Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Tο ξέρατε ότι η Βερονίκη ζει στην Οίτη και πουθενά αλλού στον κόσμο;

"Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας .."
22η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας. Τα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 1993 καθιέρωσαν την 22η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, για την μέγιστη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα βιοποικιλότητας.
Ο όρος βιοποικιλότητα αναφέρεται στην ποικιλότητα των ειδών (ζώων, φυτών και μικροοργανισμών), στην ποικιλομορφία του γενετικού υλικού όλων αυτών και στη διαφορετικότητα των οικοσυστημάτων που συνθέτουν.

Η σημασία της βιοποικιλότητας για τον πλανήτη είναι ανυπολόγιστη αφού συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του με διάφορους τρόπους, όπως με την παραγωγή οξυγόνου, τη ρύθμιση του κλίματος, τη διατήρηση του εδάφους και του νερού, τον έλεγχο της ροής των θρεπτικών και της ενέργειας κ.α. Πέρα όμως από τη σημασία της για τη διατήρηση της ισορροπίας στον πλανήτη έχει και ανθρωποκεντρική αξία μιας και προσφέρει πλήθος υπηρεσιών σε αυτόν, όπως τροφή, φάρμακα, πρώτες ύλες, ενεργειακά αποθέματα, αναψυχή κτλ.

Η ακριβής μέτρηση της με μια ενιαία και συγκεντρωτική μέθοδο είναι ουσιαστικά αδύνατη. Ένα αδρό μέτρο που χρησιμοποιείται για την ποσοτική εκτίμηση της είναι η αφθονία των ειδών. Τα τελευταία τουλάχιστον 200 χρόνια παρατηρείται μια σημαντική μείωση του αριθμού των ειδών στη Γη και κατά συνέπεια απώλεια της βιοποικιλότητας. Αν και η εξαφάνιση ειδών αποτελεί μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη, ο ρυθμός με τον οποίον εξαφανίζονται τα είδη τους τελευταίους δύο αιώνες έχει αυξηθεί επικίνδυνα. Πολλοί, μάλιστα, επιστήμονες πιστεύουν ότι διανύουμε την 6η μαζική εξαφάνιση ειδών που έχει καταγραφεί στον πλανήτη μετά από αυτή των δεινοσαύρων, 65 εκ. χρόνια πριν. Κύριος υπαίτιος για την απώλεια της βιοποικιλότητας που παρατηρείται δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του.

Έτσι, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η μείωση της απώλειας της. Για το λόγο αυτό, ήδη από το 1992 με την υπογραφή της Συνθήκης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (γνωστή και ως Συνθήκη του Ριο ντε Τζανέιρο) έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα διάφορες στρατηγικές για τη διατήρησή της σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Η Οίτη, ένας από τους πιο σημαντικούς ορεινούς όγκους της περιοχής μας, φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία ειδών φυτών και ζώων. Ένα από αυτά είναι και η βερονίκη της Οίτης (Veronica oetaea) που αποτελεί ενδημικό φυτικό είδος της Οίτης, δηλαδή απαντάται μόνο στην Οίτη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Το μικρό αυτό σε μέγεθος φυτό (περίπου 5 εκ. ύψος) φύεται στα σημεία όπου ξηραίνονται τρία μικρά εποχικά λιμνία στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Κάποιος που έχει την τύχη να το παρατηρήσει την περίοδο αυτή, μπορεί εύκολα να διερωτηθεί ποιος είναι ο λόγος να προστατευτεί αυτό το κατά τα άλλα όχι και τόσο εντυπωσιακό φυτό. Η απάντηση δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι αυτό το μικρό φυτό, πέρα από τη μοναδικότητά του μιας και συναντάται μόνο στο βουνό της Οίτης, αποτελεί μέρος της βιοποικιλότητας του πλανήτη!

mag24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου