Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Το παιχνίδι της φυγής

Παραιτούμαι από το δικαίωμα ψήφου […όμως χωρίς δικαίωμα ψήφου δε μπορεί να υπάρξει δημοκρατία]
Το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι έγκλημα […όμως οι σεξουαλικές προτιμήσεις είναι προσωπικό δικαίωμα]
Υπόσχομαι πως δε θα διανείμω υλικό που δεν έχει εγκρίνει η κυβέρνηση [… όμως η πρόσβαση σε πληροφορίες θα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους και ο καθένας έχει το δικαίωμα να σκέφτεται διαφορετικά]
Παραιτούμαι από το δικαίωμα να μιλώ και να γράφω τη μητρική μου γλώσσα [… όμως η μητρική μας  γλώσσα είναι μέρος της ταυτότητάς μας]

Με αυτού του είδους και ακόμα περισσότερες ανακριτικές ερωτήσεις ξεκινά το παιχνίδι της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Δοκίμασε να απαντήσεις κατά συνείδηση, μπορεί και να ανατριχιάσεις… ευτυχώς είναι ένα παιχνίδι.
Για  λόγους προσωπικής σου ασφάλειας χρειάζεται να εγκαταλείψεις τη χώρα σου. Καλείσαι σε ελάχιστο χρόνο να μαζέψεις τα πράγματά σου αντιμετωπίζοντας αντικειμενικές δυσκολίες. Φεύγεις από τη χώρα σου με θυσίες: φίλους, αποσκευών. Δοκίμασε να τις αποτρέψεις, μπορεί και να ανατριχιάσεις… ευτυχώς είναι ένα παιχνίδι.
Γνωρίζεις ανθρώπους «ξένους» και τις ιστορίες που κουβαλούν αναγνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη. Ουσιαστικά ο πρόσφυγας δεν έχει επιλογή.
Γίνεσαι μαθητής στο σχολείο της νέας σου πατρίδας. Για κάθε παιδί  είναι μέρα χαράς και αγωνίας για το αν θα τα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις νέες γνώσεις. Για σένα είναι αγωνία για το αν θα τα καταφέρεις να διαβάσεις τη γλώσσα του σώματος και να γίνεις τουλάχιστον αποδεκτός από τη σχολική κοινότητα. Δοκίμασε να μη προσπαθήσεις, μπορεί και να ανατριχιάσεις… ευτυχώς είναι ένα παιχνίδι.
Ευτυχώς είναι ένα παιχνίδι που με όλο το σεβασμό και την υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους συνανθρώπους μας που η ζωή δε τους τα έφερε βολικά, μας βάζει να βιώσουμε στιγμές και καταστάσεις που όσο και αν μας φαίνονται άλλων εποχών και τόσων μακρινών από εμάς δεν ισχύει για άλλες χώρες.
Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω, απλά σας προκαλώ: Παίξε το παιχνίδι. Αύριο που θα συναντήσεις τον μελαμψό νέο που θέλει να σου καθαρίσει το παρμπρίζ μπορεί και να ανατριχιάσεις…

Για το Παιχνίδι της Φυγής και περισσότερες πληροφορίες δείτε την Κοινωνική Δράση της Εβδομάδας

http://www.qualitynet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου