Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ: Για 10η φορά τερμάτισε ο Λαμιώτης Απολλώνιος

Ο μοναδικός αθλητής που έχει τερματίσει 9 συνεχόμενες φορές, ο μοναδικός που κατέχει αυτό το ρεκόρ, είναι ο δικός μας Ευάγγελος Απολλώνιος Γκόγκος ή όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι Απολλώνιος
Για δέκατη φορά τερμάτισε ο Απολλώνιος! Ετρεξε 35 ώρες 5 λεπτά και 46 δεύτερα. Ενας ακόμη ΑΘΛΟΣ από έναν Λαμιώτη. Εφτασε στην Σπάρτη λίγο πριν τις 7 το βράδυ, όπου είπε νερό από τον ποταμό Αχέρωντα και τον στεφάνωσαν! Αυτό ήταν το "μετάλιό" του!
Εχει όμως κερδίσει τον θαυμασμό όλων μας. Ο Απολλώνιος κατέχει το μοναδικό ρεκόρ του τερματισμού δέκα συνεχόμενων φορών.O Ολιβέιρα θριάμβευσε στο «Σπάρταθλον 2013»


Ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα αναδείχθηκε νικητής στο 31ο Σπάρταθλον, που ολοκληρώθηκε σήμερα με τον τερματισμό των αθλητών μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.
Από ελληνικής πλευράς, ο Στέργιος Αναστασιάδης πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και κατέλαβε την 10η θέση με χρόνο 27.44.10.
Πρώτη γυναίκα και 12η στη γενική κατάταξη ήταν η Σίλβια Λιούμπικς από την Ουγγαρία (28.03.04), που είχε κερδίσει στο Σπάρταθλον και το 2011. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 321 αθλητές και αθλήτριες από 35 χώρες.
Ο Ζοάο Ολιβέιρα έφθασε το ξημέρωμα στη Σπάρτη και αποθεώθηκε από τον κόσμο που τον υποδέχθηκε. Μάλιστα έκανε την 11η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα, καθώς κάλυψε τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής Αθήνα-Σπάρτη σε 23.29.08. Ήταν η πέμπτη συμμετοχή του στη διοργάνωση. Τερμάτισε τρεις φορές, ενώ πέρυσι εγκατέλειψε.
«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και κέρδισα το ιστορικό Σπάρταθλον. Είναι η 5η φορά που συμμετέχω και τώρα κέρδισα. Είναι φανταστικό» δήλωσε μετά την επιτυχία του ο Ζοάο Ολιβέιρα. Ο Πορτογάλος, με πολλές δυνάμεις, πέρασε τον Ολλανδό Ζαν Άλμπερ Λάντνικ, που προηγείτο στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, 25 χλμ. πριν από τον τερματισμό.
Δεύτερος, δύο ώρες μετά τον νικητή, έφθασε στη Σπάρτη ο Φλοριάν Ρέους από τη Γερμανία (25.29.54), ενώ μαζί τερμάτισαν και καταχειροκροτήθηκαν ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν και ο Γερμανός Στου Θομς, που ήταν νικητές στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις του θεσμού - ο Γκουντίν το 2010 και το 2011, και ο Θομς πέρυσι. Φέτος κάλυψαν την απόσταση σε 25.54:59.






Τι είναι και πως ξεκίνησε το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ
Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα.

Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.
Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.

Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Περισσότερα για τον αγώνα στο http://www.spartathlon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου