Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Από δήμους , υγεία και ευρύτερο δημόσιο τομέα οι νέες διαθεσιμότητες.

Στην αξιολόγηση προσωπικού στοχεύει η κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες λύσεις, όπως έγινε στην περίπτωση των σχολικών φυλάκων.
Το δεύτερο κύμα της κινητικότητας προβλέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος του Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει παράταση από την Τρόικα έως δύο ή τρεις μήνες για να υλοποιηθεί το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας στις αρχές του 2014.
Οι 12.500 υπάλληλοι του δεύτερου κύματος θα προέλθουν κυρίως από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από το χώρο της Υγείας και από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η αξιολόγηση σε Περιφέρειες και Δήμους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και στόχος της είναι η διαδημοτική κινητικότητα υπαλλήλων, χωρίς κεντρική παρέμβαση.

Το μήνυμα που έχει σταλεί σε δημάρχους και περιφερειάρχες είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει δεύτερη απόφαση για οριζόντιες περικοπές και ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, την ευθύνη θα την έχουν εκείνοι οι ΟΤΑ, που δεν προχώρησαν σε αξιολόγηση.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένα στοιχεία της πορείας της διαδημοτικής κινητικότητας, ωστόσο στο υπουργείο Εσωτερικών εκφράζουν την πεποίθησή τους πως οι δήμαρχοι ανταποκρίνονται.
Η δεύτερη «δεξαμενή» κινητικότητας για να επιτευχθεί η δέσμευση των 12.500 υπαλλήλων που θα μετακινηθούν, θα είναι ο χώρος της Υγείας.
Από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό ιατρών στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι θα μετακινηθούν. Ως παράδειγμα αναφέρεται το ΙΚΑ, όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η κινητικότητα προς τον ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των υπουργείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν οργανισμοί, των οποίων οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να μετακινηθούν άμεσα σε άλλη υπηρεσία ή να συμπληρώσουν τον αριθμό των 15.000 υπαλλήλων που θα απολυθούν, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την Τρόικα.
Η αρχή έχει γίνει ήδη με την ΕΡΤ και ακολουθεί η αμυντική βιομηχανία.
Σε σχέση με τις απολύσεις, στην κυβέρνηση επιμένουν πως υπάρχουν περιθώρια να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Τρόικας, τόσο με τους εντατικούς ελέγχους πειθαρχικών φακέλων δημοσίων υπαλλήλων, είτε με τις αλλαγές στις ρυθμίσεις για τις προσωρινές διαταγές και τα ασφαλιστικά μέτρα.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει η πρόθεση μετατόπισης της ατζέντας από τις διαθεσιμότητες σε άλλα θέματα, που θα προωθούν μεταρρυθμίσεις, χωρίς το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού.
Σήμερα ανακοινώθηκε η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών στα υπουργεία. Συγκεκριμένα, με προεδρικό διάταγμα «περιορίζονται ή και καταργούνται συναρμοδιότητες υπουργών, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, για την έκδοση ατομικού ή κανονιστικού χαρακτήρα διοικητικών πράξεων»
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  «με το εν λόγω Π.Δ. ένας μεγάλος αριθμός διοικητικών πράξεων (27 περιπτώσεις συνολικά) δεν απαιτεί πλέον την υπογραφή περισσοτέρων Υπουργών, αποσαφηνίζοντας με τον τρόπο αυτό και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων κατά περίπτωση Υπουργείων. Σημειώνεται ότι ο αριθμός μείωσης των αναγκαίων υπογραφών προσεγγίζει τις 150. Παράλληλα μειώνεται ο χρόνος έκδοσης των πράξεων αυτών και το διοικητικό κόστος, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται, αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η επιτελική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».
Στο δελτίο Τύπου του υπουργείου αναφέρονται ενδεικτικές περιπτώσεις περιορισμού αρμοδιοτήτων υπουργών:
1. Επίσπευση της διαδικασίας συγκρότησης των ειδικών επιτροπών που γνωμοδοτούν για την ιδιότητα ομογενών προερχόμενων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εξωτερικών να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
2. Επίσπευση της διαδικασίας μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σχετικά με τη λειτουργία και συντήρηση Εγγειοβελτιωτικών Έργων που κατασκευάζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
3. Επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
4. Επίσπευση της διαδικασίας επιβολής ανώτατων τιμών στα πετρελαιοειδή προϊόντα για την αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία της χώρας λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης, κατά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και κατά τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να υπογράφει την ΚΥΑ που εκδίδεται για το σκοπό αυτό.
5. Απλοποίηση της διαδικασίας καθορισμού ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου και αναπροσαρμογής του ποσού αυτού για τη χορήγηση άδειας σε σταθμούς περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας με την κατάργηση της αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών να υπογράφει τις ΚΥΑ που εκδίδονται για το σκοπό αυτό.
Η σχετική δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:
«Ο εξορθολογισμός και η βελτίωση του Δημοσίου είναι ένα εγχείρημα εξαιρετικής σημασίας, που επιτυγχάνεται μέσα από μικρές και μεγάλες τομές στη δημόσια διοίκηση. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση για την απλούστευση των διαδικασιών στην έκδοση διοικητικών πράξεων είναι μία από αυτές. Το Δημόσιο αναζωογονείται και αναδιαρθώνεται. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση».




protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου