Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Λαμιώτης ΥπερΑθλητής συμμετέχει στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Ο μοναδικός αθλητής που έχει τερματίσει 9 συνεχόμενες φορές, ο μοναδικός που κατέχει αυτό το ρεκόρ, είναι ο δικός μας Ευάγγελος Απολλώνιος Γκόγκος ή όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι Απολλώνιος
Σήμερα ξεκινά το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ο υπερμαραθώνιος που συγκεντρώνει εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο. Ενας αγώνας που δεν έχει καθόλου σημασία ποιος τερματίζει πρώτος, όσο το αν θα…τερματίσει. Ενας από τους πιο δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως!


"Απολλώνιε
Φίλε μου, καλό σου ταξίδι σε αυτό τον μακρύ δρόμο που θα πάρεις σε λίγες ώρες. Έναν δρόμο γνώριμο και ταυτόχρονα τόσο άγνωστο. Έναν δρόμο «σπαρμένο κορμιά». Ανθρώπινα κορμιά ανιδιοτελή. Έναν δρόμο που επιβραβεύεται μόνο η προσπάθεια. Μια προσπάθεια που ξέρω δεν θα άλλαζες για «όλα τα πλούτη του κόσμου». Γιατί ο πλούτος σου είναι η ψυχή σου. Η ψυχή σου θα αιμορραγήσει. Αλλά για να αναστηθείς πρέπει πρώτα να σταυρωθείς.
Βλέπω τη σκηνή μπροστά μου. Να είσαι στη Νεμέα, στο Σάγκα, στη Τεγέα και το πρόσωπο σου να μην είναι το γνώριμο στο κόσμο, το χαμογελαστό. Βλέπω την «κυρία Νίκη» να σε «φροντίζει» σα μικρό παιδί. Γιατί παιδί γίνεσαι εκεί μέσα ως προς το ρομαντισμό των πραγμάτων.
Φίλε μου και καλέ μου δάσκαλε μου έμαθες τόσα. Δεν χρειάζεται πάντα να σου λένε για να μαθαίνεις από τους ανθρώπους δίπλα σου. Πολλές φορές μαθαίνεις βλέποντας τους και μόνο, ζώντας μαζί τους, «από την ησυχία τους».
Με έμαθες θυμάσαι «υπομονή», «υπομονή» «υπομονή». Θυμάμαι και το γέλιο σου όμως που αντηχούσε μέσα στα άγρια βουνά που κυκλοφορούσαμε βράδια. Σκέφτομαι την «κυρία Νίκη» που θα αιμορραγήσει και αυτή. Αλλά ναι θα είναι εκεί δίπλα σου, γιατί όπως είπε ο φίλος μας ο Σπύρος ο Ζηνιάτης τερματίζοντας εξαντλημένος την Κυριακή στον Ηρακλή, «πρέπει να έχουμε «φρουρούς – φύλακες» για να προστατέψουμε τις αξίες μας».
Αναμένω να ακούσω το γέλιο σου"


 Ώρα 07:00 - Ακρόπολη: Εκκίνηση για το «Σπάρταθλον»

Αρκετός κόσμος βρίσκεται συγκεντρωμένος στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για την εκκίνηση του 31ου διεθνή αγώνα δρόμου "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2013", που θα διεξαχθεί το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων.
Η εκκίνηση δόθηκε στις 7 το πρωί στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο και 333 αθλητές και αθλήτριες, από 35 χώρες, εκ των οποίων32 είναι γυναίκες. Η Ελλάδα μετέχει με 45 δρομείς.
Στον αγώνα λαμβάνουν μέρος αρκετοί από τους κορυφαίους αθλητές των υπεραποστάσεων, όπως οι Ιβάν Γκουντίν (πρώτος το 2010 και το 2011), από την Ιταλία, ο Γιούζι Σακάι από την Ιαπωνία και ο Γιαν Άλμπερτ Λάντνικ από την Ολλανδία, που έχουν καταλάβει την δεύτερη θέση. Ακόμα, συμμετέχει για πρώτη φορά ο Αμερικανός Μίκαελ Μόρτον, με καταπληκτικές επιδόσεις στις 24 ώρες, όπου κάλυψε 277,543 χλμ. Στην κατηγορία των γυναικών αγωνίζεται ί η νικήτρια του 2011, Σίλβια Λιούμπικς από την Ουγγαρία.
Έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα, είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που θα τους προσφέρουν οι Δημοτικοί Άρχοντες της Σπάρτης και ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, κ. Παναγιώτης Τσιακίρης.
Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν 75 σταθμοί βοήθειας και είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα. Είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών. Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα, που είναι διαθέσιμα καθ΄ όλη την 36ωρη διάρκεια του αγώνα.



Τι είναι και πως ξεκίνησε το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα.

Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.
Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.

Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Περισσότερα για τον αγώνα στο http://www.spartathlon.gr

mag24.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου