Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Η εκδίκηση των καταναλωτών και οι έμποροι!

(Του Χρήστου Αλεξανδρή)
Ο εκθεσιακός χώρος της ΠΕΛ έχει γίνει αντικείμενο σφοδρών αντιπαραθέσεων τα τελευταία χρόνια στη Λαμία. Παρατηρούμε κατ' αρχήν το εξής παράδοξο. Για πολλά χρόνια τώρα Δήμος, Επιμελητήρια, Εμπορικοί Σύλλογοι και φορείς... διαρρηγνύουν τα ιματιά τους για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο εκθεσιακός χώρος, τους έντεκα από τους δώδεκα μήνες το χρόνο και όλοι συμφωνούν ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Πράγματι ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος και έχουν κάθε δίκιο οι αυτοδιοικητικοί και οι επαγγελματικές ενώσεις των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών να εγκαλούν την κεντρική εξουσία γιατί διστάζει να προχωρήσει σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και να εκχωρήσει την αρμοδιότητα αλλά και την ευθύνη λειτουργίας της Έκθεσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια.
Το θέμα συζητείται για πολλά χρόνια σε τοπικό επίπεδο χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λυθεί ο γόρδιος δεσμός φαντάζομαι με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας που δεν λέει να προχωρήσει επιτέλους σε μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση που θα αποκεντρώσει πραγματικά το κράτος.


Πολύ φοβάμαι όμως ότι ούτε οι τοπικές κοινωνίες είναι ακόμη έτοιμες να δεχτούν τόσο ριζοσπαστικές αλλαγές και αυτό γιατί διαπνέονται από έναν βαθύ συντηρητισμό και έναν απέραντο αρνητισμό απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό και καινοτόμο πάει να γίνει. Απόδειξη η τελευταία διαμάχη του εμπορικού κόσμου με τη Διοίκηση της ΠΕΛ για το Χριστουγεννιάτικο χωριό.

Στην πυρά ο πρόεδρος της ΠΕΛ και ο πρόεδρος του ΕΒΕ από τις επαγγελματικές ενώσεις των εμπόρων γιατί τόλμησαν να προτείνουν κάτι διαφορετικό για την περίοδο των εορτών. Χωρίς να καταλάβουμε τι έχει συμβεί η πόλη χωρίστηκε σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Στους πολέμιους της πρότασης αυτής και στους λίγους υποστηρικτές που θέλησαν να προτείνουν κάτι καινοτόμο για τα δεδομένα της Λαμίας ελπίζοντας σε μια αλλαγή του κλίματος οικονομικής ασφυξίας και τρόμου για εκατοντάδες επιχειρήσεις που βιώνουμε τα τελευταία τρία χρόνια.

Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν αποφασίσει να αυτοκτονήσουμε επιχειρηματικά, οικονομικά και κοινωνικά σ' αυτόν τον τόπο και αποφεύγουν να μας το πουν. Υποπτεύομαι ότι κάτι τέτοιο θα έχει συμβεί αφού η διαφωνία για το χωριό του Αη Βασίλη δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Απ' ότι ενθυμούμαι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια σ' αυτή την πόλη διαφωνούμε γενικά για όλα τα θέματα. Και ενώ εμείς έχουμε την πολυτέλεια ακόμη να διαφωνούμε η πόλη υποβαθμίζεται και μαραζώνει οικονομικά.

Τουλάχιστον με αυτή τη διαπίστωση συμφωνούν ακόμη και αυτοί που σήμερα διαφωνούν με την πρόταση της Διοίκησης της ΠΕΛ. Το χειρότερο όμως σε όλα αυτά είναι ότι δεν λαμβάνουμε υπόψιν τη γνώμη του καταναλωτή. Δεν έκαναν τον κόπο για παράδειγμα οι επαγγελματικές ενώσεις των εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών να απευθυνθούν στους καταναλωτές και να τους ζητήσουν την άποψή τους.

Συμφωνούν με την ιδέα του Χριστουγεννιάτικου χωριού ή τη θεωρούν αναχρονιστική και άνευ σημασίας;

Και δεν αγνοούνται οι καταναλωτές μόνο σήμερα. Αγνοούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, λές και η Λαμία είναι βιλαέτι κάποιων συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων που έχουν την δύναμη να αποφασίζουν για την υπόλοιπη κοινωνία χωρίς να τους ζητούν ούτε τη γνώμη τους. Με τον τσαμπουκά που λένε.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις όμως ο καταναλωτής παίρνει πάντα την εκδίκησή του και αναζητά αλλού τις ευκαιρίες που εσύ του στερείς. Θυμίζω ότι το ίδιο είχε συμβεί και παλαιότερα με την ιστορία των πολυκαταστημάτων.

Όλα αυτά φυσικά έχουν την εξήγησή τους. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να επιβιώσουν σ’ ένα απολύτως αρνητικό ως εχθρικό θα έλεγα δημοσιονομικό και οικονομικό περιβάλλον. Εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της βαθιάς ύφεσης φτάσαμε στο σημείο να έχουν σοβαρό πρόβλημα πλέον οι υγιείς επιχειρήσεις αυτές που ήταν πάντα συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι απολύτως κατανοητά σε όλους. Από κει και πέρα όμως η κακή ψυχολογία δεν μπορεί να οδηγεί σε έναν άκρατο αρνητισμό και απόρριψης ακόμη και προτάσεων που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια προσπάθεια αλλαγής του κακού οικονομικού κλίματος. Ας το ξανασκεφτούν επομένως οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ας κάνουν ένα βήμα συνεννόησης με τη Διοίκηση της ΠΕΛ .

lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου