Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Υπάρχουν και κακοί Τσιγγάνοι. Εγώ όμως θέλω να γίνω δικηγόρος για να βοηθάω τους καλούς!

Σε παλιότερο ποστ μου («Ποιος βάζει φραγμούς στην αποπεριθωριοποίηση Ελλήνων Ρομά;») ο Βασίλης Παϊτέρης μού μίλησε για το όραμά του για ένα πρότυπο «σχολείο» για παιδιά -το Πρότυπο Κέντρο Επιμόρφωσης για τους Ρομά- και τις δυσκολίες που συναντά.    Μακάρι να ξεπεραστούν τα εμπόδια (ακούν οι υπεύθυνοι;) μιας και στο Κέντρο τα παιδιά των Ελλήνων Ρομά θα μαθαίνουν τρόπους συμπεριφοράς, γενικές αρχές υγιεινής και τη στοιχειώδη εκπαίδευση προκειμένου να μπορέσουν να ενσωματωθούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ας γνωρίσουμε μερικά παιδιά κι ας μάθουμε τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν.




Το αγοράκι που είναι πίσω λέγεται Παναγιώτης και είναι 8 ετών. Το αγοράκι που είναι μπροστά λέγεται Τσίγκος. Είναι 7 ετών. Από αριστερά προς δεξιά: Αναστασία (8 ετών), Νεκταρία (11 ετών), Σπυριδούλα (8 ετών), Ραφαέλα (9 ετών), Πιπί (7 ετών)

Ο Παναγιώτης δεν θέλει να σπουδάσει. Θέλει να βρει δουλειά για να μην πεινάσει η οικογένεια του. Παρ’όλα αυτα θέλει να πάει σχολείο για να μάθει αριθμητική.

Ο Τσίγκος θέλει να γίνει το σχολείο για να μπορεί να παίζει στο προαύλιο και να κάνει γυμναστική εκεί. Του αρέσουν τα γράμματα και δεν ξέρει τι θα γίνει άμα μεγαλώσει.

Η Αναστασία θέλει να μάθει γράμματα και να μετράει. Πάνω από όλα θέλει να μάθει να διαβάζει. Για να έχει πολλά βιβλία. Δεν έχει σκεφτεί τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει.

Η Νεκταρία θέλει να γίνει δικηγόρος. Για να βοηθάει τους ανθρώπους τους καλούς, όπως λέει, που όμως τους κλείνουν φυλακή επειδή είναι Τσιγγάνοι. Υπάρχουν και κακοί. Αλλά εκείνη θα βοηθά τους κάλους.

Η Πιπί θέλει να γίνει κομμώτρια. Να κάνει όμορφες τις κοπέλες και να βγάζει λεφτά. Τα γράμματα δεν την νοιάζουν λέει αλλά στο σχολειό θα μάθει να μιλάει όμορφα για να έχει πολλές πελάτισσες.

Η Σπυριδούλα θέλει να γίνει δασκάλα. Αλλά ξέρει πως δεν θα τα καταφέρει αν δεν γίνει το σχολειό γιατί δεν θα μπορέσει να πάει Πανεπιστήμιο.

Η Ραφαέλα έχει καλλιτεχνική φλέβα. Θα γίνει διάσημη τραγουδίστρια μια μέρα, όπως λέει η ίδια. Θέλει στο σχολειό να βάλουν μαθήματα μουσικής ώστε να μπορέσει να γίνει καλύτερη. Και Αγγλικά!, συμπληρώνει. Για να μπορεί να πάει και να τραγουδήσει έξω!

scouter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου