα Δεδομένα
Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η παρουσίαση του διευθυντή ανάπτυξης του Facebook στην Ιαπωνία, κ. Τάρο Κοντάμα, ο οποιός σημείωσε ότι ενώ πέρυσι τα έσοδα της εταιρίας από τον κλάδο της κινητής ήταν μηδενικά, φέτος έφτασαν το 49% του τζίρου, με τους κινητούς χρήστες να ανέρχονται παγκοσμίως σε 874 εκατ.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου