Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Οι τέσσερις πηγές των 5.000 «διαθέσιμων» των δήμων

Το προ τριών εβδομάδων ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr για 5.000 «διαθέσιμους» από τους δήμους, επιβεβαιώνουν  σημερινά ρεπορτάζ στον Τύπο. Όπως είχε γράψει η ιστοσελίδα έως και 5.000 (σχεδόν το 5,5%) από τους περίπου 90.000 υπαλλήλους ΟΤΑ είναι πιθανόν να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα μετά από την αξιολόγηση που, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, και επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του γενικού γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλου, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Πρόκειται για υπαλλήλους που θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.


Για το λόγο αυτό μέχρι τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί από το ΥΠΕΣ προς την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ τα κριτήρια της αξιολόγησης των δήμων και των περιφερειών που θα βασιστούν σε αυτά των 14 ΟΤΑ που ήδη αξιολογούνται  (Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας), δηλαδή χωροταξικά, πληθυσμιακά κλπ. Στόχος, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, είναι με βάση και διεθνή στάνταρντ να δημιουργηθούν δήμοι-πρότυπα (αστικοί, ημιαστικοί, ορεινοί, νησιωτικοί), ώστε να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων που απαιτούνται ανά υπηρεσία.

Η διαδικασία που καθορίσθηκε προβλέπει ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει μία σαφή εικόνα για τον αριθμό των «διαθέσιμων» από τους ΟΤΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε Κ. Μητσοτάκης και Ε. Χριστοφιλοπούλου να είναι έτοιμοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Οι τέσσερις πηγές

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές στους ΟΤΑ, με δεδομένο ότι, αφενός, όπως έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι οι δήμαρχοι (πχ Γ. Μπουτάρης) υπάρχουν δήμοι με πλεονάζον προσωπικό και αφετέρου το μορφωτικό επίπεδο των υπαλλήλων των ΟΤΑ είναι χαμηλό (σχεδόν τα τρία τέταρτα είναι ΔΕ και ΥΕ) στο επερχόμενο κύμα διαθεσιμότητας αναμένεται να ενταχθούν:

-Συμβασιούχοι είτε κεντρικών δήμων είτε νομικών προσώπων.

- Υπάλληλοι των νομικών προσώπων των δήμων, πολλά από τα οποία θα οδηγηθούν σε κατάργηση. Συγκεκριμένα, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στόχος είναι η μείωσή τους από περίπου 1000 που είναι σήμερα (χωρίς τις σχολικές επιτροπές που δεν έχουν ούτε προσωπικό ούτε κόστος λειτουργίας) σε περίπου 700.

-Εργάτες καθαριότητες με το δεδομένο ότι σε πολλούς δήμους τις υπηρεσίες αυτές σε πολλούς δήμους είτε τις έχουν αναλάβει είτε πρόκειται να τις αναλάβουν ιδιώτες

- Υπάλληλοι  από τους 30 δήμους που έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr. Πρόκειται για δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης–Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων,  Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν μέσω της aftodioikisi.gr, ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν πρόκειται να απολυθούν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερό τους μέρος, αλλά θα μετακινηθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας είτε σε γειτονικούς ΟΤΑ είτε σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου