Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Δημοσιογράφοι και κόμματα στην κορυφή της διαφθοράς στην Ελλάδα–Δείτε πως λαδώνουμε το..σύστημα

«Χρυσό μετάλλιο» στη διαφθορά παίρνουν για ακόμη μια φορά οι Έλληνες! Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 22%, ενώ η Κύπρος έχει 19%, η Βουλγαρία 8%, η Ιταλία μόλις 5%, η Πορτογαλία 3% και η Ισπανία 2%.
Με τον παγκόσμιο μέσο όρο διαφθοράς να διαμορφώνεται στο 27%, η χώρα μας θεωρείται ,σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο για τη Διαφθορά, πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%) και την Αρμενία (18%), από το Ελ Σαλβαδόρ (12%) και το Περού (20%) καθώς και από τη Τζαμάικα (12%) ή τη γειτονική μας ΠΓΔΜ (17%).


Άγνωστη λέξη το φακελάκι σε Δανία, Φινλανδία,  Ιαπωνία και  Αυστραλία

Και ενώ στην Ελλάδα, ένας στους πέντε Έλληνες ομολογεί πως έδωσε φακελάκι το 2012 προκειμένου να γίνει η δουλειά του, σε κάποιες άλλες χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία «λαδώνουν» μόνο την ….σαλάτα, καθώς η διαφθορά εκεί είναι κάτω του 1% !!!

Στην πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74% και η Κένυα με 70%.

Το παρήγορο σε όλο αυτό το «λαδωμένο» περιβάλλον είναι ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες - το 84% όσων ρωτήθηκαν στην Ελλάδα - δηλώνουν διατεθειμένοι να αντιδράσουν στη διαφθορά καταγγέλλοντας περιστατικά!!!

Έκρηξη της διαφθοράς «βλέπουν» οι Έλληνες – Απαξίωση για τα πολιτικά κόμματα

«Η διαφθορά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση» ομολογεί η πλειοψηφία των Ελλήνων στο "Παγκόσμιο Βαρόμετρο για τη Διαφθορά 2013" που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, τονίζοντας πως τα πολιτικά κόμματα είναι ο πλέον διεφθαρμένος θεσμός!!!  Ακολουθούν τα ΜΜΕ με 86% και η Βουλή με 83%!!!

Αναλυτικά οι ερωτήσεις:

Πόσο άλλαξε το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα σας κατά τα τελευταία 2 χρόνια;
Το 39% των Ελλήνων αναφέρει ότι το επίπεδο διαφθοράς αυξήθηκε κατά πολύ, το 16% ότι έχει αυξηθεί ελαφρά, το 30% εκτιμά ότι το επίπεδο δεν έχει αλλάξει και το 12% ότι έχει μειωθεί ελαφρά.

Το ποσοστό ανά θεσμό που επηρεάζεται από τη διαφθορά σύμφωνα με τους ερωτηθέντες:

Τα πολιτικά κόμματα το 90%, τα ΜΜΕ το 86%, η Βουλή το 83%, οι ένοπλες δυνάμεις το 31%, οι ΜΚΟ το 39%, οι θρησκευτικές οργανώσεις το 49%, οι επιχειρήσεις το 65%, το εκπαιδευτικό σύστημα το 45%, η δικαιοσύνη το 66% η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το 73%, η αστυνομία το 56% και οι δημόσιοι υπάλληλοι το 66%.
«Φακελάκι» έδωσαν:
Το 23% στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Το 4% στην αστυνομία Το 6% στο δικαστικό σύστημα Το 7% στην εκπαίδευση Το 9% σε πολεοδομικές/ κτηματικές υπηρεσίες Το 4% στην εφορία Το 9% για αδειοδοτήσεις Το 3% σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας
Θεωρείτε ότι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς;
Το 45% συμφωνεί Το 37% συμφωνεί απόλυτα Το 14% διαφωνεί και Το 5% διαφωνεί κατηγορηματικά

Πολιτικοί και αστυνομία στην κορυφή της παγκόσμιας διαφθοράς

Η πλειοψηφία των πολιτών παγκοσμίως θεωρεί ότι το επίπεδο διαφθοράς στη χώρα τους έχει αυξηθεί την τελευταία διετία, ενώ παράλληλα θεωρεί τις κυβερνήσεις λιγότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του φαινομένου, ειδικότερα μετά το 2008 και το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

Στην έρευνα της Διεθνούς  Διαφάνειας που συμμετείχαν 114.000 άνθρωποι από 107 χώρες, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί για την πλειοψηφία , με 3,8 μονάδες στην κλίμακα του 5! Ο δεύτερος περισσότερο διεφθαρμένος φορέας σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται η αστυνομία, με 3,7 μονάδες στην κλίμακα του 5, ενώ ακολουθούν τρεις κατηγορίες θεσμών, οι δημόσιοι λειτουργοί, το κοινοβούλιο και η δικαστική εξουσία που ισοβαθμούν με 3,6 μονάδες διαφθοράς

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου