Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Εγκλημα στο Μαλιακό - Φώκιες και Δελφίνια νεκρά - τι συμβαίνει;

Σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών μας, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι θανάτοι σε Φώκιες και Δελφίνια στην περιοχή του Βόρειου Ευβοικού που ενώνεται με τον Μαλιακό. Γνωστό στο Λιμεναρχείο το πρόβλημα αυτό, μιας και τα συγκεκριμένα θηλαστικά, τρώνε τα ψάρια από τα δίχτυα των ψαράδων... με αποτέλεσμα κάποιοι ασυνείδητοι ψαράδες (ευτυχώς λίγοι) να τα σκοτώνουν!
Αν όντως συμβαίνει αυτό και μάλιστα στο βαθμό που οι πληροφορίες μας λένε, τότε οι αρχές θα πρέπει άμεσα να αντιδράσουν με πολύ σκληρά μέτρα. Εντονο πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στην περιοχή που είναι τα Λιχαδονήσια και όχι μόνο.
Το παραπάνω πρόβλημα μας αφορά όλους....



Συναγερμός για τους μαζικούς θανάτους των δελφινιών στις ιταλικές ακτές
Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός θανάτων δελφινιών το προηγούμενο δίμηνο στην Ιταλία σήμανε συναγερμό στις ιταλικές Αρχές και στους υδροβιολόγους. Τα νεκρά δελφίνια που εκβράστηκαν στις ακτές της Τυρρηνικής Θάλασσας, δηλαδή από την Τοσκάνη και την πόλη Λάτσιο έως τη Σαρδηνία και τη Σικελία, έφτασαν τα 57.

Οι μαζικοί θάνατοι των συμπαθών θαλάσσιων θηλαστικών προκάλεσαν ανησυχία και στους έλληνες επιστήμονες και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Μάλιστα έλαβαν εγκαίρως ειδοποιήσεις από τους ιταλούς συναδέλφους τους. Προς το παρόν όμως, όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» έλληνες ειδικοί, στις ελληνικές θάλασσες δεν έχουν παρατηρηθεί μαζικοί θάνατοι και εκβρασμοί δελφινιών.

«Μας ενημέρωσαν το προηγούμενο διάστημα συνάδελφοί μας από την Ιταλία ότι υπάρχει ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός θανάτων ζωνοδέλφινων. Σε εμάς την ίδια περίοδο δεν έχει καταγραφεί κάτι αντίστοιχο» λέει στα «ΝΕΑ» ο θαλάσσιος βιολόγος - ερευνητής θαλάσσιας προστασίας Βασίλειος Κουρούτος από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Οπως προσθέτει όμως, «παρακολουθούμε το φαινόμενο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε επιφυλακή». Καλεί μάλιστα και τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση. Σε περίπτωση που παρατηρήσουν μαζικούς εκβρασμούς καλό είναι άμεσα «να μας ειδοποιήσουν ή να απευθυνθούν στα τοπικά λιμεναρχεία».
Στην Ελλάδα. Μαζικοί θάνατοι δελφινιών έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν και στη χώρα μας, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Οχι όμως σε τόσο υψηλό αριθμό και σε διάστημα μόλις δύο μηνών, όπως στην Ιταλία. Για παράδειγμα, την περίοδο 1990-1991 ένας ιός στη Μεσόγειο ήταν η αιτία μαζικών θανάτων δελφινιών. Είχε πλήξει τον πληθυσμό τους από την Ισπανία έως την Ελλάδα. Μαζικοί εκβρασμοί θαλάσσιων θηλαστικών είχαν παρατηρηθεί τότε και στην Ελλάδα. Επίσης, πολυάριθμοι εκβρασμοί δελφινιών έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και την τετραετία 2007-2011.
Τα αίτια των θανάτων στην Ιταλία
Σε ό,τι αφορά τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τα δελφίνια στην Ιταλία οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν αποκλείεται ο θάνατός τους να οφείλεται σε κάποιον ιό, όπως στο παρελθόν. Το σίγουρο είναι όμως πως το φαινόμενο δεν έχει επεκταθεί σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, δηλαδή στην Ισπανία ή στην Ελλάδα. Σε κάποια από τα νεκρά δελφίνια που εξέτασαν, οι ιταλοί επιστήμονες εντόπισαν ίχνη ενός βακτηρίου.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα δελφίνια που εκβράστηκαν ανήκαν στο είδος των ζωνοδέλφινων. Πρόκειται για το πιο κοινό είδος δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες. Το ζωνοδέλφινο έχει μήκος 1,8 - 2,5 μέτρα και βάρος 110 - 150 κιλά. Ζει περισσότερο από 50 έτη. Εκτός από την Ελλάδα συναντάται και στις υπόλοιπες θάλασσες της Μεσογείου, αλλά ο πληθυσμός του μειώνεται.
Οι απειλές για τα θαλάσσια θηλαστικά
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, οι απειλές για τα θαλάσσια θηλαστικά είναι η αλιεία (παρεμπίπτοντα αλιεύματα και ηθελημένες θανατώσεις), οι προσκρούσεις με πλοία, η υποβρύχια ηχορύπανση, η ρύπανση από σκουπίδια στις θάλασσες, οι τοξικές χημικές ουσίες, οι πετρελαιοκηλίδες. Επίσης, τα δελφίνια και τα υπόλοιπα θαλάσσια θηλαστικά απειλούνται από ασθένειες και παράσιτα, από την καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων, από την κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικό των συνεπειών που έχουν οι παραπάνω παράγοντες για τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ότι στο Ιόνιο Πέλαγος ο πληθυσμός των κοινών δελφινιών μειώθηκε από 150 σε 15, από το 1995 έως το 2007.

mag24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου