Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Έλληνας μαθητής με το “εξωσκελετικό γάντι” στο Google Science Fair 2013 (video)

Στο Google Science Fair 2013 που λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ δε θα μπορούσε να λείψει η ελληνική παρουσία. Έτσι, μετά την 15χρονη Καναδή με τον φακό που λειτουργεί με τη θερμότητα του χεριού του χρήστη και την Τουρκάλα που φτιάχνει βιοπλαστικό από μπανανόφλουδες, ένας δεκαεπτάχρονος Έλληνας μαθητής, ο Χαράλαμπος Ιωάννου θα συμμετάσχει με το «exoskeleton glove», το «εξωσκελετικό γάντι»: μια συσκευή που ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στο άνω μέρος .

 

Το “εξωσκελετικό γάντι” είναι ένας μεταλλικός σκελετός σε σχήμα γαντιού που προσαρμόζεται στο μπράτσο του χρήστη. Αφού τοποθετηθεί στο σωστό σημείο όπου ενεργοποιούνται οι αισθητήρες κίνησης, καθιστά δυνατή την ανιχνεύση του κινητικού ερεθίσματος του χρήστη, το οποίο στη συνέχεια θα ενισχύεται με τη χρήση των «σερβοκινητήρων»

. Έμπνευση για την τεχνολογική καινοτομία του Ιωάννου αποτέλεσε η γιαγιά του που πάσχει από αναπηρία στο άνω άκρο. Στον διαγωνισμό τεχνολογίας Google Science Fair 2013 συμμετέχουν 15 φιναλίστ από διάφορες χώρες του κόσμου. Το φετινό θέμα είχε τίτλο «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο». Ο μεγάλος νικητής που θα ανακοινωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 θα κερδίσει ένα ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, μια υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων από τη Google, μία πρακτική άσκηση σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGO, CERN ή Google) και δωρεά αξίας 10.000 δολαρίων για το σχολείο του. Δείτε τον Χαράλαμπο στο video να μιλάει για τη συσκευή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου