Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Οι Δήμοι δεν κάνουν τη δουλειά τους για τον αντικαπνιστικό νόμο, λένε οι πολίτες

Διαβάστε την εισήγηση της Πρωτοβουλίας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για το κάπνισμα στην Λαμία

Η αύξηση της τιμής των τσιγάρων καθώς και η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστού νόμου θα οδηγήσει στη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, όπως αναφέρει έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στα πλαίσια του προγράμματος HEART II.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης, αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσία του υπουργού Υγείας Ά.Γεωργιάδη, τόνισε ότι το 84% του δείγματος θεωρεί μείζον ζήτημα την επίτευξη της μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα. Μάλιστα, μεταξύ αυτών, τα 2/3 είναι καπνιστές.

Το 71,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατά 2 ευρώ αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων καπνού θα συντελούσε στη μείωση του αριθμού των καπνιστών, θέτοντας ωστόσο ως βασική προϋπόθεση τα χρήματα αυτά να δοθούν αποκλειστικά για την βελτίωση του συστήματος υγείας και για την πρόληψη καπνίσματος στους νέους.

Ο αντικαπνιστικός νόμος παραμένει ανεφάρμοστος
Το 99,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχει σε χώρους που άλλοι καπνίζουν, παρόλο που απαγορεύεται το κάπνισμα. Από το ποσοστό αυτό το 74% δηλώνει «θυμωμένο» ενώ μόνο το 24,8% «δεν ενοχλείται».

Το 70,7% των πολιτών επιρρίπτει ευθύνες στο κρατικό μηχανισμό για τη μη τήρηση του νόμου και το 78% θεωρούν ότι η μη προστασία του πληθυσμού από το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας. Παράλληλα, το 60% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, ενώ, ούτε και ο δήμαρχος της περιοχής που κατοικούν συνέβαλε στη τήρηση του νόμου. Το 60,9% θεωρεί ότι η πιο αυστηρή εφαρμογή του ακτικαπνιστικού νόμου στους χώρους διασκέδασης των νέων θα τους ωθούσε στην πρόληψη ή διακοπή του καπνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου