Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Δεν θέλει το νέο τμήμα της Λαμίας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας!

Κατά το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Παγκόσμια ακαδημαϊκή πρωτοτυπία 
το Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία!


Την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εισαγωγή φοιτητών στο Τμήμα Πληροφορικής ζήτησε το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 131/5-6-2013 ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα τη Λαμία και συγκροτείται από τα Τμήματα: 1.Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοιατρική και 2. Πληροφορικής
Το Τμήμα Πληροφορικής προήλθε, σύμφωνα με το ΦΕΚ, από την μετονομασία του Τμήματος Μαθηματικών - Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την μεταφορά της έδρας του στην Λαμία. Το Τμήμα, σύμφωνα επίσης με την Φ.253.1/79791/Β6/11.6.2013 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, θα δεχθεί για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014 160 φοιτητές.

Όμως το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά την 13/11.6.2013 συνεδρίασή του, αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο να ανακαλέσει την απόφασή του σχετικά με την εισαγωγή των φοιτητών στο συγκεκριμένο Τμήμα.

Δείτε τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου:

«Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έκπληξη διαπίστωσε ότι στην πρόταση εισαγωγής φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περιλαμβάνονται και 160 (εκατόν εξήντα) φοιτητές στο υπό ίδρυση τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία. Μετά από εκτενή συζήτηση που έγινε κατά την αριθμ.13/11-06-2013 συνεδρίαση, το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να ανακαλέσει την απόφαση του για εισαγωγή φοιτητών σε ένα μέχρι χθες ανύπαρκτο τμήμα (η υπογράμμιση δική μας) το οποίο δεν διαθέτει ούτε ένα διδάσκοντα, με ανεπαρκείς εκπαιδευτικές υποδομές και το οποίο βεβαίως δεν διαθέτει καν σχέδιο προγράμματος σπουδών!

Η ενσωμάτωση του ήδη λειτουργούντος ομοειδούς Τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί από μόνη της ένα σοβαρό πρόβλημα με δεδομένες τις ασάφειες και τα κενά (η υπογράμμιση δική μας) του ΠΔ 99/2013 που αφορά στην κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει καμία μνεία για τον προϋπολογισμό και για το προσωπικό του Πανεπιστημίου αυτού, παρά μόνον η μετάθεση όλων των ευθυνών στη Σύγκλητο και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, με την απόφαση της Πολιτείας παγιοποιείται μια παγκόσμια ακαδημαϊκή πρωτοτυπία (η υπογράμμιση δική μας), η ίδρυση Σχολής Θετικών Επιστημών με δύο Τμήματα, εκ των οποίων το ένα είναι Τμήμα Πληροφορικής και το άλλο Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική. Η σύνθεση αυτή έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με την δηλωμένη πρόθεση της Πολιτείας για εξορθολογισμό του αριθμού και των αντικειμένων των Τμημάτων των ΑΕΙ (η υπογράμμιση δική μας).

Ταυτόχρονα με τη χθεσινή ανακοίνωση οι εισακτέοι σε 12 από τα 16 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αυξάνονται σε αριθμούς που ξεπερνούν τις εκπαιδευτικές του δυνατότητες. Συναισθανόμενοι το βάρος που μας ανέθεσε η Πολιτεία για την εκπαίδευση επιστημόνων υψηλού επιπέδου και γνωρίζοντας επακριβώς τις εκπαιδευτικές υποδομές και τις ανάγκες των φοιτητών μας, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αντιληφθεί ότι κάθε αυθαίρετη υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, με τις υπάρχουσες υποδομές και χωρίς το αναγκαίο διδακτικό προσωπικό, αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας διδασκαλίας με σοβαρές συνέπειες για το επιστημονικό υπόβαθρο των αποφοίτων μας» (η υπογράμμιση δική μας).

Διαπιστώνει κανείς ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου δεν ζήτησε την ίδρυση του συγκεκριμένου Τμήματος και αντιλήφτηκε την ίδρυσή του διαβάζοντας το Προεδρικό Διάταγμα! Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου επισημαίνει επίσης την προχειρότητα της απόφασης του Υπουργείου, την παγκόσμια ακαδημαϊκή πρωτοτυπία για την ίδρυση ομοειδών Τμημάτων στην ίδια Σχολή  και «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και του Τμήματος ειδικότερα.

Η χαοτική αυτή κατάσταση δείχνει τις τεράστιες ευθύνες αυτών που αποφασίζουν,  και δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό σε κανέναν, ιδιαίτερα στους φορείς της Περιφέρειας και της Φθιώτιδας



Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ
της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

2 σχόλια:

  1. Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013, ο Αναπληρωτής Yπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Ιδρύματος Καθηγητή κ. Ιωάννη Μεσσήνη.
    Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα παρακάτω: «Σε σύσκεψη που ακολούθησε με την παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν προβλήματα του Πανεπιστημίου με ιδιαίτερη αναφορά στη διεύρυνση του Πανεπιστημίου, όπως αυτή προέκυψε με την υλοποίηση του σχεδίου ΑΘΗΝΑ. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ένταξη δύο Τμημάτων του καταργηθέντος Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλαδος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη μορφή της νέας Σχολής Θετικών Επιστημών. Στο πλαίσιο της συζήτησης, καθορίσθηκαν οι ενέργειες, που θα πραγματοποιηθούν, προκειμένου το νεοιδρυθέν Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία να μπορεί να δεχθεί τους πρώτους 160 φοιτητές τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Τα ζητήματα, που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του Τμήματος αυτού, αφορούν σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές, αίθουσες διδασκαλίας και οικονομική υποστήριξη. Για τη διδασκαλία των μαθημάτων, θα προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός διδασκόντων με σύμβαση έργου, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων για την υποστήριξη του έργου.
    Σχετικά με τις αίθουσες διδασκαλίας, τις επόμενες ημέρες παραδίδονται δυο νέα κτίρια με προοπτική χρησιμοποίησης και τρίτου, πέραν των υπαρχουσών κτιριακών
    υποδομών. Επιπλέον, θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (υπολογιστές κ.α.) για την αρτιότερη εκπαίδευση των φοιτητών. Το Υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει στην προσπάθεια αυτή με τη μεταφορά κονδυλίων από τη Λαμία στο Βόλο και την ενίσχυση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε αυτό να εντάξει χωρίς προβλήματα τη νέα Σχολή στον Οργανισμό του.

    Τέλος, συζητήθηκαν διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα, που αφορούν στην ένταξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του διοικητικού και λοιπού προσωπικού πέραν του διδακτικού καθώς και των περιουσιακών στοιχείων του καταργηθέντος Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει την εμπειρία και τις υπηρεσίες, που θα συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των παραπάνω, με σκοπό την ομαλή ένταξη σε αυτό των δυο Τμημάτων της Λαμίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχειριστής19/6/13, 10:17 π.μ.

    Η απάντηση στα παραπάνω δια χειλέων του Αναπληρωτή Πρόεδρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,Μιχάλη Ζουμπουλάκη, στο Star Λαμίας:

    http://pepla.blogspot.gr/2013/06/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή