Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Φιλόζωοι: στειρώστε τα αδέσποτα, απαγορεύστε την πώληση ζώων στα pet shop – Επιστολή σε υπουργούς

Επιστολή για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας  με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού και την ΚΕΔΕ απέστειλε η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Όπως αναφέρουν οι φιλόζωοι “παρά τις προσπάθειες ελάχιστων Δήμων, που τηρούν σχετικά σωστά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα αδέσποτα και παρά τις προσπάθειες εθελοντών και σωματείων που αδιαμφισβήτητα δίνουν και την ψυχή τους για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, δυστυχώς, οχι μόνο καθίσταται ακατόρθωτη η μείωσή τους αλλά αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός τους.


Πεποίθησή μας είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση κάτι που έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν.

Τα αδέσποτα ζώα δεν “ξεφυτρώνουν”.

Όσα και αν στειρωθούν – ακόμα και αν καταφέρναμε με έναν μαγικό τρόπο να τα στειρώσουμε άμεσα όλα – είτε μέσω των Δήμων και των σχετικών μηδαμινών κονδυλίων – τις περισσότερες φορές – είτε με ιδίους πόρους φιλοζωικών σωματείων είτε με εθελοντές κτηνιάτρους – και κυρίως τους ευρωπαίους – με την εντελώς δωρεάν παροχή υπηρεσιών τους, το θέμα θα διαιωνίζεται επ άπειρον, αφού δεν λαμβάνονται μέτρα αποτροπής δημιουργίας αδέσποτων.

Επαναλαμβάνουμε για χιλιοστή φορά ότι το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στην ρίζα του και όχι να χτυπάμε το σύμπτωμα. Και εδώ απαιτείται πολιτική βούληση.

Τα αδέσποτα ζώα προέρχονται κυρίως από τις παρακάτω πηγές:

1. Από την μη στείρωση δεσποζόμενων ζώων και τη νοοτροπία του Έλληνα πολίτη να πετάει τα νεογνά του ζώου του στους δρόμους. Λάβετε υπόψη σας, ότι για την στείρωση των ιδιόκτητων ζώων έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

2. Την εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων αφού το μέτρο του microchip δεν έχει εφαρμοστεί εξαιτίας έλλειψης ελεγκτικών αρχών κλπ (κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, έλλειψη scaner στην ΕΛ.ΑΣ, ακριβά κόστη τσιπ από κτηνιάτρους κλπ)

3. Την πώληση ζώων στα Pet Shops: ο σημαντικότερος παράγοντας αυθόρμητης απόκτησης ζώου και εύκολης εγκατάλειψής του

4. Την ανεξέλεγκτη και παράνομη εμπορία ζώων σε υπαίθριες αγορές και πανηγύρια.

5. Την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου εκτροφής σκύλων (άδειες, έλεγχοι στα εκτροφεία, εξετάσεις των “ανατομικά κατάλληλων σκύλων” που περιγράφει ο Ν.4039/2012 κλπ)

6. Την πλήρη απουσία ενημέρωσης πολιτών από το Υπουργείο σας (άρθρο 18 του Ν.4039/2012) αλλά και των άλλων αρμοδίων επίσης Υπουργείων, Πολιτισμού, Τουρισμού, Παιδείας που το τελευταίο, εκτός από την καθολική απουσία μόνιμου σχεδιασμού προγράμματος για τα ζώα και το περιβάλλον, δημιουργεί και προκλητικά προσκόμματα στις άδειες που ζητούν οι φιλοζωικοί φορείς για ενημέρωση στα σχολεία της χώρας.

Αν δεν λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις παραπάνω παραμέτρους το πρόβλημα του ελέγχου πληθυσμού των αδέσποτων ζώων δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ, και τα διάφορα κρατικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια θα συνεχίσουν να δαπανώνται άσκοπα ενώ το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό.

Ζητάμε άμεσα σύγκληση στο Υπουργείο σας με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, των Υπουργείων Παιδείας, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και της Ομοσπονδίας μας με σκοπό την συζήτηση συγκεκριμένων προτάσεών μας προκειμένου επιτέλους να τεθούν οι σωστές βάσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Η στείρωση αδέσποτων ζώων σαφώς και αποτελεί τον μόνο σωστό, επιστημονικό αλλά και ηθικά αποδεκτό τρόπο ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων, ωστόσο θα πρέπει να χτυπηθούν και οι αιτίες δημιουργίας αδέσποτων, που δεν είναι άλλες από αυτές που προαναφέραμε.

Επιβάλλεται να κλείσουν οι κάνουλες δημιουργίας αδέσποτων και για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται πρωτίστως να ληφθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις

Σε αυτή την κίνησή μας για πρώτη φορά, επιζητούμε την απόλυτη στήριξη των προτάσεών μας από την Κ.Ε.Δ.Ε. αφού αμφότεροι – ο καθένας για τους δικούς του λόγους – έχουμε τον ίδιο στόχο, και αυτός δεν είναι άλλος από την εξάλειψη του φαινομένου δημιουργίας των αδέσποτων.

Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ρουμανία σε καμία περίπτωση, και εκατομμύρια πολιτών θα αντιδράσουν μαζικά σε μία τέτοια πιθανότητα. Οι λύσεις για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι απλές στην εφαρμογή τους και προτείνονται παραπάνω. Αξιοποιήστε τις και στηρίξτε επιτέλους μία ορθή πολιτική στο πρόβλημα αύξησης των αδέσποτων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου