Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εχει μέλλον ο ΕΟΠΥΥ;

Υπό ποίες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναδιοργανωθεί η δημόσια υγεία

Ανδρέας Μήλιος  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Εγράφη ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ανέλθει εφέτος στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ καθημερινά αποκαλύπτονται απάτες, ανήθικες επαγγελματικές πρακτικές και αισχροκέρδεια εις βάρος του. Με δεδομένα τη στενότητα των πόρων και το οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας του, τίθεται το ερώτημα αν έχει μέλλον. Η απάντηση είναι σαφώς όχι! Εκτός εάν, άμεσα έως μεσοπρόθεσμα, ληφθούν συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα, οπότε θα μπορούσε να προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.
Αμεσα πρέπει να μετατραπεί σε Εθνικό Φορέα Ασφάλισης Ασθένειας, να εφαρμοστούν το claw back στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα rebates στις φαρμακευτικές εταιρείες και ο έλεγχος της νοσηλείας σε όλα τα στάδια της νόσου. Βραχυπρόθεσμα, χρειάζεται να εισαχθούν ο κλινικός έλεγχος των ιατρικών πράξεων, των διαγνωστικών εξετάσεων και - κάρτα υγείας και να υλοποιηθεί μια ριζική αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ειδικότερα: η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε Εθνικό Φορέα Ασφάλισης Ασθένειας θα τον καταστήσει κύριο αγοραστή υπηρεσιών υγείας, γεγονός που θα του προσδώσει μοναδική διαπραγματευτική δυνατότητα κατά την αγορά των  υπηρεσιών. Η μετατροπή αυτή πρέπει να συνοδευτεί με μια δομική  αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του.

Με την άμεση εφαρμογή του claw back στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και των rebates στις φαρμακευτικές εταιρείες, θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του και θα εξασφαλιστεί προσωρινά η πολυπόθητη ρευστότητα, απαραίτητη για τη λειτουργία του.
Τα μέτρα, όμως, που μπορούν να εξυγιάνουν τον ΕΟΠΥΥ είναι τα βραχυπρόθεσμα.
- Πρώτα απ' όλα, η κάρτα υγείας. Εκεί θα καταχωρίζονται όλα τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς, κάτι που θα συμβάλει στην αποτροπή κάθε δυνατότητας εκμετάλλευσης από τους επαγγελματίες υγείας, όπως συμβαίνει σήμερα με τα βιβλιάρια.
- Δεύτερη διαρθρωτική παρέμβαση είναι η εισαγωγή του κλινικού ελέγχου των θεραπευτικών και διαγνωστικών πράξεων. Ο εν λόγω θεσμός αποτελεί μοναδική επιτυχημένη διεθνή πρακτική ελέγχου της ποιότητας και του κόστους των ιατρικών πράξεων. Τα ιατρικά πρωτόκολλα είναι ιατρικές οδηγίες και πρακτικές  που καθοδηγούν τον θεράποντα ιατρό να λάβει τη βέλτιστη απόφαση για την αντιμετώπιση μιας νόσου, καθώς περιλαμβάνουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και πρακτικές θεραπείας και κλινικής αποτελεσματικότητας των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων.
- Τρίτη αναγκαία διαρθρωτική παρέμβαση είναι η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις εξής τομές: καθιέρωση του οικογενειακού ιατρού, μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, δυνατότητα λειτουργίας από συμβεβλημένους ιδιώτες πολυϊατρείων για επείγοντα περιστατικά και κατάργηση των εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων.

Η καθιέρωση του οικογενειακού ιατρού θα λειτουργήσει σαν φίλτρο στην  εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία και θα αποτρέψει τις «προσυνεννοημένες» εισαγωγές και τις άδηλες συναλλαγές νοσοκομειακών ιατρών και ασθενών. Με την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού και την ανακατανομή των κλινών, τα ράντσα θα εξαφανιστούν και η παραοικονομία θα μειωθεί δραστικά. Η λειτουργία του θεσμού απαιτεί περίπου 5.000 ιατρούς γενικής ιατρικής και άλλες τόσες χιλιάδες ιατρούς ειδικοτήτων, ενώ σήμερα οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ξεπερνούν τις 25.000 και η εξυπηρέτηση των ασθενών είναι τριτοκοσμική! Κατά τα διεθνή πρότυπα, κάθε οικογενειακός ιατρός μπορεί να εξυπηρετεί γύρω στους 2.500 πολίτες.
Η μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με συμβεβλημένους, με σύμβαση έργου, ιατρούς, είναι επίσης επιβεβλημένη παρέμβαση. Η λειτουργία ιατρείων από τον ασφαλιστικό φορέα βασίστηκε στην καταστροφική για τη χώρα πελατειακή νοοτροπία. Οι περισσότεροι από τους ιατρούς που υπηρετούν σε αυτά τα χρησιμοποιούν ως εφαλτήρια καριέρας ή ως κανάλια ενίσχυσης της πελατείας του προσωπικού τους ιατρείου.
Σημαντική αναβάθμιση στο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα προσφέρει και η δυνατότητα ίδρυσης πολυϊατρείων από ιδιώτες, που θα συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Τα πολυϊατρεία θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση ως μικρά Κέντρα Υγείας, ενταγμένα στον αστικό ιστό των πόλεων, και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και στην ευρυθμότερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Το μέτρο θα συμβάλλει, επίσης, στην καταπολέμηση της ανεργίας των ιατρών, που τώρα αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.
Τέλος, με την υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων δεν θα έχουν, πλέον, λόγο ύπαρξης τα Εξωτερικά Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Με την κατάργησή τους θα εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι για την ποιοτική βελτίωση των λοιπών υπηρεσιών των νοσοκομείων.
Ο Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου