Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας για τα ανείσπρακτα Τέλη Ύδρευσης‏


Τι γίνεται με τα τέλη ύδρευσης 
των πρώην καποδιστριακών Δήμων;
Η συνέχεια στα Υπόλοιπα 
των Βεβαιωτικών Καταλόγων του Δήμου

Λαμία, 27/8/2013
Στα Συγκεντρωτικά Υπόλοιπα Βεβαιωτικών Καταλόγων των οφειλών προς το Δήμο Λαμίας εμφανίζονται οφειλές 203.467,63 ευρώ για Τέλη Ύδρευσης από τους πρώην καποδιστριακούς δήμους. Συγκεκριμένα οφείλουν: στη Δ.Ε. Υπάτης 69.310,02€, στη Δ.Ε. Γοργοποτάμου 56.749,59€, στη Δ.Ε. Λειανοκλαδίου 62.867,97€ και στη Δ.Ε. Παύλιανης 14.540,05€. Στα ποσά αυτά δεν έχουν υπολογιστεί οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.                                                                      

Είναι γεγονός ότι πολλοί δημότες, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, αδυνατούν να πληρώνουν τις οφειλές τους στο Δήμο. Αν αυτό σήμερα μπορεί να δικαιολογηθεί, χτες όμως, πριν πέντε χρόνια, δεν είχε βάση.

Στους πρώην καποδιστριακούς αυτούς δήμους δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, πριν την κρίση, οι τοπικοί άρχοντες, για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους, δεν προσπαθούσαν όσο έπρεπε και δεν πίεζαν τους οφειλέτες. Με αποτέλεσμα πολλοί δημότες, ενώ μπορούσαν τότε να πληρώσουν, να βλέπουν σήμερα διογκωμένους λογαριασμούς, που είναι δύσκολο πια να τους διαχειριστούν. Παράλληλα φυσικά υπήρχε, και υπάρχει, η άλλη κατηγορία δημοτών, που πλήρωναν και πληρώνουν κανονικά το σύνολο των οφειλών τους, οι οποίοι θεωρούνται, και είναι, αδικημένοι.

Ψάχνοντας μπορεί να βρεθεί ότι ορισμένοι κατάλογοι έχουν λάθος στοιχεία, πολλοί δημότες αμφισβητούν τις οφειλές, πολλοί έχουν πεθάνει, άλλοι έχουν πουλήσει την ιδιοκτησία τους ή την έχουν εγκαταλείψει κλπ. Η Δημοτική Αρχή, η Οικονομική Υπηρεσία, οφείλει να ελέγξει ξανά τους καταλόγους και να επιβεβαιώσει τις οφειλές. Ουσιαστικά μιλάμε για ποσά που ξεκινούν από 10 ευρώ μέχρι χιλιάδες…

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει δήμος στην Ελλάδα που να μην έχει ανεξόφλητες βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με ευκολία όμως ακούμε σήμερα τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες - ακούσαμε και τον δήμαρχο Λαμίας - να λένε «δεν πρόκειται να εισπράξω, και δεν με νοιάζει ακόμα και να τιμωρηθώ». Αυτό είναι λάθος και αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού. Άλλο το: «δεν πρόκειται να κόψω το νερό σε έναν πολύτεκνο ή έναν καρκινοπαθή, έναν μακροχρόνια άνεργο, έναν πραγματικά ανήμπορο», και άλλο το «δεν θα εισπράξω» γενικά. Το «δεν θα εισπράξω» σημαίνει «μην πληρώνετε κανένας»!

Σε κάθε περίπτωση το νερό θεωρείται, και είναι, κοινωνικό αγαθό και οι υπηρεσίες του δήμου προς τον δημότη είναι καθαρά ανταποδοτικές και αφορούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτή. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται· και τα τέλη, τα οποία πρέπει να εισπράττονται, να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος της υπηρεσίας ύδρευσης, οι δε ΔΕΥΑ να είναι οι πρώτες δημοτικές υπηρεσίες που να αξιολογηθούν και να αποτιμηθεί  η προσφορά τους για να διαμορφωθεί ανάλογα και η τιμή του νερού.

Θέμα ηθικής τάξης είναι αν θα αναζητηθούν ή όχι ευθύνες από τους υπεύθυνους δημοτικούς άρχοντες, οι οποίοι, ως προϊστάμενοι των υπηρεσιών του κάθε δήμου, δεν μερίμνησαν για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία τους· με συνέπεια να μην έχουν εισπραχτεί τα τέλη ύδρευσης κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Μετράμε επίσης τρία σχεδόν χρόνια λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου· και θεωρούμε ότι υπάρχει μια αδιαφορία από τη σημερινή Δημοτική Αρχή για τις οφειλές αυτές. Ποτέ δεν ήρθε το θέμα - ως πρόβλημα - στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αντιμετωπιστεί  με βάση κάποια απόφαση του οργάνου. Και μιλάμε για ισότιμη μεταχείριση των δημοτών, για απώλεια εσόδων, για χρόνια δυσλειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου. 

Είναι πολύ εύκολο, πολλές από αυτές τις οφειλές να περάσουν ως «επισφαλείς απαιτήσεις» και να διαγραφούν, πιθανόν· αν και οι οφειλές προς τους δήμους παραγράφονται μετά την 20ετία. Στην Εφορία βεβαιώνονται ποσά πάνω από 300 ευρώ, για να έχουμε θέμα φορολογικής ενημερότητας των οφειλετών και να υποχρεωθούν κάποια στιγμή να προσέλθουν να πληρώσουν στα ταμεία του Δήμου.

Οι διαπιστώσεις δεν αρκούν και είναι λόγια κενά χωρίς προτάσεις. Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε:
- 'Αμεσα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρθεί μια απόφαση
- Να γίνουν συνελεύσεις στα χωριά και να ενημερωθούν οι οφειλέτες για την απόφαση του ΔΣ
- Να κληθούν οι οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το δήμο, είτε εξοφλώντας το σύνολο των οφειλών τους, είτε εντασσόμενοι σε ρυθμίσεις για την σταδιακή αποπληρωμή των χρεών τους.
- Να ξεκινήσει η Οικονομική Υπηρεσία στέλνοντας επιστολές σε οφειλέτες που οφείλουν πάνω από 300 ευρώ και σιγά σιγά σε όλους.
- Σε οικογένειες πολύτεκνες, σε αποδεδειγμένα άπορες οικογένειες με μακροχρόνια άνεργους και σε οικογένειες με μέλη που έχουν ανίατη ασθένεια, να υπάρξει ειδική μέριμνα και ευαισθησία.

Γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη εποχή να μιλάει κανείς για οφειλές και οικονομικά. Όμως, έτσι κι αλλιώς αυτό πρέπει να γίνει. Εκτός κι αν θέλουμε να μας το επιβάλλουν οι τροικανοί. Και να μην ξεχνάμε τη σχέση της παράταξης που έχει την πλειοψηφία στο Δήμο μ’ αυτούς, που είχαν και έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Ναι, κύριε Δήμαρχε…

Η επιτροπή τύπου
Της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου