Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ιαματικές Πηγές και ανίατες ασθένειες! (του Χρήστου Αλεξανδρή)

Την ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει κάνει άλματα στην ανάπτυξη του Ιαματικού τουρισμού και των υπηρεσιών υγείας, εμείς στην Ελλάδα κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.
Όποιος έχει έρθει σε επαφή με την ευρωπαϊκή εμπειρία είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πολλές πόλεις στη Γαλλία και την Ιταλία ζουν κυριολεκτικά από την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιαματικού τουρισμού και εξαιτίας αυτών των επενδύσεων η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξασφαλίζει σημαντικά έσοδα για τους πολίτες.
Κάθε χρόνο μετακινούνται χιλιάδες άνθρωποι για να κάνουν μπάνια σε φημισμένες πηγές λουτροθεραπείας της Ευρώπης με χρηματοδότηση των ασφαλιστικών τους ταμείων, δυστυχώς όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα αν και διαθέτει στους κόλπους της μία ανεκτίμητη πηγή πλούτου δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να πετύχει ούτε τα αυτονόητα.
Να αναγνωρίσει τις Ιαματικές Πηγές και να εξασφαλίσει τις διεθνείς πιστοποιήσεις που απαιτούνται για να γίνει και η χώρα μας τόπος προορισμού και να προσελκύσει τα πακέτα των τουριστών που ενδιαφέρονται για λουτροθεραπεία και αγορά αλλων υπηρεσιών υγείας.

Αν προσπαθήσει κανείς να δει την ωμή πραγματικότητα πέρα από τα μεγάλα λόγια και τις φρούδες υποσχέσεις των κυβερνήσεων και των αυτοδιοικητικών παραγόντων για την δήθεν αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών, αυτό που αντικρύζει είναι η απαξίωση και η εγκατάλειψη. Απουσιάζουν τα σχέδια, οι υποδομές, η οργάνωση, οι δημόσιες σχέσεις, η έγνοια και η αγάπη για τον τόπο που διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα το βιοκλίμα που είναι από τα μοναδικά στον κόσμο σύμφωνα με την άποψη των επιστημόνων.

Την Παρασκευή στα Καμένα Βούρλα μεταξύ του Δήμου Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου και του Δήμου Άβανο της Βόρειας Ιταλίας υπεγράφη ένα πρωτόκολλο συνεργασίας και φιλίας των δύο Λαών.

Με τη διαφορά ότι ο Ιταλικός Δήμος διαθέτει αναγνωρισμένες Ιαματικές Πηγές και ανεπτυγμένο τουρισμό υγείας με χιλιάδες κόσμο να τον επισκέπτονται κάθε χρόνο για λουτροθεραπεία, ενώ εμείς τρέχουμε ασθμαίνοντες στο και πέντε να αναγνωρίσουμε τον Ιαματικό μας πλούτο.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία της Γαλλίας είναι ο τουρισμός, καθώς αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, με πάνω απο 60 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Στον τουρισμό είχαμε και εμείς τεράστιες ευκαιρίες και δυνατότητες να αυξήσουμε θεαματικά το εισοδημά μας, αν φροντίζαμε εδώ και χρόνια να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο που θα υπηρετούσαμε με συνέπεια και θα είχε και την ανάλογη συνέχεια.

Είχαμε όλες τις δυνατότητες να διαμορφώσουμε τις υποδομές και να προσφέρουμε εξειδικευμένα τουριστικά προϊόντα επενδύοντας στον ιαματικό και ιατρικό τουρισμό μετατρέποντας τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό κέντρο θερμαλισμού.

Δεν ασχοληθήκαμε όμως ποτέ με σοβαρότητα και σχέδιο και αφήσαμε τις ευκαιρίες να χαθούν παρά τους τεράστιους πόρους που διατέθηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αντί αυτού επενδύσαμε σε έναν τουρισμό χαμηλού κόστους με ενοικιαζόμενα δωμάτια, μπαράκια, ταβέρνες και έτσι η αναπτυξή του έγινε άναρχα συνδυάζοντας σε πολλές περιπτώσεις την χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών με υψηλές τιμές, παραοικονομία, φοροδιαφυγή και μαύρη εργασία.

Ας ελπίσουμε ότι οι ανάγκες που προκαλεί σήμερα η βαθειά οικονομική κρίση και η τεράστια απώλεια εισοδημάτων θα μας ξυπνήσει από τον ανέμελο εφησυχασμό και θα μας ενεργοποιήσει προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης του παραγωγικού μας μοντέλου.


Χρήστος Αλεξανδρής

Στο lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου